Talsu domē trīs partiju deputāti apvienosies vienā frakcijā, bet bez mēra

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Seši Talsu novada domē pārstāvētie apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), «Vienotības» un Latvijas Zemnieku savienības (LZS) deputāti vienojušies veidot ciešāku sadarbību un apvienoties frakcijā, informēja frakcijas vadītājs, Talsu novada domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Dainis Karols (LZS).

Frakcijā ir pārstāvēta daļa no Talsu novada domes koalīcijas deputātiem, taču ne visi - tajā nav Talsu mēra Edgara Zeldera pārstāvētās partijas «Mēs - Talsiem un novadam». Frakcijas vadītājs uzsvēra, ka vēlas «kliedēt jebkādas bažas vai iespējamās baumas» par apdraudējumu koalīcijas, kurā ir pavisam sešu partiju pārstāvji, stabilitātei. Atbildot uz jautājumu, vai frakcijas pārstāvjiem nav nodoma lauzt noslēgto sadarbības memorandu un mēģināt veidot citu koalīcijas modeli, Karols sacīja: «Nē, tāds viennozīmīgi nav mūsu mērķis.» Koalīciju viņš vērtēja kā stabilu.

Arī domes priekšsēdētājs Zelderis sacīja, ka koalīcijas partneri viņam apliecinājuši gatavību turpināt strādāt kopā. Frakcijas izveidošana gan viņam esot bijis neliels pārsteigums. «Tas varbūt ir neierasts risinājums, bet jāņem vērā, ka domē ir pārstāvētas astoņas partijas, ir liela sadrumstalotība,» sacīja Talsu mērs, pieļaujot, ka frakcijas izveidošana šo sadrumstalotību kaut kādā mērā varētu mazināt.

«Galvenais, ka esam saņēmuši apliecinājumu no koalīcijas partneriem, ka turpināsim strādāt kopā. Man nav nekāda pamata viņiem neticēt,» sacīja Zelderis. Viņš arī piebilda, ka lielu domstarpību būtiskos jautājumos koalīcijas partneru starpā neesot - lai gan pastāv viedokļu atsķirības par dažādām niansēm, lielākoties koalīcijas deputātu balsojums par domes lēmumiem esot vienbalsīgs.

Frakcijā, kurai dots nosaukums «Savam novadam», pārstāvēti «Vienotības» deputāti Normunds Tropiņš un Edmunds Demiters, LZS deputāti Dainis Karols un Almants Kalniņš, kā arī VL-TB/LNNK deputāti Ilze Indriksone un Gundars Sebris.

Šo partiju deputāti paziņojumā presei uzsver, ka frakcija izveidota «ar mērķi nodrošināt pašvaldībā saliedētību un stabilitāti». «Jau veidojot pašreizējo domes pozīciju ar partneriem vienojāmies par kopīgām vērtībām mūsu sadarbības memorandā. Esmu pārliecināts, ka spēja racionāli sadarboties un koleģiāli sastrādāties ir jābūt vienai no mūsu novada pašvaldības lielākajām vērtībām, tādēļ ar mūsu partneriem, kuri veido arī valdības koalīciju valstī, esam nolēmuši sadarboties vēl ciešākā līmenī arī mūsu novadā,» skaidroja Karols.

«Mēs ne velti vienojamies par šādu padziļinātu sadarbību tieši nacionālā līmeņa vēlēšanu priekšvakarā - Talsu novadā redzam plašu darāmā darba apjomu, un vēlamies iesākto īstenot bez politiskas pretdarbības, bet gan sadarbojoties Talsu novada iedzīvotāju interešu labā,» sacīja Talsu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Indriksone (VL-TB/LNNK).

Sadarbības partneri vienojušies rīkot frakcijas deputātu sanāksmes, kurās līdzās ievēlētajiem pašvaldību deputātiem, piedalīsies un aktīvi iesaistīsies arī biedri no partiju reģionālajām nodaļām Talsos. Tuvākajā laikā frakcijas biedri izstrādās uz partiju programmām veidotu veicamo darbu deklarāciju Talsu novadam.

Noslēgtais līgums paredz, ka frakcijai var pievienoties arī citi Talsu novada domes deputāti, ievērojot noslēgtā līguma nosacījumus.

Jau ziņots, ka pēc pērn jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Talsu novadā nomainījās vara. Sešu Talsu novada domē ievēlēto partiju pārstāvji parakstīja vienošanās memorandu par sadarbību. Sadarbības memorandu parakstīja partijas «Mēs - Talsiem un novadam», LZS, Latvijas Zaļās partijas, «Vienotības», VL-TB/LNNK un Jaunās Konservatīvās partijas pārstāvji, kuriem kopā Talsu novada domē ir 12 no 17 deputātu vietām. Par domes priekšsēdētāju ar 12 balsīm «par» tika ievēlēts Zelderis.

Ārpus sadarbības memoranda palika iepriekšējā Talsu novada domes priekšsēdētāja Aivara Lācarus pārstāvētā partija «Talsu novada attīstībai» ar četriem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība, kas ieguva vienu deputāta vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu