NVD: Palielinājies agrīni atklāto vēža gadījumu skaits

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pieaudzis gadījumu skaits, kad ģimenes ārstu darbības rezultātā pacientiem tiek agrīni atklāts vēzis pirmajā vai otrajā stadijā, sniedzot iespēju sākt savlaicīgu ārstēšanu un panākt labākus izveseļošanās rezultātus, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Pateicoties ģimenes ārstiem, pērn vēzis agrīni tika atklāts 5030 pacientiem, kas reģistrēti ģimenes ārstu praksēs, un tas ir par 269 gadījumiem vairāk nekā 2016.gadā. Lielākais pacientu skaits, kuriem vienā ģimenes ārsta praksē pagājušajā gadā atklāts vēzis pirmajā vai otrajā stadijā, ir 18 cilvēki.

Visvairāk savlaicīgi atklāto vēžu gadījumu ir Rīgā, kur arī ir visvairāk ģimenes ārstu prakšu skaitu.

«Ģimenes ārstam vēža savlaicīgā atklāšanā ir būtiska loma, jo viņš ir pirmais speciālists, pie kā vēršas pacients. Uzklausot sūdzības un izvērtējot simptomus, ārsts var uzsākt mērķtiecīgu tālāku izmeklēšanu, nepieciešamības gadījumā pacientu ievirzot «zaļajā koridorā», un nodrošināt izmeklējumu gaitas uzraudzību,» skaidroja NVD sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Jasenoviča.

Par katru pacientam agrīni atklātu vēža gadījumu ģimenes ārsts papildus valsts piešķirtajam finansējumam prakses darbības nodrošināšanai saņem maksājumu no valsts 71,14 eiro apmērā. Pērn ārstiem par to izmaksāti nepilni 358 000 eiro, savukārt 2016.gadā - aptuveni 340 000 eiro.

NVD pārstāve akcentēja, ka pacientes var interesēties ģimenes ārsta praksē par iespējām veikt valsts apmaksāto profilaktisko krūšu vai dzemdes kakla pārbaudi, kuru veikšanai tiek nosūtīta NVD uzaicinājuma vēstule, savukārt ikviens pacients - par iespēju veikt testu zarnu vēža noteikšanai, lai noskaidrotu, vai nav pamata aizdomām par ļaundabīgām slimībām.

Gan vēža profilaktiskās pārbaudes, gan pēcpārbaužu izmeklējumi un ārstēšana tiek nodrošināti atbilstoši «zaļā koridora» principam ārpus kopējās rindas un ārstniecības iestādei noteiktā valsts finansējuma jeb kvotām. Ja no 2016.gada oktobra, kad «zaļais koridors» tikko sāka darboties, tas attiecās uz 11 biežāk sastopamajiem audzēju veidiem, tad no šī gada ārpusrindas izmeklējumi attiecas uz jebkuru audzēja veidu.

Iedzīvotāji, kuri gada laikā nav vērsušies pie sava ģimenes ārsta saistībā ar kādu saslimšanu, var doties pie ārsta uz bezmaksas profilaktisko apskati. Apskates laikā ģimenes ārsts iztaujā pacientu, izvērtē vispārējo veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic pārbaudes, kas ir ārsta kompetencē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu