PVD konstatē bīstamu ķīmisku vielu «Tasty Home» maltajā paprikā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir pieprasījis atsaukt no tirdzniecības Spānijas izcelsmes zīmola «Tasty Home» maltās saldās paprikas partiju, kurā konstatēts paaugstināts bīstamas ķīmiskas vielas daudzums, informēja PVD.

PVD no tirdzniecības atsaucis «Tasty Home» maltās saldās paprikas partiju Nr. L840, ar derīguma termiņu 2019.gada 16.augusts, jo tajā konstatēts uz pusi lielāks ķīmiskās vielas ohratoksīna A daudzums, nekā maksimāli pieļaujams.

PVD informēja, ka ohratosksīni ir ķīmiskas vielas no mikotoksīnu grupas, ko ražo dažas Aspergillus sugas mikroskopiskas sēnītes. Toksiskākais - ohratoksīns A - ir izplatītākais un nozīmīgākais šīs grupas toksīns, kas sastopams graudaugos, kafijā, žāvētos augļos, dārzeņos. To uzskata par kancerogēnu, teratogēnu vielu, jo tā var uzkrāties cilvēku un dzīvnieku organismos, tai ir īpaši izteikta toksiska ietekme uz nierēm un aknām. PVD noņemtajā maltās saldās paprikas paraugā konstatētais ohratosksīna A daudzums ir 40,6 mikrogrami uz kilogramu, lai gan maksimāli pieļaujamais šīs vielas daudzums produktā ir 20 mikrogrami uz kilogramu.

Preces izplatītājs - mazumtirdzniecības uzņēmums «Maxima Latvia» - piesārņoto produktu ir nekavējoties izņēmis no tirdzniecības.

PVD aicina iedzīvotājus pārskatīt savus garšvielu krājumus un nelietot uzturā «Tasty Home» maltu saldo papriku 60 gramu iepakojumā, kuras izcelsmes valsts ir Spānija un piegādātājs ir Lietuvas uzņēmums «Alvo Prekyba», bet izplatītājs Latvijā «Maxima Latvia». Šīs paprikas EAN kods ir 2000228314017, partijas numurs L840, bet derīguma termiņš - 2019.gada 16.augusts.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu