NEPLP: «Sputnik» fotogrāfiju izmantošana sabiedriskajos medijos nav pieļaujama

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) uzskata, ka turpmāka Krievijas propagandas medija «Sputnik» satura izmantošana sabiedriskajos medijos nav pieļaujama, informēja NEPLP.

Pievienots LTV komentārs no 8. rindkopas

NEPLP secinājis, ka no 2017.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 14.martam sabiedrisko mediju vienotajā ziņu portālā «LSM.lv» 393 reizes ir izmantotas dažādu avotu piedāvātas «Sputnik» fotogrāfijas. Tāpat «Sputnik» fotogrāfijas regulāri izmantotas VSIA «Latvijas Televīzija» (LTV), kā arī VSIA «Latvijas Radio» (LR) sociālajos kontos.

Tādejādi padome konstatējusi, ka Latvijas sabiedriskie mediji ikdienā izlieto sabiedriskā pasūtījuma naudu, lai iegādātos «Sputnik» materiālus. «Latvijas nodokļu maksātāju naudas izlietošana «Sputnik» stiprināšanai un tā zīmola popularizēšanai nav Latvijas sabiedrības interesēs,» sacīja padomes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš.

Respektējot redakcionālās neatkarības principu, NEPLP uzskata, ka jāizvērtē uzticamu informācijas avotu izmantošanu satura veidošanā atbilstoši sabiedrisko mediju mērķiem, kvalitatīvas žurnālistikas standartiem, iestājoties par sabiedriskā medija kā neatkarīga un uzticama satura veidotāja vērtībām, norādīja NEPLP.

Latvijas Radio Pārdošanas, reklāmas, mārketinga, publisko attiecību daļas vadītājs Sandis Šrāders aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijas Radio sociālajos kontos izmanto fotogrāfijas no aģentūras LETA piedāvātās «Scanpix» datubāzes, pārbaudot, vai bildes ir nepolitiska, nesociāla vai neprovokatīva rakstura, proti, neitrālas.

Skandināvijas un Baltijas foto aģentūras «Scanpix» datubāze Latvijā pieejama ar aģentūras LETA starpniecību, un tajā pieejamas fotogrāfijas no vairāk nekā 40 avotiem - vadošajām pasaules ziņu un ilustratīvo foto aģentūrām «Reuters», AFP, AP, «PanterMedia», TASS, «Buzzfoto», «NY Times foto» un citiem globāliem partneriem, kā arī vietējiem Baltijas avotiem, piemēram, «Postimees», BNS, «15min.lt» u.c.

«Tajā brīdī, kad izmantojam fotogrāfijas politiska rakstura gadījumā, Latvijas Radio noteikti pārbauda to izcelsmi. Piemēram, ja tas būtu «Sputnik» politiska rakstura attēls, tad bildi neizmantojam, savukārt, ja tā ir neitrāla rakstura, kā, piemēram, telefons uz galda, kāds sportists vai sporta notikums, Latvijas Radio bildi izmantos,» sacīja Šrāders.

Viņš papildināja, ka arī turpmāk Latvijas Radio izmantos bildes no aģentūras LETA piedāvātā «Scanpix» kataloga pēc tāda paša izvērtēšanas principa.

LTV nepiekrīt NEPLP viedoklim, ka LTV un «LSM.lv» žurnālistu darbs, publicējot «Sputnik» fotogrāfijas, neatbilstu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām par sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu, aģentūru LETA informēja LTV pārstāvji.

Kā norāda LTV, 14.martā NEPLP nosūtīja LTV lūgumu veikt monitoringu par LTV sociālo tīklu kontos un «LSM.lv» publicēto fotogrāfiju avotiem laika posmā no pagājušā gada 1.janvāra līdz šī gada 14. martam. Secināts, ka nepilnu 15 mēnešu laikā portālā publicēti kopumā 53 792 raksti, bet «Sputnik» fotogrāfijas ir 0,7% apmērā no kopējā ilustrēto rakstu skaita. LTV Ziņu dienesta sociālo tīklu kontos šajā pašā laika posmā konstatētas 17 reizes, kad pie ieraksta izmantots attēls no «Sputnik», kas ir 0,2% no visu izmantoto fotogrāfiju skaita. Šīs fotogrāfijas ilustrējot notikumus Krievijā, aviokatastrofas, dabas katastrofas un skandālus sportā.

«Runāt par regulāru fotogrāfiju izmantojumu, kā norāda NEPLP savā vēstulē, nevar,» uzsvērts LTV paziņojumā.

LTV valde, izvērtējot NEPLP pārmetumus, ka sabiedrisko mediju rīcība neatbilst EPL likuma prasībām par sabiedriskā pasūtījuma īstenošanu, nepiekrīt bažām par to, ka LTV darbība traucētu NEPLP realizēt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktās kompetences.

LTV uzsver, ka tās žurnālisti savā darbā ievēro redakcionālo neatkarību un kvalitatīvas žurnālistikas pamatprincipus, kas ietver arī sabiedrības tiesības uz informāciju. «LTV žurnālisti ir profesionāļi un katru reizi, izvēloties ziņas ilustrāciju, piemeklē atbilstošāko fotogrāfiju,» uzsvēra LTV.

«Tas, kādu iemeslu dēļ un kādā apjomā LTV ir izmantojusi «Sputnik» foto materiālus nekādā veidā nav pretrunā ar Latvijas nacionālajām interesēm un patriotiskumu, kā to vēstulē mēģina pierādīt NEPLP,» skaidro LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

LTV patlaban nemainīs savu redakcionālo politiku, kā arī vērsusies pie Eiropas Raidorganizāciju apvienībā (EBU), lai noskaidrotu, kāda ir ierastā citu Eiropas sabiedrisko mediju rīcība jautājumā par ziņu aģentūras «Sputnik» un citu Krievijas aģentūru vizuālo materiālu izmantošanu.

2013.gada 9.decembrī ar Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu tika izveidota ziņu aģentūra «Rossija Segodņa», kuras sastāvā ir informācijas aģentūra «Sputnik».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu