Saldus novadā no zemes izceltas 145 karavīru mirstīgās atliekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto/Leģenda

Otrajā pasaules karā kritušo karavīru meklēšanas vienība «Leģenda» Saldus novadā no zemes izcēlusi 145 Sarkanās armijas karavīru mirstīgās atliekas, liecina vienības ieraksts sociālajā tīklā «Facebook».

(ziņa papildināta)

Karavīru, kuri gājuši bojā Kurzemes cietokšņa cīņās, mirstīgās atliekas atrastas Saldus novada Pampāļos, ceļa rekonstrukcijas laikā. To izdarījuši remontstrādnieki, kuri pēc tam piesaistījuši «Leģendas» pārstāvjus. Atrasti arī pieci numurēti kaujas apbalvojumi, kas nozīmējot, ka varēs noteikt vismaz piecu karavīru identitāti.

«Leģendas» pārstāvis Viktors Duks portālam TVNET pastāstīja, ka viena kritušā karavīra identitāte jau ir noskaidrota. «Trīsdesmit minūšu laikā tika noskaidrots pirmais karavīrs - kas viņš tāds bija. [Tas notika] pateicoties atvērtajiem Krievijas Federācijas militārajiem arhīviem,» teica Duks. Kritušie karavīri atrasti tuvu vietai, kur 1945. gada martā, pēdējo reizi Otrajā pasaules kara laikā, tika sakauta tā dēvētā Panfilova divīzija, skaidroja Duks.

8. Gvardes strēlnieku divīzija 1941. gadā piedalījās kaujās pie Maskavas, kur apturēja vācu karaspēka uzbrukumu. Kaujās krita divīzijas komandieris, ģenerālmajors Ivans Panfilovs. Divīzijai pēc tam tika piešķirts Panfilova vārds, un kara beigas tā sagaidīja Kurzemes cietoksnī. Padomju Savienībā «panfilovieši» tika uzskatīti par varoņiem.

Duks pastāstīja, ka Pampāļos atrasto karavīru mirstīgās atliekas nonāks «kaulu depo», kur to kauli tiks reģistrēti un salikti zārkos. Vēlāk - nākamajā gadā - kritušos plānots pārapbedīt Pampāļu Brāļu kapos. Meklēšanas vienība «Leģenda» šajā vietā kritušo karavīru mirstīgās atliekas atradusi jau iepriekš - 2002. gadā, kad tika uzietas 140 cilvēku mirstīgās atliekas.

Par Kurzemes cietoksni vai Kurzemes katlu mēdz dēvēt vācu karaspēka ielenkumu Kurzemes pussalā Otrā pasaules kara laikā, kas izveidojās 1944. gada rudenī, Sarkanajai armijai sasniedzot Baltijas jūru pie Mēmeles un nogriežot vāciešiem atkāpšanās pa sauszemi. Līdz Vācijas kapitulācijai Kurzemē notika smagas kaujas starp vācu un krievu karaspēkiem.

Ielenkumā atradās 32 Vērmahta divīzijas, tostarp arī Latviešu leģiona 19. divīzija.

«Leģenda» nodarbojās ar Pirmajā un Otrajā pasaules karos kritušo un bezvēsts pazudušo karavīru mirstīgo atlieku meklēšanu, reģistrēšanu un pārapbedīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu