Īpaši izveidota darba grupa meklēs risinājumus, lai nereorganizētu divas Jūrmalas sākumskolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jūrmalas pašvaldība izveidojusi darba grupu, kuras mērķis būs meklēt risinājumus, lai sākumskolas «Taurenītis» un «Ābelīte» nevajadzētu reorganizēt, pavēstīja viens no skolas audzēkņu vecākiem Māris Ozoliņš.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka aprīļa sākumā Jūrmalā esošās sākumskolas «Taurenītis» audzēkņu vecākus satrauca ziņa par plāniem skolu reorganizēt. Tūlīt pēc tam tika sasaukta sanāksme, kurā dome vecākus iepazīstināja ar reorganizācijas plāniem, bet vecāki, protestējot pret pašvaldības ieceri, pilsētas mēram Gatim Truksnim (ZZS) iesniedz 329 parakstus. Rezultātā domes pārstāvji un vecāki vienojās izveidot darba grupu, kuras uzdevums būs meklēt risinājumus skolas saglabāšanai pašreizējā statusā.

Sākotnēji vecāki bija iecerējuši rīkot arī piketu, taču tā kā solītā darba grupa izveidota, viņi savu ieceri atlikuši.

Pirmā darba grupas tikšanās ar vecāku pārstāvju piedalīšanos notikusi aizvadītajā nedēļā. Kā norādīja Ozoliņš, sēdē vēlreiz apstiprinājies, ka Jūrmalas dome tiešām iecerējusi sākumskolu reorganizāciju - 1.-6.klases pārcelšanu uz citām telpām Majoros vai Lielupē. Pēc tikšanās vecākos gan cerības raisījis fakts, ka sēdes laikā no domes puses tika saņemts apliecinājums, ka sasteigti un nepārdomāti lēmumi netikšot pieņemti, un kopīgi tiks izskatīti visi iespējamie risinājumi gan sākumskolu, gan pilsētas kopējās interesēs. Tāpat tika solīts izvērtēt arī sākumskolu līdzšinējā statusa un atrašanās vietas saglabāšanas iespējamība.

Plānots, ka darba grupai sešu mēnešu laikā būs jāizstrādā iespējamie risinājumi skolas saglabāšanai, kas ietvers gan sākumskolu audzēkņu un personāla, gan arī pilsētas intereses. Vēlāk šos rosinājumus izvērtēs domes deputāti.

Pirmie darba grupas uzdevumi ir nepieciešamo ekonomisko aprēķinu un demogrāfijas statistikas sagatavošana, sākumskolu piemērotība 2020.gada valsts normatīvo aktu prasībām, kā arī iespējamo risinājumu izvērtēšana.

Patlaban kā iespējamie risinājumi tiek izskatīti - pārcelt sākumskolas 1.-6. klases skolēnus kopā ar mācību programmām un pedagogiem uz kādu citu jau strādājošu Jūrmalas skolu Majoros vai Lielupē, saglabāt sākumskolas darbu pašreizējā statusā un vietā vai arī pārvietot skolu uz citām jaunām telpām, tādējādi atbrīvojot telpas bērnudārzam.

Dome solījusi, ka līdz darba grupas darbības beigām nekādi lēmumi šajā sakarā netiks pieņemti.

Darba grupas sastāvā ietilpst deputāti, administrācijas pārstāvji, Jūrmalas Izglītības pārvaldes vadošie darbinieki, Izglītības konsultatīvās padomes vadība un abu sākumskolu direktores. Darba grupai ir pieaicināti arī pa diviem vecāku pārstāvjiem no katras sākumskolas, kas gan nav grupas locekļi un kuriem nav arī balsstiesību lēmumu pieņemšanā.

Kā stāsta vecāku pārstāvis, veiktā «Taurenīša» izglītojamo vecāku aptauja norāda, ka 181 jeb 95,7% bērna vecāks ir par sākumskolas palikšanu esošajās telpās Dubultos. Arī vairāki pedagogi teikuši, ka uz «Taurenīti» citās skolas telpās neies strādāt. Tāpat aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa vecāku, proti, 116 balsis jeb 64,4% reorganizācijas gadījumā, visticamāk, bērnus vedīs mācīties uz Rīgu vai citām pilsētām.

«Taurenītī» jau 26 gadus tiek īstenots izglītības modelis, kurā apvienota pirmsskolas iestāde un sākumskola 1.-6. klase. Ozoliņš norāda, ka šāda modeļa efektivitāti apstiprina arī skolēnu sekmes un sasniegumi dažāda līmeņa mācību olimpiādēs. «Piemēram, 2018.gada valsts diagnostikas darbos «Taurenīša» 3.klases rādītāji bija 82,49%, Jūrmalā - 77,88%, bet Latvijā - 74,06%, bet 6.klases rādītāji - attiecīgi 83,48% «Taurenītim», 63,65% Jūrmalā un 58,73% Latvijā,» pauž vecāks, norādot, ka tieši augstie izglītības kvalitātes rādītāji ir viens no vecāku trumpjiem, lai pierādītu skolas veiksmīgo darbu un panāktu tās saglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu