Ādažu bāzē atklāta Mičiganas iela

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aizsardzības ministrija

Šonedēļ Ādažu militārajā bāzē tika atklāta Mičiganas iela, kas simbolizē Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību 25 gadu garumā. Atklāšanā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, ASV Mičiganas štata gubernators Riks Snaiders, ASV vēstniece Latvijā Nensija Bikofa Petita un Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnaisams.

«Amerikā ir daudzas Mičiganas avēnijas, bet, cik man zināms, šī ir pirmā Mičiganas avēnija Eiropā vai ārpus ASV robežām - un es nevarētu iedomāties vēl lepnāku vietu, kur to atklāt,» sacīja Snaiders.

Mičiganu un Latviju vieno ne vien līdzīgs klimats un dabas ainavas, bet Mičiganā ir arī liela trimdas latviešu kopiena, norādīts ASV armijas mājaslapā.

«Mičigana bija pirmā, kas palīdzēja Latvijai attīstīt tās militārās spējas,» sacīja Kalniņš.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganu formāli tika nodibināta 1993.gada 27.aprīlī. Pēc tam līdzīgas partnerības tika izveidotas Lietuvas un Pensilvānijas, kā arī Igaunijas un Mērilendas starpā.

14.jūnijā Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris apmeklēs komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumus Gulbenes dzelzceļa stacijā un Litenē, norāda Latvijas Aizsardzības ministrija (AM).

Jau ziņots, ka 2017.gada augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē tika atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela. Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona karavīrs, seržants V.Anševics zaudēja dzīvību 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Afganistānas Nacionālās armijas novērošanas postenim Kunāras provincē, pildot dienesta pienākumus starptautiskajā operācijā Afganistānā. Kritušā Latvijas karavīra piemiņai veltītā iela atklāta ASV Mičiganas štatā, jo Latvijas kontingenta karavīri Afganistānā dienēja kopā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā.

Mičiganas Nacionālā gvarde regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā – tai skaitā lielajās starptautiskajās mācībās «Summer Shield», «Saber Strike» un «Sudraba Bulta», savukārt Latvijas bruņoto spēku karavīri un zemessargi regulāri piedalās mācībās «Northern Strike». Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija arī viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu