Slimnīcā nogādāts šogad pirmais čūskas sakostais cilvēks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Vakar Kurzemē slimnīcā nogādāts 39 gadus vecs vīrietis, kuru sakodusi čūska, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Čūska vīrietim iekoda rokā, kad viņš makšķerēja pie dīķa.

Iespējams, čūska, kura sakoda vīrieti, bija odze. Vīrietim strauji piepampa roka. Viņš tika nogādāts slimnīcā tālākas palīdzības saņemšanai.

Mediķi aicina cilvēkus būt uzmanīgiem sastopoties ar čūskām. Latvijas mežos un purvos mīt tikai viena indīga čūska - odze -, un cilvēki sastopas ar šo rāpuli ne tikai mežā ogojot, bet pat savu māju teritorijās un dārzos. Parasti čūskas cenšas izvairīties no saskarsmes ar cilvēku un pašas neuzbrūk, taču laikus nepamanot čūsku vai cilvēkam rīkojoties pārdroši, tā aizsargājoties var uzbrukt un iekost. Odžu kodumi var radīt tik smagu alerģisku reakciju, ka nekavējoties ir vajadzīga mediķu palīdzība, lai novērstu draudus veselībai un dzīvībai.

Mediķi atgādina, ka siltā laikā odzes kļūst ļoti aktīvas un var aizlīst tālu no ierastajām dzīvesvietām, tāpēc jāuzmanās arī savos piemājas dārzos un lauku sētās.

Pēc mediķu paustā, gadījumā, ja iekodusi čūska, koduma vietā būs sāpes un varēs redzēt pietūkumu. Smagākos gadījumos pēc odzes kodiena cietušajam var būt nopietni sirdsdarbības traucējumi, elpas trūkums, slikta dūša, vemšana un caureja. Pietūkums sakostā ķermeņa vieta var izteikti palielināties, un āda var kļūt zilgani violeta.

Ja iekodusi čūska, jāpieņem sliktākais variants, proti, ka iekodusi odze, un tādā gadījumā jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113,

jo cietušajam palīdzība jāsaņem pēc iespējas drīzāk.

Mediķi norāda, ka čūskas sadzelts cilvēks jānogulda un jāpalīdz viņam nomierināties. Jācenšas nekustināt un neberzēt sakosto ķermeņa daļu, lai inde tik strauji neizplatītos, tas ir būtiski, jo kustības paātrina asinsriti, līdz ar to arī indes izplatīšanos. Vienlaikus, ja iespējams, jādod pastiprināti dzert, lai nodrošinātu organismam šķidrumu. Uz koduma vietas var uzlikt kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un sašaurinātos asinsvadi, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu. Nedrīkst dot arī nekādus medikamentus, jo nav zināms, kā zāles reaģēs ar čūskas indi.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD saņēmis 1087 izsaukumu, no kuriem 176 bijuši saistīti ar traumām un negadījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu