Līdz vēlēšanām VDK dokumentus «nepaspēšot» publiskot

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Laika ierobežojumu dēļ bijušās Valsts drošības komisijas (VDK) dokumentus nebūšot iespējams pagūt publiskot līdz 13.Saeimas vēlēšanām oktobrī, šāds secinājums šodien izskanēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē.

Reizē tika pieļauta iespējamība, ka likuma grozījumi, kas paredzēs bijušās VDK dokumentus publiskošanu, varētu tikt pieņemti pašreizējā Saeimas sasaukuma laikā. Komisija konceptuāli atbalstīja to, ka darba grupa sāk izstrādāt attiecīgā normatīvā akta grozījumus. Dokumentu publiskošanas apjomu plānots noteikt, ņemot vērā arī bijušās VDK materiālu zinātnisko pētnieku gaidāmo atzinumu.

Deputāts Boriss Cilevičs (S), norādot uz sabiedrību interesējošo informāciju, taujāja par to, ka no darba grupas sniegtā ziņojuma secināms, ka minētie dokumenti pirms vēlēšanām vēl nebūs pieejami. Darba grupas vadītājs, parlamenta deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) apstiprināja, ka pirms parlamenta vēlēšanām tie nebūs pieejami, jo tas nav iespējams laika ziņā.

Jansons skaidroja, ka dokumentu publiskošana pašlaik paredzēta 2018.gada beigās. Šis termiņš neesot politisks lēmums, bet objektīvi ir ierobežots laiks, ņemot vērā nepieciešamību izstrādāt likuma grozījumus un nodot dokumentus arhīvam, skaidroja politiķis.

Kā ziņots, darba grupas ziņojumā norādīts, ka, ja bijušās VDK zinātniskās izpētes komisija rekomendētu publicēt VDK informatoru kartotēkas, tad būtu publicējami arī tur minēto personu vārdi un uzvārdi, teikts atbildīgās darba grupas ziņojumā.

Darba grupa norāda, ka katrai publicējamai dokumentu grupai vai atsevišķam dokumentam nepieciešams noteikt, kā un kuri personu fiziskie dati publicējumi saskaņā ar personas datu aizsardzības normām. Tas paredzētu veikt personas pamattiesību ierobežojuma samērīguma izvērtējumu.

«Piemēram, ja zinātniskā komisija rekomendē publicēt LPSR VDK informatoru kartotēkas, tad totalitāro režīmu un to noziegumu nosodīšanas un sabiedriskā labuma vārdā publicējami LPSR VDK informatoru kartotēkā minētie personu vārdi un uzvārdi,» norādīts darba grupas sagatavotajā dokumentā.

Tas nozīmētu arī attiecīgu grozījumu veikšanu tā dēvētajā «jumta» likumā «Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu», tajā nosakot jaunu regulējumu par dokumentu publicēšanas kārtību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu