SAB pērn 23 gadījumos atteicis izsniegt atļaujas darbam ar valsts noslēpumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) 2017.gadā sagatavoja un izsniedza 584 speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu, savukārt izsniegt šādas atļaujas tika atteikts 23 gadījumos, norādīts SAB darbības pārskatā par pērno gadu.

Minētie atteikuma gadījumi attiecas arī uz Drošības policijas (DP) un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) pieņemtajiem lēmumiem, kas pēc tam pārsūdzēti Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

SAB direktora lēmums par speciālās atļaujas atteikšanu ir pārsūdzams ģenerālprokuroram, kurš pērn 16 gadījumos no kopumā 17 pārsūdzībām atzina, ka SAB lēmums ir bijis pamatots un atbilstošs likuma prasībām. Vienā gadījumā ģenerālprokurors daļēji un uz laiku iestādes lēmumu atcēla, nododot atkārtotai skatīšanai.

Atbilstoši likuma «Par valsts noslēpumu» noteiktajai kompetencei SAB, līdztekus DP un MIDD, īsteno valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus. Valsts noslēpuma aizsardzības jomā SAB veic personu pārbaudes pirms tām izsniedz speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu, kā arī pārbauda un sertificē darbā ar klasificētu informāciju izmantotas telpas. Tāpat SAB veic valsts noslēpuma apstrādei paredzēto informācijas sistēmu akreditāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu