Tūkstošiem karavīru un drošībnieku: vasaras izskaņā rīkos lielākās mācības mūsdienu Latvijas vēsturē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Latvijas armija šīs vasaras beigās rīkos vērienīgākās mācības kopš neatkarības atjaunošanas. Militāro treniņu sērijā «Namejs 2018» piedalīsies tūkstošiem Latvijas un sabiedroto valstu karavīru, kā arī tiks iesaistīti drošības dienestu darbinieki un militārā tehnika. Mācībās tiks pārbaudītas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) spējas veikt valsts aizsardzības uzdevumus; tās notiks ārpus Ādažu poligona, visā valsts teritorijā, un armija aicina tajās iesaistīties arī iedzīvotājus, kuri varēs brīvprātīgi apgūt militārās iemaņas.

Mācībās, kas notiks no 20. augusta līdz 2. septembrim, piedalīsies Latvijas un sabiedroto valstu karaspēks, zemessargi, rezerves karavīri un Iekšlietu ministrijai pakļautais personāls - robežsargi, policisti un ugunsdzēsēji. Paredzēts, ka «Namejs 2018» būs noslēdzošais vingrinājums četrus gadus ilgajam mācību ciklam. Plānots, ka mācības tiks organizētas ne tikai poligonos - karavīri trenēsies gan apdzīvotās, gan neapdzīvotās vietās ārpus pastāvīgās dislokācijas teritorijas. Lielākajās militārajās mācībās kopš neatkarības atgūšanas karavīri pārvietosies visā valsts teritorijā, pievēršot uzmanību reaģēšanai uz krīzēm valsts austrumu reģionos.

Saskaņā ar armijas aprēķiniem «nacionālā vienība», kura tiks komplektēta gan no Latvijas armijas, gan Kanādas vadītā NATO bataljona un iekšlietu dienestu pārstāvjiem, pārsniegs deviņus tūkstošus cilvēku. Savukārt aptuveni 650 cilvēki no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Čehijas un ASV bruņotajiem spēkiem, saskaņā ar mācību scenāriju, spēlēs pretiniekus.

NBS Apvienotā štāba Militāro mācību pārvaldes priekšnieks Gunārs Grikmanis trešdien žurnālistiem stāstīja, ka «Namejā» tiks izmantota tā pieredze, kas Latvijas drošības dienestiem un armijai radusies, vērojot Ukrainā notikušās bruņotās sadursmes starp valdības spēkiem un Kremļa atbalstītajiem kaujiniekiem. Tādēļ mācībās tiks trenēta gan ātra lēmumu pieņemšana komandstruktūrā, gan dienestu un armijas reaģēšana uz, piemēram, sabotāžu vai kaitniecisku grupējumu aktivitātēm.

Mācību rezultātā izdarītie secinājumi tiks izmantoti, lai slīpētu gan Latvijas aizsardzības spēju taktisko, gan arī stratēģisko līmeni - iestrādājot tos NBS apgādes vai pat valsts aizsardzības plānos.

Mācībās aicina piedalīties arī iedzīvotājus

Vērienīgajās mācībās tiks iesaistīti rezerves karavīri, kuri tajās atjaunos savas iemaņas. Sagaidāms, ka mācībās varēs piedalīties vairāki simti rezerves karavīru. «Namejs 2018» būs unikālas arī ar to, ka to laikā tiks organizēta militārā pamatapmācība brīvprātīgajiem rezervistiem - Latvijas pilsoņiem bez iepriekšējās militārās pieredzes, kuri ir ieskaitīti bruņoto spēku rezervē. Patlaban rezervistus var iesaukt aktīvajā dienestā tikai mobilizācijas gadījumā. Pēc militārās apmācības kursa pabeigšanas rezervistu ieskaita rezerves karavīros.

Bruņotie spēki aicina sabiedrību izrādīt iniciatīvu un piedalīties šajās mācībās. Aprīlī NBS ziņoja, ka iedzīvotāji aktīvi piesakās militārās apmācības kursam un nepilna mēneša laikā bija saņemti jau vairāk nekā 40 iesniegumi. Militārās apmācības kursam var pieteikties līdz 1. jūlijam un pilotprojektā plānots pieņemt līdz 50 apmācāmos. Kurss norisināsies no 28. jūlija līdz 2. septembrim. Apmācība paredzēta divās daļās - lielāko daļu laika Latvijas pilsoņi uzturēsies Alūksnes Kājnieku skolā, bet atlikušajā laikā paredzēta dalība mācībās «Namejs 2018» Ādažos.

Apmācāmais kursa laikā tiks ieskaitīts aktīvajā dienestā un saņems karavīram atbilstošu nodrošinājumu un sociālās garantijas - formas tērpu, ekipējumu, bezmaksas ēdināšanu, izmitināšanu, medicīnisko nodrošinājumu. Tāpat personas dienā saņems 26 eiro uz rokas. Kursā paredzētās tēmas būs identiskas ar citiem armijas pamatapmācības kursiem - tiks iekļauta ieroču apmācība, lauku kaujas iemaņas, topogrāfija un orientēšanās, sakaru apmācība, pirmās palīdzības sniegšana.

Jūnijā Dienvidkurzemē smagā militārā tehnika, kaujas lidmašīnas un helikopteri

«Namejs 2018» gan nebūs vienīgās vērienīgās militārās mācības, kuras šovasar norisināsies Latvijā. No 3. līdz 15. jūnijam ievērojams daudzums karavīru piedalīsies ASV armijas organizētajās sauszemes un gaisa spēku mācībās «Saber Strike 2018», kā arī desantnieku treniņos «Swift Response».

Mācībās «Saber Strike», kas cita starpā tiks rīkotas arī Igaunijas un Polijas teritorijā, Latvijā piedalīsies vairāk nekā 3000 karavīru no 13 dažādām NATO valstīm. Šīs mācības sāksies Ādažu poligonā, bet turpināsies Dienvidkurzemē - Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Priekules, Durbes, Aizputes, Skrundas, Vaiņodes un Saldus novadā. Militārajos treniņos Dienvidkurzemē tiks iesaistīta ASV un citu NATO valstu smagā tehnika, kaujas lidmašīnas, artilērija un tml., lai demonstrētu sabiedroto spējas ātri reaģēt un pārvietot spēkus. Paralēli «Saber Strike» Latvijā, Lietuvā un Polijā notiks mācības «Swift Response», kuru laikā Ādažu poligonā no ASV lidmašīnām izsēdīsies aptuveni 800 desantnieki. Tās ir paredzētas, lai trenētu sabiedroto spēku stratēģiskās gaisa desanta reaģēšanas spējas pēkšņa apdraudējuma gadījumā.

Bruņotie spēki norāda, ka armijai ir jātrenē savas spējas ierasties konkrētā vietā, tādēļ ir svarīgi rīkot treniņus ārpus poligoniem, lai pilnveidotu operācijas atbilstoši mūsu valsts reljefam un klimatiskajiem apstākļiem. Armija arī uzsver, ka mācību uzdevumi uz juridiskām vai privātām personām piederošām zemēm tiks veikti pēc iepriekšējas saskaņošanas. Taču, ja gadīsies kāds misēklis, armija ir gatava atlīdzināt zaudējumus, piemēram, par izbraukāto labību.

Igaunijā līdzīgas mācības jau sarīkotas

Līdzīgas iespaidīgas mācības šogad pavasarī notika arī Igaunijā. Manevros «Siil» («Ezis») piedalījās vairāk nekā 13 tūkstoši cilvēku no Igaunijas bruņoto spēku aktīvā dienesta, rezervistiem, zemessardzes organizācijas «Kaitseliit» («Aizsardzības līga») un citām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, ASV, Dānijas, Vācijas, Polijas, Francijas, Beļģijas, Kanādas, Somijas, Zviedrijas, Gruzijas, Ukrainas un Īrijas.

Mācības, kuras ilga līdz 14.maijam, norisinājās visā Igaunijas teritorijā. Galvenokārt karavīri gan trenējās valsts austrumu reģionos - Vīlandes, Tartu, Pelvas un Veru apriņķī. Igaunijas armija mācībās pārbaudīja gan bruņoto spēku vienību sagatavotību un prasmes kaujas uzdevumos, gan sadarbību starp «Kaitseliit» un bruņoto spēku vienībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu