Gerhards aptur Ķekavas novada domes pieņemtās izmaiņas komiteju sastāvā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL/TB-LNNK) izdevis rīkojumu, ar kuru tiek apturētas Ķekavas novada domes pieņemtās izmaiņas komiteju sastāva, pastāstīja ministra preses sekretāre Santa Vaļuma.

Rīkojums izdots, pamatojoties uz likumu «Par pašvaldībām» un Valsts pārvaldes iekārtas likumu.

Izvērtējot Ķekavas novada domē ievēlēto politisko partiju un politisko partiju apvienību deputātu skaitu attiecībā pret deputātu sadalījumu komitejās, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konstatējusi, ka likumā «Par pašvaldībām» noteiktais nav pilnībā ievērots, ievēlot Finanšu komiteju, Izglītības, kultūras un sporta komiteju, kā arī Saimnieciskās darbības komiteju.

Kā atgādina ministrija, likumā noteikts, ka komitejas loceklis var izbeigt savu darbību komitejā tikai tad, ja dome pieņēmusi lēmumu par viņa atbrīvošanu no pienākumu pildīšanas pēc minētā komitejas locekļa rakstveida iesnieguma saņemšanas. Ņemot vērā, ka deputāti šādus iesniegumus uzrakstījuši nebija, ministrija secinājusi, ka domes lēmums neatbilst normatīvā akta prasībām un pārkāpj tiesisko regulējumu.

Savus argumentus lēmuma atcelšanai VARAM esot domei paudusi 11.aprīļa vēstulē, kā arī 21.aprīlī ministrijas pārstāvji klātienē tikušies ar domes priekšsēdētāju un domes darbiniekiem, skaidri paužot ministrijas nostāju attiecīgajā jautājumā.

«Diemžēl domes rīcība lēmuma atcelšanā nesekoja un 26.aprīļa vēstulē Ķekavas novada dome norāda, ka nesaskata pārkāpumus pašvaldības pieņemtajā lēmumā, bet 7.maija vēstulē pašvaldība norāda aicinājumu VARAM sniegt argumentētu pamatojumu saistošo noteikumu punktu grozīšanas pamatojumam,» skaidro Vaļuma. VARAM ieskatā, argumentēts skaidrojums pašvaldībai ir sniegts vairākkārt - gan rakstveidā, gan klātienē.

Attiecīgi Ķekavas domes deputātiem komitejās būtu jāatgriežas tādā pašā sastāvā kā līdz 1.martam.

Ja pašvaldība nepiekrīt ministra rīkojumam, tā ir tiesīga vērsties Satversmes tiesā. Lietas skatīšanas laikā ministra rīkojums ir spēkā.

Jau vēstīts, ka VARAM konstatēja, ka pieļauti būtiski likuma pārkāpumi, veidojot komiteju sastāvus Ķekavas novada domē, un pašvaldībai nosūtīja vēstuli, kurā mudināja nekavējoties atcelt domes lēmumu, ar kuru no komitejām izslēgti divi deputāti, neievērojot likumā noteiktās prasības.

Pašvaldības vadība uz ministrijas aizrādījumiem atbildēja sakot, ka «rīkojusies tiesiski» un pieņemtās izmaiņas atcelt neplāno. Ministrija savukārt pauda, ka, neraugoties uz pašvaldības argumentiem, ja pieņemtās izmaiņas atceltas netiks, tuvākajā laikā tiks izdots rīkojums par to atcelšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu