«Neiekāp!» jeb pavasara vēstneši parkos un pagalmos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Sniegam nokūstot, daudzviet pagalmos un parkos paveras ne tās pievilcīgākās ainas - starp izsmēķiem un nomestiem papīriem pavīd arī suņu radītie atkritumi.

Lai arī Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 nosaka, ka apdzīvotu vietu teritorijā suņu saimniekiem pēc sava mīluļa ir jāsavāc ekskrementi, daļa cilvēku nav likumpaklausīgi.

Lai katru gadu no jauna aktualizētu šo normu, Rīgas pašvaldības policija (RPP) organizēja īpašu akciju «Savāc aiz sava mīluļa», kuras laikā devās uz vairākiem Rīgas parkiem un suņu īpašniekiem dāvināja speciālos atkritumu maisiņus. RPP Latgales pārvaldes inspektore Lauma Segliņa stāsta, ka šoreiz galvenais ir preventīva rīcība, atgādinot suņu īpašniekiem par nepieciešamību savākt aiz sava mīluļa, tai pašā laikā informējot par suņu čipošanu un vakcinēšanu.

Kā novērojām kopā ar pašvaldības policijas ekipāžas darbiniekiem, Ziedoņdārzā savus mīluļus pastaigās ved apzinīgākā sabiedrības daļa, jo šeit no suņu ekskrementiem nav ne miņas. Citviet Rīgā aina vairs nav tik iepriecinoša, piemēram, dzīvojamo māju pagalmos.

Jāmin, ka Rīgas pašvaldības policija 2017. gadā konstatēja 258 pārkāpumus par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu.

Vairākās Latvijas pilsētās uzstādītas speciālas suņu ekskrementu urnas. Ventspilī tādas ir 23, un komunālajā pārvaldē uzskata, ka infrastruktūras izveide ir mainījusi cilvēku ieradumus, jo šo urnu tuvumā, nokūstot sniegam, teritorija ir krietni vien tīrāka.

Liepājā šādas specializētās urnas ir 19. Situācija uzlabojas, tomēr tas ir bijis komplekss risinājums sadarbībā ar pašvaldības policiju, kas ir strādājuši ar neapzinīgajiem dzīvnieku īpašniekiem, tos informējot, brīdinot, sastādot protokolus un iekasējot administratīvos sodus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu