Līdz «kliņķim» nolaistos Ķemerus atjaunos par € 7 miljoniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jūrmalas pilsētas dome

Nolaistais Ķemeru kūrorts varētu atdzimt un iegūt moderna daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra aprises jau pēc trim gadiem. Ir sākta būvprojekta izstrāde centra izveidei un mežaparka labiekārtojumam. Kopējās projekta izmaksas plānotas septiņu miljonu eiro apmērā. Ķemeru centrs depresijā grimst jau 30 gadus.

Reiz Ķemeri bija pasaulslavens kūrorts, kura aizsākumi meklējami 18. gadsimta vidū. Pēdējos 30 gadus Baltijas reģiona kūrorta galvaspilsētas vide degradēta, infrastruktūra noslaista «līdz kliņķim». «Latvijas Černobiļa», «pilsēta pēc atomkara», «Stalkera zona» - tā ķemernieki ar eksaltētām šausmām raksturo pilsētiņu, no kuras autentiskā šarma palikušas vien druskas un, kas šobrīd pārvērtusies depresīvā graustu rajonā.

Tomēr beidzot ledus ir izkustējies un Jūrmalas pašvaldība ķērusies pie perspektīvās teritorijas atjaunošanas. Ambīcijas ir grandiozas!

Jūrmalas enkurs

Dabas tūrisma centra izveide ir daļa no Jūrmalas pašvaldības Ķemeru attīstības plāniem, kas paredz kurortoloģijas atdzimšanu un dabas tūrisma attīstību, sakārtojot Ķemeru vēsturisko infrastruktūru un saglabājot unikālās Ķemeru dabas vērtības, norāda Jūrmalas domē.

Vēsturiski par īsto Ķemeru kūrorta dzimšanas laiku uzskata 1838. gadu, kad te tika pabeigta pirmā valsts peldiestāde un no valsts kases tika iedalīta nauda parka izveidei. Turpmāk kūrorts attīstījās, iegūstot elitāru statusu. 1897. gadā Ķemerus apmeklēja jau 2000 peldu viesu. Pirms piecdesmit gadiem vienīgajā Vissavienības nozīmes kūrortā Baltijā bija 10 sanatorijas, kurās strādāja vairāk nekā simts ārstu, kūrorta poliklīnikā bija īpašas sērūdeņu un dūņu vannu nodaļas.

«Dabas tūrisma centrs Ķemeros iecerēts kā unikāls Jūrmalas «enkurobjekts», kura īstenošana palīdzēs atdzīvināt Ķemeru teritoriju,» nākotnes vīziju iezīmē Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. «Viens no būtiskiem virzieniem centra darbībā būs izglītība, dabaszinību apguves iespējas skolēniem, ko varēs īstenot ārpus izglītības iestāžu telpām. Centrs būs interaktīvs, izklaidējošs, izglītojošs un sabiedrību iesaistošs. Līdz ar dabas tūrisma centra attīstību ievērojami palielināsies tūrisma plūsma, un tas sekmēs arī jaunu tūrisma produktu un uzņēmējdarbības vides attīstību Jūrmalā kopumā,» stāsta Truksnis.

Foto: Jūrmalas pilsētas dome

Dabas tūrisma centra izveides un mežaparka labiekārtojuma pilnveides koncepts ir balstīts uz esošā dabas mantojuma un tā vērtību izcelšanu, esošo resursu saglabāšanu, kā arī mijiedarbību ar iedzīvotājiem.

Daudzveidīgi, interaktīvi pasākumi plānoti gada garumā.

Izglītojošā dabas tūrisma centra ekspozīcijas tehnisko projektu izstrādā uzņēmums «Dd Project» kopā ar audiovizuālā aprīkojuma projektēšanas uzņēmumu «Solavi». Būvprojektu dabas tūrisma centra izveidei un parka labiekārtojumam – arhitektu birojs SIA «Lauder Architects». «Tik vērienīgs projekts Latvijā ekspozīciju izveides jomā ir viens no pirmajiem. Mūsu galvenais uzdevums jau šobrīd, projektējot ekspozīciju, domāt un paredzēt to, lai tā ir inovatīva un saistoša arī pēc vairākiem gadiem, kad projekts tiks realizēts,» stāsta «Dd Project» radošais direktors Jānis Mitrēvics.

«Ķemeru projekts šķiet būtisks ar to, ka tā ir iespēja revitalizēt mazliet novārtā atstātu teritoriju ar lielu potenciālu,»

saka SIA «Lauder Architects» valdes loceklis Kārlis Lauders.

Atklāj Vēršupīti un citus neredzētus dabas brīnumus!

Jūrmalas pilsētas pašvaldība centra koncepcijas un tā satura izveidei ir piesaistījusi Latvijas Universitātes ekspertus, kas sniegs priekšlikumus ekspozīciju veidošanā un mācību satura izstrādē, kas apvienotu iespēju skolēniem, studentiem un studentiem teorētiskās zināšanas lietot praksē, izmantojot Ķemeru nacionālā parka unikālās vērtības.

Līdz ar dabas tūrisma centra izveidi Ķemeros plānots atjaunot un pilnveidot mežaparku, kas papildinātu dabas tūrisma centrā pieejamo pakalpojumu klāstu un būtu komplekss risinājums Ķemeru teritorijas attīstībai.

Pašvaldība plāno gan sakārtot Ķemeru kultūrvēsturiskā parka teritoriju, atjaunojot kultūrvēsturiskos objektus, celiņus, apgaismojumu, parka arhitektūru un labiekārtojuma elementus, gan pilnveidot mežaparka infrastruktūru, atjaunojot vēsturisko sasaisti starp Ķemeru sanatorijas kompleksu un Meža māju.

Ķemeru mežaparka teritorijā ir paredzēts iekārtot takas un laipas, kuras ļaus iepazīt līdz šim apmeklētājiem nepieejamo Vēršupīti un tās krastu biotopus, kas atrodami dabiskā meža ielokā.

Pastaigu taku un laipu tīkls, platformas, kas tiks izvietotas laipu malās, atpūtas un bērnu rotaļu vietas tiks veidotas tā, lai sniegtu iespēju vērot un izzināt dabu un tās mainību. Dabas resursu pieejamība palīdzēs iepazīt, izprast un līdz ar to arī rūpēties par vidi, aizsargāt biotopus un attīstīt Ķemeru apkaimi.

Iecerēts, ka dabas izglītības centrs apmeklētājiem tiks atvērts 2021. gadā.

Kopējās parka pārbūvei un atjaunošanai plānotās izmaksas, ieskaitot būvprojekta izstrādi, rēķinātas septiņu miljonu eiro apjomā. No tām Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – seši miljoni un Jūrmalas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums – 900 tūkstoši eiro, valsts budžeta dotācija – 158 tūkstoši eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu