TVNET no Madonas: Bruņoto spēku parāde, svētku uzrunas un citi pasākumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Šogad parāde notiek Madonā.

Militāro parādi, kurā piedalījās vairāk nekā 900 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Parādes priekšgalā tikanests Latvijas armijas karogs, kuru nesa Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes karavīri un zemessargi. Tālāk ierindā soļoja Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kājnieku bataljons, 22. nodrošinājuma bataljons, 27. kājnieku bataljons, 31. kājnieku bataljons, 54. kaujas atbalsta bataljons, Štāba bataljona, Gaisa spēku, Mācību vadības pavēlniecības un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas, Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Jaunsardzes vienības.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vējonis aicina ikvienu sirdī būt kā karavīram

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aizsardzības ministra uzruna Madonā

Parādi noslēdza Latvijas un sabiedroto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums, kurā tikai lidojumam labvēlīgos laika apstākļos, tādējādi neradot apdraudējumu parādes vērotājiem, redzami Gaisa spēku helikopteri «Mi-17», Valsts robežsardzes helikopteri «Agusta Bell 206B» un «Agusta 109E Power», kā arī ASV vadītās operācijas «Atlantic Resolve» ietvaros Latvijā izvietotie helikopteri UH-60 «Black Hawk».

Parādē bija vērojama Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubiču sistēmas, kuras iegādātas no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Tāpat parādē varēja redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T), ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies no Lielbritānijas Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros.

Parādes apmeklētāji varēja vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku, piemēram, Spānijas bruņoto spēku kājnieku kaujas mašīnas «Pizarro», Kanādas bruņoto spēku vieglās kaujas bruņumašīnas, kā arī Slovēnijas un Albānijas bruņoto spēku militāro tehniku. Militārajā parādē piedalās arī Valsts policijas autotransporta vienības, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Nissan X-TRAIL ar kvadraciklu «Polaris Ranger 800».

Savukārt Valsts robežsardze parādē demonstrēja kvadraciklus «Arctic Cat 400», kā arī apvidus automašīnas «Nissan Pathfinder» un «Toyota Hilux» ar sniega motocikliem un motorlaivām. Tehnikas parādi noslēgs NATO gaisa kuģu, kas veica NATO gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm, pārlidojums.

Par parādes muzikālo noformējumu rūpējās Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Pirmā šāda diena notika 2012.gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk – Kuldīgā. 2014.gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. 2015.gadā svētkus svinēja Jelgavā – pilsētā, kura atzīmēja dibināšanas 750. gadadienu. 2016.gadā bruņoto spēku dienu uzņēma Krāslava. Savukārt 2017.gadā – Liepājā.

Nākamā gada 4.maijā Nacionālo bruņoto spēku parāde par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai notiks Jēkabpilī.

Nākamā parādes uzņēmējpilsēta tika noskaidrota piektdien Madonā notiekošajā militāro spēku parādē, Madonas pilsētas vadībai nodod Latvijas karogu Jēkabpils pilsētas vadībai.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu