AM atmetusi savulaik izvirzīto ieceri par riteņu bruņumašīnu iegādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Aizsardzības ministrija (AM) tomēr atmetusi plānu par riteņu bruņutehnikas iegādi, jo koncentrēšanās notiek uz daudzmiljonu eiro vērto taktisko transportlīdzekļu projektu, skaidroja ministrijā.

Patlaban AM koncentrējas uz bruņotu automašīnu jeb 4x4 taktisko transportlīdzekļu iegādi, nevis uz riteņu bruņutehniku.

Laikā, kad bija sākts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mehanizācijas projekts, tad sākotnējais nodoms bija, ka riteņu bruņutehniku primāri iegādās tām NBS vienībām, kuras piedalīsies starptautiskajās operācijās un NATO Ātro reaģēšanas spēku sastāvā.

Tomēr vēlāk, attīstot citus projektus, kā arī izvērtējot piegāžu drošības nozīmīgumu un koncentrējoties uz valsts pašaizsardzības spēju attīstību, tika nolemts mainīt fokusu un koncentrēties uz NBS vienību mobilitātes spēju stiprināšanu, kam arī tagad atbilst plāns iegādāties 4x4 transportu.

Jau ziņots, ka 2014.gadā AM bija saņēmusi informāciju no septiņām valstīm, kuras piedāvā vairāk nekā 11 dažādu vidējo un vieglo riteņu platformu izvēli.

Tikmēr šogad maijā Latvijā sāka testēt pretendentu piedāvātos transportlīdzekļus, kādus varētu iegādāties vērienīgajā armijas bruņoto automašīnu iepirkumā.

Šo iepirkuma līgumu paredzēts slēgt sākotnēji uz desmit gadiem ar iespēju to pagarināt. Viena no prasībām paredz, ka pretendentam būs jāpiedāvā savs piegādes drošības risinājums, kas nozīmē, ka tiks nodrošināta vietējās industrijas iesaiste.

Noteikumi paredz, ka būs jāpiegādā personāla transportlīdzeklis ar 4-5 durvju versiju, kravas transportlīdzeklis, komandvadības un medicīnas specializētie furgoni.

Noteikumi paredz, ka piegādātājam jānodrošina transportlīdzeklis, kuru iespējams ērti aprīkot ar ballistiskās aizsardzības līmeņa bruņām.

Savukārt transportlīdzekļa grīdai jābūt aprīkotai ar pretmīnu aizsardzības bruņām.

Pilnībā nokomplektēta transportlīdzekļa pilnai masai jābūt ne lielākai par 6,5 tonnām, taču saskaņā ar sarunu procedūras nosacījumiem smagāki transportlīdzekļi netiks diskvalificēti. Spēkratam jābūt pielāgotam ērtai un ātrai aprīkošanai ar ložmetēja grozām platformu, vadāmo ieroču sistēmu un dūmu granātu izsviedējiem.

Latvija jau pirms vairākiem gadiem sāka projektu par kāpurķēžu kaujas mašīnu iegādi no Lielbritānijas. Līdz šī gada aprīļa beigām Nacionālie bruņotie spēki (NBS) no Lielbritānijas saņēmuši 81 no 123 paredzētajām kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu