Rīgas gidi atšķirīgi stāsta par Latvijas okupāciju un slavē Ušakovu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Par spīti tam, ka Rīgā jau četrus gadus pastāv vienota gidu sertifikācijas sistēma, standartu kā stāstīt par Latviju un tās galvaspilsētu nav, vēsta LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens». Tā rezultātā gidi tūristiem var stāstīt, piemēram to, godīgs ir Rīgas mērs, kā pilsētas baznīcas gailis izstaro enerģiju vai salīdzināt Latvijas okupāciju ar iestāšanos Eiropas Savienībā.

Pašlaik Rīgā strādā aptuveni 470 sertificēti gidi, par kuriem visa informācija ir pieejama arī publiski. Ir norādīti kontakti, valoda, kādā viņi spēj vadīt ekskursijas, kā arī tas, līdz kuram datumam ir spēkā viņa sertifikāts. «Aizliegtā paņēmiena» žurnālisti, izliekoties par ārzemju tūristiem, devās izpētīt, kā situācija mainījusies pēc gidu sertifikācijas, izvēloties pakalpojumu krievu un angļu valodā, kā arī dažādos veidos.

Ludmila Vanaga Rātslaukumā pastāsta par Melngalvju namu, Rolanda statuju, kā arī skulptūru, kas veltīta pirmajai Ziemassvētku eglītei, bet Okupācijas muzejam uzmanību nepievērš. «Žurnālisti - tūristi» drīz saprot, ka viņu gide ir Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņa») fane. Viņa stāsta par Rīgas mēra kaķiem un to, cik Ušakovs ir godīgs.

Ar apskates objektiem viss esot jauki, tomēr mūsdienu Latvija pēc gides stāstītā šķiet baisa vieta. Iestājoties Eiropas Savienībā, Latvijā esot aizslēgtas visas rūpnīcas, un tādējādi Latvijā darbs esot tikai baņķieriem, bet pārējie mirst badā. Vanaga nav apmierināta arī ar attieksmi pret krieviem. Izrādās, ka stāvēt Rātslaukumā un piedāvāt gida pakalpojumus ar krievu karodziņu, prasa lielu drosmi, žurnālistiem stāstījusi gide.

Gidei Tatjanai Bautkinai žurnālisti norāda, ka vēlas redzēt izslavināto koka apbūvi Maskavas priekšpilsētā. Pa ceļam viņi iegriežas arī Rīgas centrāltirgū. Viņas stāstījums «tūristiem» gan drīzāk atgādina audiogidu dzīvā izpildījumā. Viņa neieslīgst diskusijās par to, vai Latvijā tagad ir labāk nekā Padomju Savienībā, tomēr par okupāciju viņa ir savs viedoklis: «Okupācija - to vārdu latvieši mīl. Principā inkorporācija - tas bija labprātīgi. Tieši tāpat kā Eiropas Savienībā iestājās. Kam prasīja - tas negribēja. Bija referendums.»

Satiekot nejauši izvēlēto Julianu Medvedevu, «tūristi» saka, ka labprāt apskatītu kluso centru. Viņa «tūristus» pārsteidz, jo saka, ka latvieši ir tīri sakarīgi un arī ar valsti nav tik traki. Viņa atzīst, ka Rīgā var iztikt bez latviešu valodas, bet, viņasprāt, īsti pareizi tas nav un valoda ir jāmācās.

Arī jautājumu par okupāciju viņa raksturo citādāk nekā iepriekšējās gides. Medvedeva skaidro, ka Latvijā vēlējās neatkarību un, kad 1941.gadā teritorijā ienāca nacistu karaspēks, iedzīvotāji cerēja uz brīvību no Padomju Savienības. "Neviens nedomāja, ka vācieši okupēs krievu vietā. Vāciešus sagaidīja pat ar puķēm. To var lasīt, tā ir patiesība. Bet ne jau tāpēc, ka viņi vēlējās vāciešus, viņi vēlējās neatkarību,» skaidro gide.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu