Atkārtoti lūgs atņemt deputāta mandātu Balvu deputātam Baranovam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts valodas centrs (VVC) centrs lūgs tiesai atkārtoti anulēt Balvu novada domes deputāta Ivana Baranova (S) mandātu, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

VVC pārstāve skaidrojusi, ka kopš Baranova pārvēlēšanas Balvu novada domes deputāta amatā centram nav izdevies ar politiķi sazināties, lai pārbaudītu viņa valsts valodas zināšanu līmeni. «Regulāri rakstām vēstulēs dažādus piedāvājumus, kā mēs varam tikties: domes telpās, Alūksnē, kur atrodas VVC inspektore, viņa telpās, esam norādījuši dažādus laikus, bet nekāda sadarbība nav izdevusies,» stāstījusi VVC Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

Pēc VVC sniegtās informācijas, Baranovs pats vēstulē valodas centram norādījis, ka latviešu valodu nepieciešamajā apjomā nelieto - šo centrs izmantos kā pamatu, lai atkal lūgtu tiesai jau otro reizi anulēt politiķa deputāta mandātu.

Pirmo reizi Baranova deputāta mandāts tika anulēts 2016.gadā pēc tam, kad Augstākā tiesa atteicās izskatīt viņa sūdzību par Latgales apgabaltiesas lēmumu.

Jau pirms pieciem gadiem VVC konstatējis, ka Baranovs neprot latviešu valodu augstākajā pakāpē, un viņam nav arī dokumentu, kas apliecinātu zināšanas. Politiķim deva laiku valodas prasmju uzlabošanai, bet pārbaudīt rezultātu VVC neizdevās - Baranovu nebija iespējams sastapt. Centrs tiesai lūdza anulēt Baranova deputāta mandātu - likums paredz to kā sankciju, ja pašvaldības deputāts pienācīgā līmenī nelieto valsts valodu. Pēc ilgas tiesāšanās Baranova mandāta anulēšanu apstiprināja arī Augstākā tiesa.

Pērn rudenī pēc pārvēlēšanas deputāta amatā Baranovs iesniedza ANO cilvēktiesību komitejā sūdzību pret Latviju par deputāta mandāta anulēšanu. Prasība ir reģistrēta un Latvijas valsts iesniegusi savus pretargumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu