Valsts kontrole saskata kļūdas armijas ēdināšanas sistēmā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts kontrole (VK) revīzijā par Aizsardzības ministrijas pagājušā gada pārskatu secinājusi, ka karavīru ēdināšanas uzskaite nenodrošina izsekojamu un pamatotu informāciju par saņemtajiem un izlietotajiem produktiem.

VK skaidro, ka ēdināšanas pakalpojuma uzskaitē svarīgs rādītājs ir produkcijas pašizmaksa, kas tiek aprēķināta, pamatojoties uz informāciju par saņemtajiem un norakstītajiem pārtikas produktiem.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un sabiedroto spēku karavīru ēdināšanas pakalpojumu uzskaitē pašizmaksas aprēķina precizitāte ir svarīga, jo pašizmaksas aprēķins ir pamatā savstarpējiem norēķiniem par saņemtajiem ēdināšanas pakalpojumiem. Pašizmaksa ir svarīgs arī iekšējās kontroles rīks, jo iemesls izmaiņām ēdienreižu izmaksās var būt ne tikai produktu iegādes cenu pieaugums, bet arī pārtikas krājumu zudums.

Revīzijā tika konstatēts, ka NBS karavīru ēdināšanas uzskaite nenodrošina izsekojamu un pamatotu informāciju par saņemtajiem un ēdināšanai izlietotajiem produktiem. Neizskaidrojama produktu izsniegšana bez atbilstoša pamatojuma norāda uz trūkumiem pārtikas izejvielu kontroles procesā un pārtikas noliktavas krājumu vadībā.

Ēdināšanas procesa nodrošināšana un precīza izejvielu uzskaite ir atkarīga no iesaistītā

personāla savstarpējās sadarbības, kompetencēm un uzskaitē pielietotajām metodēm. Īpaši NBS vajadzībām par 43 000 eiro ir izveidota papildu iespēja uzskaites sistēmā «Rvs Horizon», taču tā netiek pilnvērtīgi izmantota. Kā liecina revīzijā konstatētais, tikai vienā NBS struktūrvienībā ēdināšanas ražošanas procesa uzskaitē tiek izmantots «Rvs Horizon» ēdināšanas modulis, kas nodrošina kvalitatīvus uzskaites datus. Pārējās ēdināšanas vietās uzskaite tiek veikta galvenokārt izmantojot «MS Excel» programmatūru, kas pieļauj kļūdīšanās risku un ēdināšanas izdevumu necaurskatāmību.

Ēdināšanas procesa cikls, sākot no pārtikas produktu pasūtīšanas līdz norakstīšanas brīdim ir vienāds visās NBS vienībās, kurās tiek nodrošināti ēdināšanas pakalpojumi. Tomēr praksē pastāv atšķirības gan ēdināšanas izdevumu uzskaitē, gan informācijas apritē starp ciklā iesaistītājām struktūrām un darbiniekiem, secinājusi VK.

VK slavē ēdināšanas procesa uzkaiti Lielvārdes bāzē, taču kritizē to Ādažu bāzē.

Ādažu bāzē organizētais ēdināšanas process ir visapjomīgākais, salīdzinot ar citām ēdināšanas vietām NBS spēkos. Taču ēdināšanas procesa uzskaites pamatā ir manuāli sagatavota informācija, izmantojot «MS Excel» programmu.

Ādažu bāzes ēdnīcā izveidotā uzskaites sistēma pieļauj gadījumus, kad ēdnīca saņem pārtikas produktus receptūrai neatbilstošā daudzumā un gadījumus, kad ēdnīca faktiski saņem pārtikas produktus, kurus nebija pieprasījusi no noliktavas un nebija iekļāvusi dienas ēdienkartē. Tāpat pašizmaksas aprēķini un pavadzīmju - pieprasījumu veidošana «MS Excel» formā pilnībā nenodrošina precīzu izejvielu uzskaiti, kā arī neļauj operatīvi un precīzi iegūt datus par gatavo ēdienu pašizmaksu.

Šādas nepilnības nebūtu iespējamas, ja Ādažu bāzē tiktu izmantots tās rīcībā jau pieminētais uzskaites sistēmas ēdināšanas modulis, kas paredzēts ēdināšanas procesa pārvaldībai.

Kopš 2017.gada maija, kad saskaņā ar starpvalstu vienošanos par uzņemošās atbalstu Ādažu militārajā bāzē izvietoti NATO kaujas grupa un sabiedroto valstu karavīri, ir būtiski pieaudzis arī Ādažu bāzes ēdnīcas sniegto pakalpojumu apjoms. Ādažu militārajā bāzē ir izvietota lielākā karavīru ēdnīca Baltijā.

Atšķirībā no citām Nacionālo bruņoto spēku ēdnīcām, Ādažu bāzes ēdnīcas ēdienkarte netiek saskaņota ar vienības komandieri, kā tas ir noteikts Nacionālo bruņoto spēku reglamentā, līdz ar to netiek ievērota normatīvajā aktā noteiktā kārtība. Iepriekš minētās Ādažu bāzes specifikas dēļ ēdienkarte jebkurā brīdī var tikt mainīta.

Lai gan iekšējais reglaments pieļauj izsniegto produktu daudzuma novirzi 10% apjomā, tomēr revīzijā veicot dokumentu pārbaudi konstatēts, ka pieprasītais produktu daudzums var atšķirties no faktiski izsniegtā līdz pat 50%, piemēram, pieprasīts izsniegt 12,6 kilogramus dabīgās kafijas, bet faktiski izsniegti 18 kilogrami.

Norakstītais produktu daudzums ietekmē pašizmaksas cenas veidošanos, taču revīzijā konstatētais liecina, ka pašizmaksas aprēķins nav pilnīgs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu