Saeimā iesniegts Rasnača demisijas pieprasījums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimā iesniegts opozīcijas pārstāvju parakstīts lēmumprojekts par tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) demisiju jeb atbrīvošanu no amata, pavēstīja parlamenta deputāts Romāns Mežeckis.

Ņemot vērā, ka ir savākts nepieciešamais deputātu parakstu skaits, Saeimai būs jālemj par šo ierosinājumu.

Iesniegumu par neuzticības izteikšanu Rasnačam parakstījuši 16 opozīcijas deputāti, tajā skaitā no partijām «Saskaņa» un «No sirds Latvijai» un pie frakcijām nepiederošie deputāti, tajā skaitā pats Mežeckis.

Lēmumprojekta anotācijā norādīts, ka tieslietu ministrs pārraudzību pār Maksātnespējas administrāciju īstenojot vāji vai vispār neīsteno un sistēmas darbība un attīstība notiekot pašplūsmā.

«Ministrs nespēj ne vadīt ministriju noteikto funkciju īstenošanai, ne pārraudzīt Maksātnespējas administrāciju,» cita starpā teikts uz divām lapām sagatavotajā opozīcijas argumentācijā.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atsevišķi ir iesniegusi savu Rasnača demisijas pieprasījumu, ko parakstījuši desmit deputāti. Par šādu soli vienojusies LRA pārstāvju sapulce kopā ar Saeimas frakcijas deputātiem.

LRA frakcija uzskata, ka tieslietu ministrs ir atbildīgs par nesakārtotu likumdošanu attiecībā uz maksātnespējas administratoru darbu, līdz ar to viņam jāuzņemas atbildība par tiem likumpārkāpumiem, kas saistās ar nozari. Maksātnespējas administrēšanas process visus šos gadus ir nesis labumu tikai pašiem administratoriem, nevis veicinājis valsts ieguvumus, pauž politiskās apvienības pārstāvji.

«Gadu laikā maksātnespējas administrēšana ir pārvērsta par vērienīgu multimiljonu politbiznesu. Lai gan bija radusies cerība, ka Rasnača kungs ļauj virzīties iniciatīvām, lai ierobežotu patvaļu maksātnespējas nozarē, taču pēc pēdējiem notikumiem nākas secināt, ka ministrs vispār nekontrolē viņa atbildībā esošajā nozarē notiekošo,» norāda LRA frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Komentējot demisijas pieprasījumu, Rasnačs ar preses sekretāra Andra Vitenburga starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka «tā būs lieliska iespēja publiski informēt Saeimu un plašāku sabiedrību par īstenotajām reformām un vēl darāmajiem darbiem maksātnespējas procesa kontroles sistēmas nodrošināšanā».

Kā ziņots, Mežeckis 5.jūnijā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā paziņoja, ka sāks vākt deputātu parakstus par Rasnača demisiju.

Viņš uzsvēra, ka šādu aicinājumu jau bija izteicis no Saeimas tribīnes pagājušajā nedēļā, saistībā ar pēdējo nedēļu notikumiem maksātnespējas sfērā. Tāpat viņš norādīja, ka nešaubās par to, ka nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts.

Politiķis aģentūrai LETA norādīja, ka ka Rasnačam bija iespēja kopš iepriekšējā sēdē izskanējušās kritikas izlemt, vai pašam neatstāt ministra amatu, taču politiķis šo iespēju nav izmantojis. Ņemot vērā problēmas maksātnespējas nozarē, atbildīgo ministru varētu salīdzināt ar svaru bumbu pie kājas, no kuras neatbrīvojoties, tā var novilkt lejā ne tikai partijas, bet arī valdību, pauda deputāts.

Viņš uzsvēra, ka Rasnačs ne tikai «absolūti nav rīkojies», lai sakārtotu šo sistēmu, bet arī ir pieļauta situācija, ka maksātnespējas nesakārtotā sistēma tiek «acīmredzami lolota un aizsargāta,» pauž Mežeckis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu