ASV Baltijas valstu aizsardzības stiprināšanai atvēlēs 170 miljonus dolāru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības spēju stiprināšanā ASV ieguldīs 170 miljonus dolāru, kas tiks sadalīti starp visām Baltijas valstīm, portālam TVNET apstiprināja Aizsardzības ministrijā.

Baltijas valstu un ASV prezidenta Donalda Trampa samitā tika panākta vienošanās par 170 miljonu dolāru piešķiršanu Latvijai, Lietuvai un Igaunijai, lai uzlabotu militārās spējas. Finansējums galvenokārt tiks paredzēts munīciju noliktavu, militārās kapacitātes un infrastruktūras uzlabošanai. Trīs miljonus ASV dolāru paredzēts piešķirt mediju neatkarības veicināšanai, lai varētu cīnīties ar Krievijas propagandu; enerģētisko tīklu drošības nodrošināšanai un kiberinfrastruktūras attīstībai.

Aizsardzības ministrijā TVNET noskaidroja, ka no 170 miljoniem ASV dolāru, 100 miljonus plānots piešķirt jaunas ASV kongresa iniciatīvas ietvaros. Finansējums tiks sadalīts starp visām Baltijas valstīm, un tas paredzēts Nacionālo bruņoto spēku spēju un infrastruktūras attīstībai, kas Latvijai ļaus efektīvāk īstenot nozares attīstības plānus.

Savukārt par 70 miljoniem ASV dolāru tiks palielināts finansējums regulārajai ASV valdības Ārvalstu militārā atbalsta programmai, kura paredzēta Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēku attīstībai. Arī šis finansējums tiks sadalīts starp visām Baltijas valstīm, atklāja ministrijā.

Aprīļa sākumā Baltijas valstu prezidenti uzturējās vizītē ASV, kur tikās ar Trampu.

Tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, Baltijas valstis ir saņēmušas apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes reģionā saglabāšanu un ASV gatavību turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, paziņojumā par trīs Baltijas valstu un ASV samita rezultātiem pēc samita norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Vašingtonā notikušais trīs Baltijas valstu un ASV prezidentu samits kalpo kā spēcīgs vēstījums Baltijas valstu un ASV ciešajai partnerībai. Īpašu simbolismu samitam piešķirot fakts, ka šogad tiek atzīmēta Baltijas valstu neatkarības simtgade, piebilda Vējonis.

«Baltijas valstis un ASV apņēmušās kopīgi strādāt pie jaunām idejām, priekšlikumiem, lai nostiprinātu atturēšanas politiku un palīdzētu Baltijas valstīm attīstīt jaunas aizsardzības spējas. Vienojāmies cieši sadarboties cīņā ar hibrīdajiem draudiem un propagandas ietekmes mazināšanā,» apliecināja Valsts prezidents.

Tāpat viņš norādīja, ka Baltijas valstis un ASV ir apņēmušās aktivizēt ekonomisko sadarbību, tādēļ kopīgi tiks strādāts, lai sekmētu jaunu projektu īstenošanu inovācijās, modernajās tehnoloģijās, digitālajā ekonomikā. «Sekmēsim investīciju, preču un pakalpojumu apmaiņu. ASV apstiprināja gatavību stiprināt Baltijas valstu enerģētisko drošību, nodrošinot sašķidrinātās dabasgāzes eksportu uz mūsu reģionu,» uzsvēra Vējonis.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu