NMPD direktore: Strādājam naktī, dubļos, sniegā, apdraudot savu dzīvību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nav definēts kā operatīvais dienests, bet gan valsts pārvaldes iestāde - vienā rindā ar Medicīnas vēstures muzeju un Veselības inspekciju, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā Rīta Avīze» atzina NMPD direktore Liene Cipule.

NMPD gan ir operatīvais transports, taču atalgojuma veidošana notiek kā valsts pārvaldes iestādē, uzsvēra Cipule. «Bet mēs taču esam ārstniecības iestāde, operatīvais dienests, veicam operatīvo darbu,» neizpratni pauda dienesta vadītāja.

Viņa atzīst, ka mainīt šo statusu nav vienkārši, tas esot likuma jautājums. «[..] Mēs strādājam nakti, dubļos, vējā, sniegā, apdraudot savu dzīvību un veselību, ejam «pritonos», bet mūs novērtē tāpat kā ārsta palīgus slimnīcā, kur viņi strādā iekštelpās, ar iekārtām, ar kolēģu atbalstu un drošībā. Atšķirība atalgojumā neparādās. Šobrīd daudz kas atkarīgs no mums pašiem - kā mēs pierādīsim, ka esam operatīvie darbinieki? Tas nav izdarīts agrāk, tas tagad jādara mums,» kritiska bija Cipule.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule Foto: Zane Bitere/LETA

Dienestam patlaban arī esot grūti nokomplektēt dienas brigādes, jo par darbu nakts stundās maksā augstāku likmi. Vienlaikus tieši dienā ir visvairāk izsaukumu un vajadzība pēc lielāka brigāžu skaita nekā naktis, skaidroja Cipule. «Tā ir nopietna efektivitātes problēma, kas vadībai jāatrisina,» viņa uzsvēra, piebilstot, ka dienestā līdz šim neesot pastāvējusi personālvadība.

NMPD vadītāja arī norādīja, ka aprīlī ir plānotas lielas mācības ar daudziem cietušajiem, un dienests nepārtraukti strādā, lai atjaunotu darbības plānus. Vienlaikus mācībām, pēc viņas domām, nav paredzēts pietiekami liels finansējums. «Lāpīties tikai ar iekšējām rezervēm nav pareizi, jo mums jābūt gataviem pietiekami nopietnām situācijām,» norādīja Cipule.

Tāpat viņa pauda neizpratni, kāpēc nav lūgts NMPD viedoklis par pasažieru autobusu maršrutu skaita samazināšanu. «Vai kāds mums pajautāja, cik reizes mēs brauksim ar savām mašīnām, lai vestu lauku kundzīti uz izmeklēšanām, kas notiek pilsētas slimnīca? Tā būs viņas vienīgā iespēja kaut kur nokļūt! Tad varbūt pašvaldībai domāt, kā nogādāt kundzīti slimnīcā?» kritizēja Cipule.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu