Noraida priekšlikumu ļaut augstskolām izvēlēties studiju programmu valodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeimas šodien noraidīja bijušās Saeimas deputātes Ilzes Viņķeles («Par!») priekšlikumu likumā noteikt tiesības augstskolām izvēlēties studiju programmu īstenošanas valodu.

Politiķe iepriekš skaidroja, ka šī un citu saistīto priekšlikumu mērķis ir veicināt Latvijas augstākās izglītības konkurētspēju.

Tāpat tika noraidīts Viņķeles rosinājums likumā noteikt, ka akadēmiskajos amatos ievēlētajam personālam pirmajos divos gados pēc ievēlēšanas nav piemērojama prasība zināt valsts valodu augstākajā līmenī.

Tomēr Saeima atbalstīja eksdeputātes priekšlikumu likumā noteikt, ka augstskolām savā darbībā ir jāattīsta valsts valoda.

Jau vēstīts, ka attiecībā uz priekšlikumu par valodas zināšanām akadēmiskajam personālam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno piedāvāt alternatīvu risinājumu. Atkārtoti vērtējot priekšlikumu par valsts valodas zināšanu atvieglojumiem akadēmiskajam personālam, IZM rosinās tādus piešķirt tikai profesoriem.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, valsts valodas zināšanu prasību mīkstināšana varētu tikt attiecināta tikai uz profesora amatu. «Augstskolai ir ļoti svarīgi radīt vilkmi un interesi par savām studiju programmām, un augstskolas studiju programma ir tik laba, cik laba ir tās profesūra,» uzsvēra ministrs.

Viņš uzskata, ka ir pamats dot atvieglojumu valsts valodas ziņā starptautiski pazīstamiem profesoriem, kas izrāda interesi par darbu Latvijas augstskolās. «Taču ne jau asistenta, lektora, docenta vai asociētā profesora amatam. Ir jādod iespējas arī vietējiem esošajiem vai topošajiem augstskolu pasniedzējiem strādāt augstskolā un nodrošināt karjeras attīstību,» piebilda Šadurskis.

Viņķele savu priekšlikumu iepriekš pamatoja sakot, ka šādas izmaiņas ir nepieciešams apstākļos, kad strauji sarūk Latvijas augstskolās studējošo skaits, un visas vietas nav iespējams aizpildīt arī ar budžeta vietu palīdzību. Tāpēc nepieciešams veicināt Latvijas augstskolu konkurētspēju par ārvalstu studentiem.

Viņķeles pārstāvētā partija «Kustība «Par!«» izglītības ministram Šadurskim pārmet iestāšanos pret priekšlikumu, kas vēlētam akadēmiskajam personālam latviešu valodas apguvei noteiktu divu gadu pārejas periodu. Ministra nostājas dēļ mazināšoties Latvijas augstskolu konkurētspēju pasaules augstākās izglītības tirgū, par savu pārliecību aģentūru LETA informēja partija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu