Ārstu biedrība: Reto slimību jomā Eiropai būtu jāapvienojas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Visas retās slimības būtu jāskata Eiropas kontekstā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Viņš uzskata, ka situācija, kad visiem reto slimību pacientiem pietiks naudas, nebūs. Apinis noradīja, ka medikamentus ir vēl grūtāk iegūt, ja, piemēram, Latvijā ir tikai viens cilvēks ar kādu ļoti retu slimību.

Viņaprāt, valstis varētu apvienoties, skatot retās slimības Eiropas kontekstā kopumā. «Tad tās vairs nebūs tik retas,» izteicās Apinis.

Kā ziņots,TV3 raidījums «Nekā personīga» iepriekš vēstīja, ka Veselības ministrija (VM) pusgadu kavējas ar noteikumu izstrādi, kas ļautu reto slimību pacientiem saņemt dārgas, bet iedarbīgākas zāles.

Savukārt VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai LETA skaidroja, ka noteikumi par veselības aprūpes pakalpojumiem reto slimību jomā valdībā tiks iesniegti tuvāko divu vai trīs nedēļu laikā. Viņš teica, ka noteikumu projekts izskatīts valsts sekretāru sanāksmē, un patlaban turpinās tā saskaņošanas process. Vienlaikus noteikumu neesamība nenozīmējot, ka ārstēšana un uzraudzība reto slimību jomā nenotiek. Piemēram, Jaunais Reto slimību centrs, kura darbību koordinē Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kopš tā darbības sākuma februāra beigās nodrošinājis gandrīz 500 konsultācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu