Raidījums: eksperti atzīst, ka OIK sistēmu atcelt nav iespējams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Valdības darba grupas eksperti atzīst, ka OIK sistēmu atcelt nav iespējams. Tas izraisītu tiesvedības par simtiem miljonu zaudējumiem, ko valstij nāktos maksāt subsidētās elektrības ražotājiem, svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Arī ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera pārsteidzošā rīcība, Satversmes tiesā prasot atcelt OIK sistēmu, ir cietusi neveiksmi. Šonedēļ kļuva skaidrs, ka tiesa ir izbrāķējusi prokuratūras argumentus un pieteikumu neskatīs.

Satversmes tiesa pagājušajā nedēļā atteicās izskatīt ģenerālprokurora pieteikumu par OIK sistēmas atcelšanu. Nu jau kļūst arvien skaidrāks, ka to izdarīt neizdosies arī valdības izveidotajai komisijai.

Cerības, ka OIK maksājums pazudīs no elektrības rēķiniem ir izplēnējušas.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers OIK sistēmu gribēja sagraut ar juridiskām metodēm. Viņš Satversmes tiesā prasīja to atzīt par neatbilstošu Satversmes normām par vienlīdzību un īpašuma izmantošanu pretēji sabiedrības interesēm. Ja prasība būtu pieņemta izskatīšanai un apmierināta, tad elektrības ražotāji zaudētu subsīdijas un nevarētu atprasīt zaudējumus no valsts. Tomēr Satversmes tiesa atteicās lietu izskatīt, jo pieteikumā trūkst juridiskās argumentācijas, kā OIK regulējums pārkāpj Satversmi.

Ģenerālprokurors apsver iespēju pieteikuma uzlabošanai piesaistīt enerģētikas speciālistus. Pavisam atteikties no prasības Kalnmeiers negrib.

Bēdīgs par prokuratūras neveiksmi ir ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Ministrs cerēja, ka Satversmes tiesa atbildēs uz jautājumu, vai valsts būs pasargāta no tiesvedībām ar elektrības ražotājiem, ja viņiem pārtrauks maksāt subsīdijas. Tas ir miljardus vērts jautājums.

Ašeradens cenšas pārmērīgo OIK apkarot ar politiskām metodēm, mainot likumus. Viņš ir valdības izveidotās darba grupas vadītājs, kam jāsagatavo priekšlikumi, kā atteikties no OIK. Darba grupā iesaistīti «Latvenergo», regulatora, ministriju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Eksperti līdz šim sanākuši uz četrām sēdēm, kur apsprieduši OIK vēsturi, mērķus un atcelšanas scenārijus. «Nekā personīga»

aptaujātie darba grupas dalībnieki ir pārliecināti, ka mērķis ir nesasniedzams.

Darba grupā izskanējuši priekšlikumi pārtraukt par paaugstinātu maksu iepirkt elektroenerģiju no tām hidro un vēja spēkstacijām, kas atbalstu saņem jau vairāk nekā desmit gadus. Tāpat vērtēta iespēja nemaksāt stacijām, kas izmanto Krievijas gāzi. Bijis arī priekšlikums OIK sloga mazināšanai izmantot visu Latvenergo peļņu.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašerādens raidījumam norādījis, ka, ja arī OIK maksājums paliks, tad tas būšot «daudz, daudz, daudz mazāks nekā šobrīd».

Ministru kabineta rīkojumā teikts, ka Ekonomikas ministrijai priekšlikumi likumu grozījumiem par elektroenerģijas OIK maksājumu sistēmas atcelšanu valdībā jāiesniedz līdz 1.septembrim.

Pirms divām nedēļām bija jābūt gatavam Ekonomikas ministrijas pasūtītajam neatkarīgu auditoru ziņojumam par ministrijas darbinieku rīcību izsniedzot OIK atļaujas. Kā skaidroja ministrijā, lielā darba apjoma dēļ audita slēdziens būšot gatavs nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu