Ekstrēmais tūrisms: kā nokļūt Černobiļā un cik tas maksā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

1986.gada 26.aprīlī Černobiļas atomelektrostacijā notika avārija, kas izraisīja nopietnāko kodolkatastrofu cilvēces vēsturē. Šodien – 32 gadus pēc katastrofas - Černobiļas avārijas slēgtā zona ir kļuvusi par visā pasaulē pieprasītu tūrisma galamērķi. Portāla TVNET krievu valodas versija pēta, kā slēgtajā zonā iespējams nokļūt no Latvijas, vai tas ir droši un cik tas maksā.

Kā vēsta Ukrainas medijs «Ukrinform», Černobiļas slēgto zonu pagājušajā gadā apmeklējuši apmeklējuši 60 000 tūristu – kodolkatastrofas slēgtā zona pagājušajā gadā bija populārākais tūristu apskates objekts Ukrainā.

Latvijā braucienus uz Černobiļas katastrofas vietu piedāvā trīs tūrisma kompānijas.

Kā stāsta tūrisma kompānijas «Antario travel» pārstāvji, Latvijas iedzīvotāji pagaidām salīdzinoši maz izšķiras par došanos šādā ekstrēmā tūrisma braucienā.

«Es domāju, ka daudzi joprojām uzskata, ka tas ir bīstami. Lai cik mēs stāstītu, ka nekādu radiāciju cilvēks mājās nepārvedīs, cilvēki joprojām baidās,» stāsta «Antario travel» pārstāvji.

Papildus oficiālajai statistikai, Černobiļas katastrofas slēgtajā zonā katru gadu tiek aizturēti arī vairāki desmiti nelegālo tūristu.

Īsas vizītes kodolkatastrofas slēgtajā zonā nav bīstamas, tomēr tās tiek rūpīgi regulētas un ir iespējams vienīgi organizētu tūrisma grupu ietvaros.

Saskaņā ar drošības prasībām, tūristiem vairākas vietās ir jāuzrāda dokumenti.

Savukārt pašā slēgtajā zonā ir aizliegts jebkam pieskarties, sēdēt zemē vai atstāt savas mantas zemē, un nedrīkst arī novirzīties no noteiktā maršruta.

Šādā ceļojumā drīkst doties tikai cilvēki, kas ir vismaz 18 gadus veci.

Uzņēmums «Antario travel» piedāvā piecu dienu tūrisma braucienus uz Černobiļu.

Vienu nakti šī brauciena dalībnieki pavadīs arī Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Saskaņā ar uzņēmuma interneta vietnē pieejamo informāciju, minētā brauciena dalībniekiem būs iespēja aplūkot ne tikai spoku pilsētu Pripjatu, bet arī iegūt informāciju par radiāciju, radioaktīvo piesārņojumu un izdzīvošanu šādos apstākļos.

«Antario travel» organizētais brauciens uz Černobiļu maksā sākot ar 603 eiro.

Braucienus uz Černobiļas slēgto zonu rīko arī uzņēmums «Fitnes ABC». Slēgtās zonas apmeklējums ilgst divas dienas, bet ceļojuma cena ir 360 eiro.

Savukārt tūrisma kompānija «Dark Tourism Tours» piedāvā gan individuālos, gan grupu braucienus uz Černobiļu.

Uzņēmuma pārstāvji stāsta, ka individuālajos braucienos iespējams apmeklēt vietas, kas nav iekļautas grupu braucienos.

Grupas brauciens vienam grupas dalībniekam izmaksās 369 eiro, savukārt individuālo ceļojumu izmaksas tiek aprēķinātas katram klientam atsevišķi.

Izvēloties tūrisma aģentūru, ir jāņem vērā, ka dažas tūrisma kompānijas braucienu rīko no Kijevas, tas nozīmē, ka brauciens uz Ukrainas galvaspilsētu tūristiem jāplāno pašiem.

Tāpat ceļojuma kopējām izmaksām jāpieskaita arī citi izdevumi, piemēram, apdrošināšanai un izdevumi pārtikai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu