Valsts atbalstu mājokļa iegādei līdz šim saņēmušas jau vairāk nekā 8400 ģimenes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Kopš 2015.gada, kad sāka darboties AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») valsts atbalsta programma mājokļu iegādei ģimenēm ar bērniem, valsts galvojumu saņēmušas vairāk nekā 8400 ģimenes ar vairāk nekā 12 000 bērnu, informēja «Altum».

Garantiju kopējais apjoms sasniedzis 58 miljonus eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta bankās, pārsniedz 500 miljonus eiro.

«Altum» statistika liecina, ka lielākā daļa - aptuveni 61% no visiem galvojumiem piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu, 32% ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt 7% ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem. Vairums ģimeņu (96%) valsts galvojumu izmanto gatava mājokļa iegādei, un tikai 4% ģimeņu aizņemas būvniecībai.

«Altum» garantija bankas aizdevumam nepieciešamo pirmo iemaksu samazina vidēji par 6000-7000 eiro, kas ir vidējā līdz šim piešķirtā galvojuma summa. Tas palīdz ģimenei mājokli iegādāties uzreiz, netērējot vairākus gadus pirmās iemaksas sakrāšanai. Būtiski, ka programmas darbības mehānisms ir saņēmējiem maksimāli ērts, jo valsts atbalstu faktiski var saņemt dažu dienu laikā savā bankā. Personām, kas vēlas iegādāties mājokli, jādodas uz banku, banka izvērtē hipotekārā aizdevuma pieteikumu un vēršas «Altum» pēc garantijas.

Valsts atbalstu ģimenes pārsvarā izmanto vidēja izmēra dzīvokļu iegādei - aizdevuma summa, ko ar «Altum» garantijas palīdzību parasti aizņemas bankā, vidēji ir 60 000 eiro. Tie lielākoties ir mājokļi iepriekšējos gados būvētos daudzdzīvokļu namos, bieži tie ir divistabu dzīvokļi. Jauno projektu īpatsvars ir zem 10%, un arī privātmājas ar valsts atbalstu ģimenes iegādājas krietni retāk - aptuveni 6% gadījumu.

Valsts atbalstu mājokļa iegādei izmanto ģimenes visā Latvijā, taču proporcionāli lielākais galvojumu skaits ir Rīgā un Pierīgā - 66% galvojumu. No kopējā galvojumu skaita 14% galvojumu izmantojušas ģimenes Vidzemes reģionā, Kurzemē - 9%, Zemgalē - 7%, savukārt Latgalē - 3% .

«Altum» mājokļu garantiju saņēmēju loks ir skaidri definēts - pirmkārt, valsts atbalstu mājokļa iegādei var saņemt ģimenes ar bērniem vecumā līdz 23 gadiem ieskaitot, otrkārt - jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem, kuriem apgādībā var nebūt bērnu, bet ir iegūta augstākā vai vidējā profesionālā izglītība. Pirmajā gadījumā aizdevuma summai ir noteikts maksimālais darījuma apjoms 200 000 eiro, savukārt otrajā gadījumā maksimālais darījums apjoms nav limitēts, taču garantijas maksimālā summa ir 50 000 eiro. Jaunie speciālisti valsts atbalstu mājokļa iegādei var saņemt kopš 2018.gada 1.marta, un līdz šim piešķirtas vairāk nekā 200 šādas garantijas, savukārt kopējā hipotekāro aizdevumu summa pārsniedz 12 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu