Izveido «vēlēšanu drošības koordinācijas grupu»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Latvijas Televīzijas raidījums «de facto» ziņo, ka valdības paspārnē ir izveidota vēlēšanu drošības koordinācijas grupa. Tās mērķis - sagatavoties iespējamiem informācijas telpas apdraudējumiem pirms Saeimas vēlēšanām.

Koordinācijas grupā ietilpst visu ministriju, Satversmes aizsardzības biroja, Drošības policijas pārstāvji. LTV skaidro - tagad katrs atbild par savu aizsardzības jomu, bet komplicēto kampaņu atspēkošanai nepieciešams darbus koordinēt un apmainīties ar informāciju.

Grupas veidošanas uzticēta Gunai Šnorei, kura jau gadu sniedz stratēģiskās komunikācijas padomus premjeram. Viņa skaidro – papildu finansējums no nodokļu maksātāju naudas nav paredzēts, arī papildu darba laika stundas valsts iestāžu darbiniekiem apmaksāt nav plānots. Par prioritāti nosauc darbu ar sociālajiem tīkliem un interneta meklētājiem. «de facto» zināms, ka sociālā tīkla «Facebook» administrācijā ir izveidota komanda, kas pievērsīs īpašu uzmanību tieši Latvijas Saeimas vēlēšanām. Tāpat par lielu risku uzskata iespējas manipulēt ar «google» un to, kādi meklēšanas rezultāti tur parādās.

Līdzīgas koordinācijas grupas eksistē arī citās valstīs, piemēram, Somijā. Tā pasaules mediju uzmanībā regulāri nonāk kā valsts, kas sekmīgi cīnās ar Krievijas informācijas kampaņām.

Čehijas domnīcas «Eiropas vērtības» pētnieks Jakubs Janda, kas arī konsultējis Latvijas iestādes, skaidro, ka jau tagad potenciālajiem uzbrukumiem var sagatavoties.

«Krievija pašlaik izmanto vienus un tos pašus paņēmienus visur – jo tie strādā. Tā ir datoru sistēmu uzlaušana un materiālu nopludināšana (valsts iestādes, politiskās partijas), vienas konkrētās partijas atbalstīšana un uzbrukumi pretkremliskajām partijām. Un ir tikai laika jautājums, līdz mēs ieraudzīsim viltotus video. Līdz šim mēs redzējām nepatiesu informāciju, viltotus foto, bet tehnoloģijas, lai viltotu video, eksistē. Teiksim, video, kā jūsu prezidents vai premjers saka kaut ko, ko viņi nav teikuši.»

Eksperti uzskata, ka vislielākais risks rastos tad, ja informācijas kampaņā vēlēšanām notiktu mēģinājums graut ticību pašam vēlēšanu procesam – tam, ka Saeima tiek demokrātiski ievēlēta. NATO Stratēģiskās komunikācijas centrā iezīmē scenāriju, kā tas varētu notikt un kā darbotos koordinācijas grupa.

NATO Stratēģiskās komunikācijas centra direktors Jānis Sārts: «Ja tās ir pāris provokācijas kaut kādos vēlēšanu iecirkņos un masīva kampaņa sociālajos tīklos, ka, lūk, es te redzēju [tas ir iespējams]. Pretdarbība tad prasa prasa sadarbību starp CVK, Cert.lv (lai reālā laikā ziņo, kas noticis un kas nav), Drošības policiju, «Facebook» platformas (kur visdrīzāk šāda kampaņa varētu tikt realizēta), iejaukšanos - pateikt, ka šis ir organizēts, un noslāpēt šīs informācijas izplatību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu