LM nav pierādījumu, ka «Patvērums «Drošā māja«» sniedzis nekvalitatīvu pakalpojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Labklājības ministrija (LM) joprojām no Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) nav saņēmusi nekādus pierādījumus par to, ka «Patvērums «Drošā māja«» sniedzis nekvalitatīvu pakalpojumu, šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Jana Muižniece.

Viņa norādīja, ka šāds apgalvojums izskanējis tikai mutiski no SIF, taču paustais nav ticis pamatots rakstiski ar pierādījumiem.

Vienlaikus Muižniece norādīja, ka līdz šim saņemts gan SIF neatkarīgā eksperta vērtējums par to, vai pakalpojums sniegts atbilstoši, gan arī Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) novērtējums par kvalitāti. Abos gadījumos secināts, ka pakalpojums sniegts kvalitatīvi.

Šī iemesla dēļ, saņemot lēmumu par vienpusēju pakalpojuma līguma laušanu, LM lūgusi fondam sniegt atbildi par to, kā tiks nodrošināta pakalpojuma nepārtrauktība. Pārliecinoša atbilde netika saņemta, piebilda Muižniece.

Kā norādīja Muižniece, patlaban LM un CFLA plāno vēlreiz atkārtoti pārbaudīt notikušo. Iespējams, pārbaude notiks jau nākamajā nedēļā.

Vienlaikus Muižniece norādīja, ka nācies secināt, ka SIF nav laicīgi informējis ministriju kā pārraugošo iestādi par pakalpojuma sniegšanas kvalitātes problēmām, kā arī sarežģījumiem ar pakalpojuma sniedzēju. LM gan nevarot iejaukties pakalpojuma sniedzēja un pasūtītāja strīdā, bet varot palīdzēt to risināt.

Jau ziņots, ka biedrība «Patvērums «Drošā māja«» radušos konfliktu ar SIF par to, ka zemās kvalitātes dēļ uz laiku ir pārtraukta mentoru programma bēgļiem, vēlas atrisināt sarunu veidā, proti, tā kā to paredz noslēgtais līgums, aģentūrai LETA sacīja biedrības vadītāja Sandra Zalcmane.

Pēc viņas paustā, līgums ar SIF paredz, ka šādas problēmas risināmas sarunu ceļā, tomēr patlaban SIF esot atteicies no šī sarunu ceļa.

Kā norāda Zalcmane, 2018.gadā nav notikusi neviena tikšanās, neatkarīgi no tā, ka biedrība vairākkārtīgi lūgusi šādas tikšanās. Tāpat biedrība piedāvājusi problēmu risināt ar mediāciju, uz ko SIF nav sniedzis nekādu atbildi, skaidroja biedrības vadītāja.

Zalcmane norādīja, ka uz vēstuli par aicinājumu satikties SIF atbildējis noraidoši, jo uzskata, ka tikšanās bijušas samērīgi daudz šī projekta laikā. «Faktiski mūsu viedoklis ir tāds, ka, ja pakalpojuma sniedzējam ir nepieciešamas diskusijas, sarunas un situāciju risināšana, tad augstāk stāvošajai iestādei ir jāatsaucas, nevis jāignorē tikšanās,» sacīja Zalcmane.

Uz jautājumu, vai, nepanākot nekādu risinājumu, biedrība ir gatava vērsties tiesā, tās vadītāja norādīja, ka viens no strīda risināšanas veidiem ir šāds ceļš, tomēr biedrība to nevēlas iet, ņemot vērā, ka nevalstiskās organizācijas finansiālās un cilvēkresursu iespējas ir ierobežotas.

Vienlaikus Zalcmane norādīja, ka SIF nav veicis samaksu par pakalpojuma sniegšanu par pēdējiem četriem mēnešiem, kas rada biedrībai finansiālas grūtības.

Pēc Zalcmanes paustā, ja «godprātīgs šāda pakalpojuma pasūtītājs» redz, ka pakalpojums, viņaprāt, nav kvalitatīvi veikts, tad pirmais, kas būtu jādara, ir aicināt pakalpojuma sniedzēju uz sarunu. Šobrīd visas līdz 19.aprīlim notikušās pārbaudes bija saistītas ar dokumentācijas pārbaudi, nerunājot ar pakalpojuma sniedzēju, skaidroja biedrības vadītāja, kura uzskata, ka SIF rīcība ir bezatbildīga, ļaujot biedrībai turpināt sniegt pakalpojumu, kurš, pēc fonda domām, ir nekvalitatīvs.

Zalcamane norādīja, ka biedrība pat nevar izvērtēt, cik pārmetumi par pakalpojuma sniegšanu ir pamatoti, jo pagaidām biedrībai pat neesot zināmas pasūtītāja prasības.

LTV raidījums «De facto» iepriekš vēstīja, ka uz laiku ir pārtraukta mentoru programma bēgļiem.

Programmas mērķis bija palīdzēt patvēruma meklētājiem un bēgļiem integrēties Latvijas sabiedrībā. Taču divu organizāciju konflikta dēļ programma apturēta. SIF, kas atbild par naudas sadalījumu bēgļu integrācijai, šomēnes lauzis līgumu ar organizāciju «Patvērums «Drošā māja«».

2016.gada pašā nogalē biedrība «Patvērums «Drošā māja«» uzvarēja SIF rīkotājā konkursā un pusotru gadu nodrošināja bēgļiem sociālos darbiniekus un mentorus. Profesionāļu darbu apmaksā no Eiropas struktūrfondiem (neliela finansējuma daļa nāk arī no budžeta). Par naudas tērēšanu ir atbildīgs SIF. Kopumā šajā laikā biedrībai samaksāti aptuveni 170 000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu