Piketā pie DP Gapoņenko atbalstam pulcējušies aptuveni 30 cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

«Latvijas Krievu savienības» (LKS) šodien pie Drošības policijas (DP) ēkas rīkotajā piketā, pieprasot atbrīvot apcietināto nereģistrētā veidojuma «Nepilsoņu kongress» vadītāju Aleksandru Gapoņenko, pulcējušies aptuveni 30 protestētāji, novēroja aģentūra LETA.

Piketā pulcējušies pārsvarā pensijas vecuma cilvēki. Starp pasākuma dalībniekiem ir LKS līdere Tatjana Ždanoka, bijušais Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs, Josifs Korens, savulaik DP redzeslokā nonākušais Aleksands Giļmans, kā arī Vladimirs Lindermans.

Protestētāji bruņojušies ar plakātiem, kuros krievu un latviešu valodās pausts aicinājums atbrīvot Gapoņenko, piemēram, «Drošība bez brīvības ir Diktatūra».

Pasākuma rīkotāji ir nodrošinājušies ar skaļruņiem, ar kuru palīdzību pasākuma dalībniekus uzrunā Ždanoka.

Notiekošo uzrauga apmēram desmit kārtības sargi.

Jau ziņots, ka DP sākusi pārbaudi par pagājušā nedēļā apcietinātā Gapoņenko paziņojumu par to, ka amerikāņi Rīgā veikšot «etnisko tīrīšanu», aģentūra LETA noskaidroja DP.

Gapoņenko ieraksts «Facebook» jau iepriekš piesaistīja DP uzmanību, turklāt iesniegumu ar lūgumu izvērtēt šādu paziņojumu nosūtīja arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V).

Vienlaikus DP apstiprināja aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, ka šis Gapoņeko paziņojums un tai sekojošā pārbaude nav saistīti ar 4.aprīlī sākto kriminālprocesu.

Jau ziņots, ka Gapoņenko sociālajā tīklā «Facebook», it kā atsaucoties uz kādu «amerikāņu draugu», paziņojis, ka maija vidū Rīgas ielās notikšot plašas NATO militārās mācības, kuru laikā daļa amerikāņu karavīru maskēšoties par krievvalodīgajiem un inscenēšot nekārtības, kas vēlāk medijos tiktu atainotas kā reālas masu nekārtības, ko organizējusi Krievija. Gapoņenko norādīja, ka amerikāņu karavīriem kopā ar DP tāpat esot ieplānots veikt krievvalodīgo arestus.

Tikmēr pagājušajā piektdienā DP aizturēja Gapoņenko kriminālprocesā, kas sākts 4.aprīlī. Aizturēšana notikusi kriminālprocesā, kas sākts par darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Satversmē neparedzētā veidā. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem. Saistībā ar kriminālprocesu Gapoņenko 21.aprīlī tika apcietināts.

Pērn februārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra jau nodeva tiesai citu krimināllietu, kurā Gapoņenko apsūdzēts saistībā ar nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šo lietu skatīs 19.jūnijā.

Prokuratūras ieskatā apsūdzētais 2015.gada 27.februāra vakarā sociālajā tīklā «Facebook», izmantojot savu izveidoto profilu, tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem.

DP savos pārskatos Gapoņeko nodēvējusi par Krievijas tautiešu politikas atbalstītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu