LZA konsilijs nesaskata riskus Stambulas konvencijas ieviešanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Zinātnieki un eksperti nesaskata riskus Stambulas konvencijas ieviešanai, norādot, ka vardarbība pret sievieti ir ļoti nopietna problēma, tādēļ konvencijas ratifikācija būtu vēlama, liecināja šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā notikušajā konsilijā «Par Stambulas konvenciju» paustie dalībnieku viedokļi.

Kā aģentūrai LETA norādīja ekonomikas zinātņu doktore Raita Karnīte, diskusijas konsilijā bijušas karstas un konstruktīvas, vienlaikus dažbrīd dalībnieki novirzījušies no tēmas, aizstāvot cīņu pret vardarbību, nesaistot to ar pašu konvenciju. Konsilijā izteiktas bija divas pretstāvošas puses, kurā viena puse konvencijas ieviešanai riskus nesaskatīja, taču otra norādīja uz potenciālām negatīvām sekām, ieviešot konvenciju.

Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesore Kristīne Dupate skaidroja, ka nesaskata sabiedrībā aktualizētos citu pušu riskus attiecībā uz konvencijas ratifikāciju. Savukārt LU asociētā profesore bibliskajā teoloģijā Dace Balode uzsvēra, ka pati konvencijas ieviešana neko nemainīs jautājumā par vardarbības apkarošanu, jo svarīga ir cilvēku attieksme pret vardarbību un likumu ievērošana. Arī Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji ziņoja, ka, gatavojoties konvencijas ieviešanai, jau tikuši izstrādāti un ieviesti daudzi likumi.

Konvencijas pretinieki, kuru vidū bija, piemēram, Latvijas Romas katoļu baznīcas metropolīts Zbigņevs Stankēvičs un Saeimas deputāts Gunārs Kūtris (NSL), norādīja, ka konvencijas ieviešana jāatliek līdz brīdim, kamēr sabiedrībai pietiekami nav izskaidrota konvencijas būtība un precīzāk iztulkoti konvencijā ietvertie jēdzieni, kā piemēru minot jēdzienu «sociālais dzimums».

Konsilijā tika analizēta saistība ar diviem procesiem - vardarbību un līdztiesību/vienlīdzību ikdienā.

Eksperti meklēja atbildes uz tādiem jautājumiem kā, vai Stambulas konvencija ir tikai par dzimumu līdztiesību un kādas jomas tā ietekmē. Eksperti diskutēja, kas ir vardarbība un līdztiesība/vienlīdzība ikdienā, kā tās izpaužas un kā mazināt vai nepieļaut vardarbību. Tāpat eksperti sprieda, kas notiktu, ja Latvija neratificētu Stambulas konvenciju.

Konsilija rezultāti tiks apkopoti «Konsilija slēdzienā».

Jau ziņots, ka pagaidām no valdošās koalīcijas frakcijām tikai «Vienotība» atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, liecina politiķu paustais.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) ir pārliecināts, ka konvencijas ratificēšana liks ieviest sociālā dzimuma konstrukciju, to viņš iepriekš pauda intervijā Latvijas Televīzijai. Ministra ieskatā, konvencijas ratificēšana uzliek valstīm par pienākumu mainīt izglītības un veselības aizsardzības sistēmu un citas jomas, kas ir nacionālo valstu kompetence.

Savukārt labklājības ministrs Jānis Reirs (V) uzskata, ka pret konvenciju tiek izmantoti argumenti, kuriem pamatojumu dokumentā atrast nav iespējams, bet Ārlietu ministrija norādījusi, ka Latvijai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij ir atbildība nekavēt Stambulas konvencijas ratifikācijas procesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu