«Solis Piebalgā» vadītāja atzīst daļu tiesībsarga pārmetumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nodibinājuma «Solis Piebalgā» rehabilitācijas centra direktore Sandra Makare atzīst, ka daļa tiesībsarga Jura Jansona pārmetumu ir pamatota.

Ar nepilnīgu budžetu nodibinājums «Solis Piebalgā», kas sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem ar atkarības problēmām, neesot spējīgs sniegt pakalpojumus pilnā apjomā.

Telpas nudien esot neestētiskā stāvoklī un finanšu situācija, ko ietekmē jauniešu skaits centrā, neļauj piesaistīt pārējos centram nepieciešamos speciālistus. Viņa atzina arī nepilnības klientu karšu aizpildīšanā, taču notiek darbs, lai šīs nepilnības novērstu.

Tomēr Makare noliedza, ka centra pacientiem nebūtu iespējas izteikt sūdzības. esot ierīkota atsauksmju un sūdzību pastkastīte, kurā jaunieši anonīmi var atstāt iebildumus un uzslavas par iestādes darbu. Četru mēnešu laikā kopš Makare vada rehabilitācijas centru neviena sūdzība neesot saņemta.

Direktore arī noliedz, ka jauniešiem būtu ierobežotas iespējas sazināties ar ārpasauli. Viņa atzina, ka rehabilitācijas sākumposmā jauniešiem pieeja telefonam ir ierobežota un tad sazināties ar radiem var tikai viņas klātbūtnē, taču vēlākajos ārstniecības posmos bērniem ir brīva pieeja personīgajiem tālruņiem.

Vaicājot, kādēļ, redzot jau iepriekš radušās problēmas, bērnus nevarētu pārvietot citur, Makare skaidroja, ka viņi bija vienīgie, kas piedalījās Labklājības ministrijas (LM) rīkotajā iepirkumā. Viņa arī nemācēja paskaidrot, vai centru labāk neslēgt, ja tā darbība nesniedz izvirzīts prasības. Makare norādīja, ka šis esot jautājums citām iestādēm.

Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs (Mūsu novads – mūsu mājas – mūsu atbildība) piebilda, ka pašvaldībai nebūtu iebildumu, ja cita iestāde pārņemtu nodibinājumu darbu, taču viņš uzsvēra, ka situācija ir kompleksa. Kaut vai tas, kā jaunieši nonāk šādā iestādē. Lai gan Latvijā neesot mazums bērnu ar atkarības problēmām, pēc Šāvēja domām birokrātisko procedūru rezultātā, daudz potenciālo pacientu atbirst un iestādījumā nonāk tikai tādi, kuriem rehabilitācija vairs nevar palīdzēt.

Šāvējs arī bilda, ka situāciju nevar atrisināt ar lētāko risinājumu. Viņaprāt, ja neesot iespējams ko uzlabot, piesaistot Eiropas finansējumu, līdzekļi jāpasmeļas valsts budžetā. Arī pati pašvaldība būtu gatava iesaistīties ēkas uzlabošanā, taču tam būtu nepieciešams valsts atbalsts.

Jaunpiebalgas novada dome ir īpašnieki nodibinājumam «Solis Piebalgā», kas pēc LM pasūtījuma sniedz pakalpojumu noteiktam skaitam jauniešu. Samaksa notiek par faktiskajām cilvēkdienām, atkarībā no klientu skaita centrā. Pilna samaksa tiek sniegta tikai pēc pakalpojuma pilnas saņemšanas. Ja centrā vienlaicīgi nav plānotais bērnu skaits, tad ar centra rīcībā esošo budžetu nav iespējams nodrošināt šī pakalpojuma sniegšanu pilnā apjomā, skaidroja Šāvējs.

Jau vēstīts, ka tiesībsargs vērsies Labklājības ministrijā saistībā ar konstatētām problēmām nodibinājumā «Solis Piebalgā». Kā liecina Jansona vēstule labklājības ministram Jānim Reiram (V), Tiesībsarga biroja pārstāvji februārī veica iepriekš nepieteiktu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi minētajā nodibinājumā. Pārbaudes laikā Tiesībsarga biroja darbinieki veica telpu apskati, sarunas ar bērniem, darbiniekiem, nodibinājuma vadību, kā arī iepazinās ar dokumentāciju.

Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka iestādē netiek nodrošināta bērnu attīstībai un rehabilitācijai atbilstoša vide un dzīves apstākļi un ir virkne citu pārkāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu