ĀM ar Norvēģijas kroņprinča delegāciju pārrunās arī sniega krabju kuģa lietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ārlietu ministrija (ĀM) ar Norvēģijas kroņprinča Hokona un kroņprinceses Metes Māritas delegāciju pārrunās arī arestētā Latvijas zvejas kuģa «Senator» lietu, pastāstīja ĀM preses sekretārs Gints Jegermanis.

«Vizītes laikā šis jautājums tiks pārrunāts ar atbildīgajām amatpersonām, jo delegācijas sastāvā būs Norvēģijas Tirdzniecības un zvejniecības ministrijas valsts sekretārs Rojs Angelvīks,» sacīja Jegermanis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Norvēģijas kroņprinča un kroņprinceses oficiālā vizīte Latvijā ir apliecinājums abu valstu un sabiedrību ciešajai sadarbībai, kam ir politiska un simboliska nozīme. Ar šādu vizīti Latvijas simtgades svinību laikā Norvēģijas karaļnams izrāda īpašu cieņu un draudzību Latvijas valstij un tautai, piebilda ĀM preses sekretārs.

Jegermanis atgādināja, ka sarunās ar Norvēģijas pusi arestētā Latvijas zvejas kuģa «Senator» jautājums ir pastāvīgā ĀM dienaskārtībā, koordinējot to ciešā sadarbībā ar Zemkopības ministriju. Latvijas ĀM pārstāvji dažādos formātos šo jautājumu ir regulāri apsprieduši ar Norvēģijas pārstāvjiem, mudinot rast atbilstošu risinājumu. Tāpat viņš piebilda, ka šāda veida strīdi ir Eiropas Komisijas (EK) kompetencē, un notiek aktīvs darbs un saziņa ar EK pārstāvjiem.

Kā piemēru notikušajām sarunām ĀM preses sekretārs minēja 2018.gada februāri, kad Latvijas vēstniece Norvēģijā tikās ar Norvēģijas ĀM juridiskā departamenta ģenerāldirektoru. Savukārt pērn decembrī attiecīgais jautājums tika pārrunāts ĀM parlamentārās sekretāres tikšanās laikā ar Norvēģijas ES/EEZ lietu ministrijas valsts sekretāru, bet pagājušā gada novembrī-decembrī ĀM pārstāvji piedalījās Tieslietu ministrijas vadībā strādājošās rīcībās grupas darbā, izstrādājot Latvijas aicinājumu EK rīkoties. Tāpat ĀM pārstāvji šo jautājumu ar Norvēģijas pārstāvjiem pērn apsprieda arī citu tikšanos un sarunu laikā.

Jegermanis uzsvēra, lai gan attiecīgā strīdus risināšana ir saistīta ar sarežģītiem starptautisko tiesību jautājumiem, Latvijas divpusējā sadarbība ar Norvēģiju ir ļoti laba, īpaši, politiskā un reģionālā sadarbība, EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu, kā arī sadarbība drošības jautājumos. Norvēģija ir būtisks Latvijas preču eksporta tirgus, un Latvijai ir pastāvīgi pozitīva preču tirdzniecības bilance ar Norvēģiju. Kopš 2013.gada Latvijas preču eksporta uz Norvēģiju vērtība katru gadu vismaz četras reizes pārsniedz Norvēģijas importēto preču vērtību. Norvēģija ir viens no lielākajiem investoriem Latvijas ekonomikā. Norvēģija arī piedalās NATO paplašinātajā klātbūtnē un NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijā Baltijas valstīs.

Jau ziņots, ka 23.aprīlī un 24.aprīlī Latvijā oficiālā vizītē, kas iezīmēs Latvijas ciešo sadarbību ar Norvēģiju un būs īpaši veltīta Latvijas simtgadei, ieradīsies Norvēģijas kroņprincis un kroņprincese Mārita.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) iepriekš izteicies, ka Norvēģijas kroņprincim viņa delegācijas vizītes laikā Latvijā derētu atgādināt par Latvijas sniega krabju kuģa lietu, ja tāda iespēja radīsies. Lūgumu pārrunāt attiecīgo jautājumu Dūklavs izteicis arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V).

Dūklavs arī teica, ka Norvēģijas kroņprincis Hokons katru gadu atklāj mencu zveju jūrā, tāpēc «nenāktu par ļaunu ar viņu pārrunāt attiecīgo jautājumu», rosinot rast kopsaucēju. «Kas slikts varētu notikt, ja kroņprincim atgādinātu, ka mums jau divus gadus tajā joslā stāv kuģis, vietu aizņem, laidiet to mājās,» teica zemkopības ministrs.

Tāpat vēstīts, ka Norvēģijas varas iestādes pērn janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA «North Star LTD» piederošu zvejas kuģi «Senators», kas saskaņā ar iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos. Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzīst, jo sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi saskaņā ar 1920.gadā Parīzē noslēgto starptautisko līgumu, atbilstoši ES regulas prasībām.

Pēc incidenta ĀM iesniedza notu Norvēģijas vēstniecībai ar lūgumu atbrīvot kuģi, kā arī netraucēt zveju, kas notiek saskaņā ar starptautisko vienošanos. Tikmēr Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens akcentēja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar.

Norvēģijā arestētais sniega krabju zvejas kuģis «Senators» joprojām atrodas šajā valstī un jautājums par zvejas tiesībām attiecīgajā zvejas rajonā joprojām nav atrisināts.

Kuģa dīkstāve SIA «North Star LTD» radījusi lielas finansiālas problēmas, tāpēc tas bijis spiests pārdot daļu savas flotes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu