Drošības pasākumiem no Dziesmusvētku budžeta novirzīti papildu € 790 750

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Drošības pasākumiem gaidāmajos XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI deju svētkos no to budžeta novirzīti 790 750 eiro, preses konferencē norādīja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Viņa skaidroja, ka šāds papildu finansējums kārtības un drošības uzturēšanai tiek atvēlēts katros svētkos, un tas tiek izlietots saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumā deleģētajām kompetencēm.

No kopējās dotācijas vislielākā daļa jeb 308 276 eiro novirzīti Iekšlietu ministrijai (IeM). Veselības ministrijas iesaistei svētku organizēšanā piešķirti 132 475 eiro, bet Latvijas Televīzijai - 250 000 eiro. Tāpat 100 000 eiro dotāciju saņēmis Latvijas Radio.

Neatliekāmās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liena Cipule norādīja, ka svētku dalībniekiem pirms svētkiem ieteicams apmeklēt ģimenes ārstu, lai varētu izvērtēt iespējamos veselības riskus svētku laikā.

Viņa skaidroja, ka svētku norises vietās atradīsies vairāk nekā 400 mediķi, taču dalībnieki aicināti ņemt līdzi sev nepieciešamos medikamentus, kā arī apsvērt laikapstākļu ietekmi uz savu veselību.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks, pulkvedis Ints Sēlis skaidroja, ka pašlaik no 71 dalībnieku izmitināšanas skolām atļauju to darīt saņēmušas 43, savukārt pārējās 28 izglītības iestādēs tiek veiktas atkārtotas ugunsdrošības pārbaudes. Šajās skolās galvenokārt tiek pārbaudītas ugunsdzēšanas sistēmas, avārijas izejas un to personāla informētība par rīcībām ugunsgrēka gadījumā.

Savukārt Valsts Policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte uzsvēra, ka svētku laikā uzmanība primāri tiks pievērsta bērnu drošībai.

Tāpat Dziesmusvētku laikā Rīgas iedzīvotājiem būs jārēķinās ar sastrēgumiem pilsētas ielās, kurus var pastiprināt pašlaik notiekošie ielu remontdarbi. Līdz ar to, VP aicināja iedzīvotājus svētku laikā pēc iespējas vairāk izmantot pilsētas sabiedrisko transportu. Pēc viņa teiktā, svētku laikā policijas darbinieki strādās pastiprinātā režīmā visā pilsētas teritorijā un tās apkārtnē.

Šulte arī pauda, ka iedzīvotājiem, iegādājoties biļetes otrreizējā tirdzniecībā, jārēķinās ar to, ka tās varētu būt viltotas. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, kā līdz šim informācija par viltotām svētku biļetēm VP rīcībā nav nonākusi.

Savukārt Valsts datu inspekcijas (VDI) pārstāve Olga Graudiņa norādīja, ka svētku dalībniekiem un apmeklētājiem jārēķinās, ka viņi var tikt filmēti vai fotografēti. Par to atsevišķa atļauja svētku laikā nebūs jāsaņem. Arī paši dalībnieki un apmeklētāji varēs iemūžināt svētku notikumus saimnieciskām vajadzībām, taču, publicējot foto un video sociālajos tīklos, jārēķinās, ka citas kadrā uzņemtās personas var paust neapmierinātību.

Atrodot nozaudētus personu apliecinošus dokumentus, VDI aicina to fotoattēlus nepublicēt sociālajos tīklos, bet gan vērsties pie svētku organizatoriem.

Kā ziņots, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku norises vietās būs aizliegts patvaļīgi izmantot dronus, bet drošības nolūkos pūļa bloķēšanai izmantos sabiedriskā transporta autobusus.

Aizvadītajā nedēļā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija aiz slēgtām durvīm uzklausīja IeM, VP, Drošības policijas un Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvjus par tiesībaizsardzības iestāžu gatavība nodrošināt dziesmu svētku netraucētu un drošu norisi.

Pēc komisijas sēdes tās priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) aģentūrai LETA pastāstīja, ka iepriekš Dziesmu un deju svētku likumā stājusies spēkā norma par Operatīvās vadības grupu. Šīs grupas pienākums būs svētku rīkotāja vārdā nodrošināt svētku pasākumu nepārtrauktu un preventīvu drošības vadību un, ja nepieciešams, arī ārkārtas situācijas vadību. Operatīvās vadības grupas vadītājs ārkārtas situācijās būs tiesīgs pieņemt lēmumu par svētku atsevišķu pasākumu pārtraukšanu, atlikšanu vai atcelšanu.

Tāpat Latkovskis pastāstīja, ka svētku pasākumos iesaistīs arī Nacionālos bruņotos spēkus, jo, pastāvot aizliegumam par dronu izmantošanu svētku koncertos, armijas speciālistiem atbilstoši likumam būs tiesības lidaparātus neitralizēt vai notriekt.

Līdzīgi kā citos līdz šim notikušajos masu pasākumos arī dziesmu svētku laikā, atsevišķās vietās tiks izvietoti sabiedriskā transporta autobusi, lai bloķētu pasākumam nepiederošu transportu kustību un regulētu pūļa pārvietošanos.

Savukārt Rīgas pašvaldības policija uzraudzīs to, vai nepilngadīgie nelieto alkoholu un nesmēķē.

«Tiesībsargājošās iestādes ir ņēmušas vērā iepriekšējo svētku pieredzi, un ir gatavas gādāt par svētku veiksmīgu un drošu norisi,» norādīja komisijas vadītājs.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018.gada 30.jūnija līdz 8.jūlijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu