Klimats mainās! Virpuļstabs, kas norāva divus jumtus, pārsteidz meteorologus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lokālais virpuļstabs, dēvēts par «putekļu velnu», kas pagājušajā nedēļā divām ēkām Jelgavā norāva jumtu, Latvijā novērts pirmo reizi. Līdz šim pie mums meteorologi šo reto dabas parādību vēl nekad nebija fiksējuši.

Ceturtdienas pēcpusdienā Jelgavā divām SIA «Jelgavas tipogrāfija» piederošām ēkām «putekļu velns» jeb «velna slota» norāva jumtu. Dala jumta uzkrita darbinieka automašīnai, to sabojājot. Virpuļstabs pārsteidzis tos, kas atradās uz Langervaldes ielas un Rubeņu ceļa. Tipogrāfijas darbinieki par postījumiem daudz nebēdā, jo parādība ir tik neparasta, ka visus ļoti pārsteidza.

Kā apdrošināšanas kompānija segs automašīnas remonta izdevumus, nav skaidrs, jo «putekļu velns» apdrošināšanas nosacījumos nav minēts.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā skaidro, ka prognozēt tornado «mazā brāļa» norisi Latvijā necik daudz nevar, jo tāds stabs kā Jelgavā pie mums novērots pirmo reizi.

«Putekļu velns» jeb dust devil ir ļoti lokāla laika parādība, kas lielākoties postījumus nerada, taču

atsevišķos gadījumos «velna» intensitāte var sasniegt lielu spēku.

Situācijās, kad dust devil saskaras ar ēku vai zemes virsmu, kas nav vienmērīga, šī parādība strauji izsīkst.

Angliski virpuļstabam dots nosaukums dust devil, jo virpuļojošais vējš parasti ir redzams tikai tādēļ, ka pacēlis gaisā smiltis un citus putekļus. «Velna slota» rodas tikai sausā un saulainākā laikā, sasilušajam gaisam, kas atrodas pie zemes, strauji ceļoties gaisā, turpretī virpuļviesuļi - zem gubu mākoņiem, parasti zem negaisa mākoņiem.

Virpuļvējš izplatīts visā pasaulē, kā arī uz citām planētām.

Velna slotas rodas, gaisam nevienmērīgi sasilstot saulainā laikā, dominējot lēnam vējam. Saules sasildītais gaiss no zemes virskārtas strauji ceļas augšup - cauri vēsākam gaisa slānim. Ja apstākļi ir piemēroti, rodas un pastiprinās gaisa riņķveida kustība.

Visbiežāk virpuļstabi ir nelieli un izzūd pāris minūtēs, neradot postījumus, bet dažkārt tie var noraut māju jumtus vai aiznest siltumnīcas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu