Uzmanību, sekta! «Dievs teica, ka tev ir aploksne ar naudu, atdod to man» (38)

No TVNET arhīva
Foto: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

«Mēs neanalizējam, mēs nepaļaujamies uz savām domām, mēs savas domas un sirdi pilnībā nododam Dievam. Mēs uzticamies tev, Kungs, ved mūs aiz sevis.» Desmitiem cilvēku korī skandē šo vai tai līdzīgas frāzes. Mirkli vēlāk šie cilvēki, joprojām atrodoties transam līdzīgā stāvoklī, cītīgi velk no kabatām un somām savus naudas makus, lai ziedotu. «Nežēlojiet, Dievs to visu vairos un atgriezīs. Pat ja jums nekā nav,» skandē «garīgie līderi», kuri sevi uzskata par Jēzus Kristus apustuļiem. Latvijā darbojas vairāk nekā simts sektas, tostarp vairākas radikālas pseidoreliģiskas organizācijas, kas savās sanāksmēs izmanto arī hipnozi un «praktizē eksorcismu». Portāla TVNET krievu valodas versijas žurnāliste, ņemot līdzi slēpto kameru, apmeklēja vairāku vietējo sektu «dievkalpojumus».

Pirmdiena. Sastrēgumstunda. Es steidzos uz vilcienu. Stacijas laukumā man kāds pasniedz glancētu skrejlapu, uz kuras rakstīts «Kalpošana lāstu likvidēšanai finanšu sfērā» - tas ir viens no pasākumiem, ko Rīgā piedāvā garīgais centrs «Atdzimšana».

Dažas dienas vēlāk, pēc sektas sestdienas sanākšanas apmeklēšanas, es uzzinu, ka savu finansiālo stāvokli ir iespējams uzlabot, ziedojot Dievam visu, kas man jau ir. «Atdzimšanas» sekotāji savu labklājību uzlabo, arī izdzenot velnu, kurš viņos esot dēstījis nabadzības sēklu.

Jā, tas viss tiešām notiek tepat Rīgā, Āraišu ielā. Šeit telpas nomā «Atdzimšana» - sekta, kas dibināta Ukrainā.

Foto: TVNET

«Katram cilvēkam ir savs guru. Laime ir tad, ja jūs viņu nesatiekat»

Latvijā darbojas vairāk nekā simts dažādu sektu. Šo organizāciju «aktīvisti», kuriem mēdz būt arī šaubīga vai pat krimināla pagātne, uzdodas ne tikai par Jēzus Kristus sekotājiem, bet arī par personīgās izaugsmes «platīna līmeņa» speciālistiem un pieredzējušiem biznesa mentoriem. Tāpat Latvijā darbojas arī sektas ar pseidomedicīnisku ievirzi, tās vadoņiem uzdodoties arī par gaišreģiem un dziedinātājiem.

Organizācijas «AntiSekt» pārstāve Svetlana Krilova, kura nodarbojas ar bijušo sektu un kultu sekotāju psiholoģisko reabilitāciju, stāsta, ka mūsdienu sektu «centrā» vairs ne vienmēr ir ideja par komunikāciju ar Dievu.

Piemēram, scientoloģijas pārstāvji savus sekotājus mēģina piesaistīt, piedāvājot viņiem veikt «Oksfordas testu». Šim testam, gan nav nekādas saistības ar Oksfordas Universitāti.

Pēc šā testa izpildīšanas ar «zinātniskas metodes» palīdzību iespējams veikt uzlabojumus jomās, kurās testā konstatētas nepilnības. Piekrītot strādāt pie savām vājajām vietām, cilvēks kļūst par sektas sekotāju.

Ir maldīgi uzskatīt, ka sektās iesaistās tikai cilvēki ar zemu izglītības līmeni, kam ir dažādas personīgas dabas problēmas vai kuri atrodas nepārejošā «dzīves jēgas» meklējumu stāvoklī.

Scientoloģijas sekotāji bieži vien ir uz personīgo izaugsmi orientēti ambiciozi jauni cilvēki, ļoti bieži ar labu izglītību, kuri vēlas uzlabot savas profesionālās spējas. Par šīs mācības sekotājiem bieži kļūst cilvēki, kuri apmeklējuši tā dēvēto iepazīšanās pasākumu.

Krilova stāsta profesionālu joku par sektām: «Katram cilvēkam ir savs guru, un cilvēkam ir laimējies, ja viņš šo guru nekad nesatiek.»

Foto: TVNET

Festivāli un pasākumi sektu aizbildniecībā

Jaunus sekotājus starp jauniešiem Latvijā aktīvi meklē arī citas sektas.

Sektas «Prieka vēsts» tīmekļa vietnes sadaļā «Jauniešu kalpošana» lasāms: «Būt par kristieti – tas ir stilīgi. Kristīgajai jaunatnei ir visas tiesības un iespējas būt stilīgai, paēdušai, kārtīgi atpūsties, dzīvot drošībā, izvirzīt augstus mērķus un sapņot lielus sapņus. Būt par reperi vai skeiteri, klausīties metālu vai simfoniju. Dievu neviens nevar ierobežot. Dievs nav viduvējība. Un viņš pilnīgi noteikti nevēlas, lai tāds būtu tu.»

«Prieka vēsts» pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadu desmitiem, kad grupa vienādi domājošo atšķēlās no Rīgas «Golgātas baptistu draudzes». «Prieka vēsti» vada ģimenes pāris – Vilnis un Līga Gleškes. Dievkalpojumus vada arī pāra dēls kopā ar savu sievu. Šī draudze rīko arī dažādus izglītojošus un izklaides pasākumus, piemēram, «Prieka vēsts» jaunatnes festivālā, kas notiks jūnija beigās, piedalīsies vietējās mūzikas grupas un dīdžeji.

Pēc dievkalpojuma «Prieka vēstī» mani uzrunā jauniete. Mēs izejam no ēkas, kas vairāk atgādina konferenču zāli, nevis dievnamu.

- Labvakar! Jūs pie mums pirmo reizi?

- Jā.

- Es gan jau šeit astoņus gadus nāku. Nāciet vēl, pie mums šeit ir ļoti labi.

Galvenā ticības pārbaude – jūsu nauda

Organizācijas «AntiSekt» vadītājs Viktors Jolkins skaidro, ka pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un gadsimtu mijā vairākas sektas Latvijā praktizēja masveida «eksorcisma» un hipnozes seansus, kā arī psiholoģisko ietekmēšanu ar vienu vienīgu mērķi – iegūt no saviem sekotājiem pēc iespējas vairāk naudas.

Ar šādām lietām nodarbojās arī «Prieka vēsts» un «Jaunā paaudze». Mūsdienās lielākā daļa šo organizāciju vairs nav tik radikālas.

Spiediens ir mazinājies, vairākas prakses, kas plaši tika lietotas vēl pirms desmit vai 15 gadiem, šobrīd pazudušas no sektu ikdienas dievkalpojumiem. Nav gan izslēgts, ka šādi paņēmieni tiek izmantoti slēptā formā.

TVNET informācijas avots, kurš vēlējās palikt anonīms, pastāstīja, ka pirms dažiem gadiem pēc «Prieka vēsts» Ziemassvētku dievkalpojuma visi jaunie draudzes locekļi tika uzaicināti aizkulisēs, kur sludinātāji ļoti aktīvi interesējās par šo cilvēku darba vietām, privāto dzīvi un viņu problēmām.

Pēc šim pārrunām gribētājiem bija iespēja piedalīties īpašā «attīrīšanās» rituālā.

«Viņi lika plaukstas pie galvas, cilvēki sāka kratīties un krist gar zemi. Pēc tam atnāca cilvēks ar melnu maisu, kur adepti lika iekšā ziedojumus. Daži no viņiem no saviem makiem izņēma vairākus simtus eiro,» stāsta kāda jauniete, kuru uz dievkalpojumu uzaicināja viņas paziņas.

Jolkins norāda, ka pārliecināties par to, cik profesionāli sektu līderi «apstrādā» jaunpienācējus, varot, noskatoties atsevišķu «konferenču» videoierakstus. Kā piemēru «AntiSekt» vadītājs min Anselma Madubko metodes. Madubko ir bieži uzstājies «Jaunās paaudzes» dibinātāja Alekseja Ļedjajeva vadītajās kalpošanās.

Foto: TVNET
«Konferencē dažādās formās tiek apspēlēts stāsts par to, kā Pēteris nolēma sekot Jēzus piemēram un staigāt pa ūdens virsmu, tomēr viņš sācis slīkt, jo nobijies. «Ticīgais var – neticīgais nevar. Jūs vēlaties būt ticīgie?» - šādi notiek «apstrāde», skatītāji sasprindzinājumā gaida. Kad sanākušie sāk gavilēt, sludinātājs saka: «Jūs vēlaties pārbaudīt savu ticību? Galvenā pārbaude – jūsu nauda!»» stāsta Jolkins.

Tas plaši notika šā gadsimta pirmās desmitgades vidū, kad cilvēki jau ļoti aktīvi izmantoja maksājumu kartes, kā rezultātā samazinājās skaidrās naudas apjoms, kas ticīgajiem bija līdzi dievkalpojumos un kuru viņi bija gatavi ziedot.

Lai nodrošinātu, ka sekotāji pēc dievkalpojuma nepārdomā par naudas ziedošanu, «Jaunās paaudzes» sekotāji bieži lūdza atnākušos uz papīra uzrakstīt naudas summu, kuru viņi apņemas tuvāko dienu laikā atnest uz «dievnamu».

««Jūs noslēdzāt līgumu ar Dievu, jūs devāt solījumu,» tika teikts ticīgajiem. Saprotams, ka fanātiski ticīgs cilvēks pēc šādiem vārdiem naudu arī atnesa. Ir zināms, ka daudzi cilvēki ir bijuši gatavi atdot visu naudu, kas viņiem bijusi,» piebilst Jolkins.

Kā iedzīvotāji atdeva savus īpašumus

Organizācijas «Atdzimšana» sestdienas sanāksmē sludinātāja no Ukrainas stāsta, ka viņu «skārusi atklāsme, ka viņai vajag kalpot Latvijā». Viņa arī stāsta par savu personīgo pieredzi – Dievs viņai esot teicis, lai viņa tam uzticas un atdod visus savus ietaupījumus, jo pēc tam tie palielināšoties vairākas reizes.

«Radītājs vērsās pie manis – skapītī pie tavas gultas ir dzeltena aploksne, atdod to baznīcai. Vairākas dienas es nejutos savā ādā, un tikai, aiznesusi naudu mācītājām, es ieguvu mieru,» norāda sieviete.

Klausītāji aktīvi aplaudē un kliedz «aleluja».

«Nekad nedomājiet, kam labāk tērēt naudu – garīgām vai materiālām lietām. Labāk neēdiet, bet jūsu dvēselei nekad nevajadzētu ciest «badu». Agrāk es biju cilvēks ar nabaga domāšanu, bet tagad saprotu – ja man būtu automašīna, es ar to pabraukātos un atdotu Dievam,» savu stāstu turpina sieviete.

Latvijas iedzīvotāji, reliģisku kultu līderu ietekmēti, ir gatavi ne tikai ziedot prāvas naudas summas, bet arī piekrīt «baznīcai» atdāvināt savus īpašumus.

Piemēram, 2013.gadā Septītās dienas adventistu brālības līderis pierunāja kādu sievieti savu dzīvokli, kas atrodas Rīgā, «pārrakstīt» baznīcai.

2011.gadā līdzīga situācija bija vērojama Daugavpils sektā «Durgas templis» - kāda sieviete sektas līderim atdāvināja divus sev piederošus dzīvokļus.

«Durgas templis» ir vairākas reizes mainījis savu nosaukumu. Organizācija ir arī saņēmusi Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sodu par negodīgu komercpraksi.

Kā stāsta Jolkins, atgūt sektantiem uzdāvinātu īpašumu ir pietiekami sarežģīti. «AntiSekt» pārstāvji vairākas reizes ir piedalījušies tiesas sēdēs, kas saistītas ar šādām lietām.

«No juridiskā viedokļa afekta stāvoklis uzskatāms par īslaicīgu parādību. Atrašanās sektā – tas ir ilglaicīgs stāvoklis, un to nevar raksturot kā afekta stāvokli. Šādos jautājumos jākonsultējas ar juristu – ir vai nu jāatzīst, ka darījuma noformēšanas brīdī cilvēks nav bijis pieskaitāms, kas var kaitēt viņa reputācijai, vai arī jāuzstāj uz to, ka cilvēks ir ticis maldināts,» skaidro eksperts.

Iepriekš ar reliģisko organizāciju kontroli un reģistrāciju nodarbojās Reliģijas lietu pārvalde. 2013.gadā šī pārvalde tika likvidēta, tās funkcijas pārņemot Uzņēmumu reģistram un Tieslietu ministrijai.

«Nevar gan teikt, ka sektu darbība tika īpaši uzraudzīta arī laikā, kas pastāvēja īpaša pārvalde. Deviņdesmitajos gados bija atsevišķi centieni «ieviest kārtību», tomēr pēc tam, kad pārvaldes vadība saskārās ar noteiktām grūtībām, tas viss apstājās. Tā vairāk bija reģistrācijas-statistikas pārvalde, nevis nopietna uzraudzība,» norāda Jolkins.

Organizācija «AntiSekt» katru mēnesi saņem vairākas vēstules, kurās sektās iesaistīto cilvēku tuvinieki lūdz palīdzību.

«Izvilkt no sektu nagiem» neizdodas visus, un, kamēr speciālisti domā jaunus veidus, kā palīdzēt šiem cilvēkiem, cilvēki joprojām liek savus ietaupījumus aploksnēs un turpina nest tos «Dievam».

Portāla TVNET krievu valodas versija apmeklēja vairāku reliģisko kultu sanāksmes, redzēto uzfilmēja ar slēpto kameru un aprunājās ar sektās esošiem cilvēkiem. TVNET aprunājās arī ar ekspertiem.

Projekta «Uzmanību, sektas!» gaitā TVNET krievu valodas versija vairāku rakstu sērijā stāstīs gan par to, kas notiek aiz «garīgo centru» durvīm, gan par šādu pseidoreliģisko organizāciju darbības tiesisko regulējumu un metodēm, ar kādām šīs organizācijas iedarbojas uz cilvēkiem.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu