Sarkandaugavas kanāls – piesārņots, sanācijas izmaksas no € 14 līdz 45 miljoniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Sociālajā tīklā «Twitter» izplatīts video, kurā redzams Sarkandaugavas kanāls visā savā «krāšņumā»: tas ir netīrs, pilns ar naftas produktiem un citām nogulsnēm. Rīgas dome par problēmu jau labu laiku ir informēta. Kanāla sanācija maksātu no 14 līdz 45 miljoniem eiro, bet pagaidām nav zināms, kad piesārņoto teritoriju varētu sakopt.

Valsts vides dienestā (VVD) TVNET noskaidroja, ka teritorija ir Rīgas pašvaldības īpašums. Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālā vides pārvalde (RVP) ir saņēmusi informāciju no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, kas apliecina, ka 2016.gadā pašvaldība ir veikusi vēsturiski piesārņotās vietas Sarkandaugavas kanāla piesārņojuma izpēti un sanācijas koncepcijas izstrādi.

VVD 2017.gadā ir izsniedzis tam sanācijas uzdevumu.

«Projekta tālāka virzība šobrīd ir atkarīga no tā, kā pašvaldībai izdosies piesaistīt projekta īstenošanai vajadzīgos finanšu līdzekļus.

Tie tiek lēsti, sākot no 14 miljoniem eiro,» norāda VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Savukārt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta (MVD) Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe norāda, ka 2016.gadā pēc MVD pasūtījuma tika izstrādāta Sarkandaugavas kanāla sanācijas programma, kuras ietvaros veikta izpēte (grunts, gruntsūdeņu, kanāla sedimentu un virszemes ūdens piesārņojuma novērtējums), neteikti nepieciešamo darbu apjomi un aptuvenās izmaksas, kas atkarībā no sanācijas varianta svārstās no 14 līdz 45 milj. eiro bez PVN.

«Šobrīd šāda projekta realizācijai MVD nav atbilstošas cilvēkresursu un finansējuma kapacitātes. Departamenta speciālisti ir piedalījušies Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta sanāksmēs, kur tika izvērtētas dažādas ieceres, kuras būtu lietderīgi virzīt Eiropas savienības fondu finansējuma saņemšanai,» akcentē Piņķe.

Sarkandaugavas sanācijas projekta realizāciju Departamenta speciālisti ieteica kā vienu no prioritātēm.

MVD ir vienojies ar Pilsētas attīstības departamentu, ka šie darbi tiks iekļauti investīciju plānā, taču precīzu to īstenošanas laiku vēl nav iespējams prognozēt.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu