Velna izdzīšana Teikā: «Pietiek dzert, vecais!» un nauda plastmasas spainī (56)

No TVNET arhīva
Foto: TVNET
Viktorija Puškele
CopyLinkedIn Draugiem X

Cilvēki ar aizvērtām acīm un izstieptām rokām līgojas no vienas puses uz otru. Sieviete ar mikrofonu rokmūzikas kompozīcijas «Halleluja» pavadībā runā dažādās balsīs, bet pēc tam sāk čukstēt man nesaprotamā valodā. Zāles centrā ir plastmasas trauks, kurā sanākušie rindas kārtībā kā nohipnotizēti met aizlīmētas aploksnes, kurās pirms tam iztukšojuši sava maka saturu. Eksorcisms, pēc kura daži raustās konvulsijās un tver pēc elpas, kamēr citi raud, nometušies uz grīdas. Tās nav ainas no šausmu filmas, bet gan notikumi, kas risinās kādas totalitāras Rīgas sektas sanākšanā, raksta portāls rusTVNET.

Ir parasta otrdiena. Piecos vakarā Centrālajā stacijā ir daudz cilvēku - darba diena beigusies, visi steidzas mājās. Divas smaidīgas sievietes garāmgājējiem dala lapiņas. Daudzi atsakās, citi paņem, pat nepaskatoties. Liela daļa izdalītās makulatūras nonāk tuvākajās atkritumu urnās, bet iespēja, ka dažas turpinās ceļu maršrutos «Rīga-Sloka», «Rīga-Tukums», «Rīga-Jelgava» un citos, ir gana liela.

Viena no glancētajām brošūrām tiek arī man. Uzmetusi aci, saprotu - mani aicina uz sektu. «Lāstu noņemšanas kalpojums finanšu sfērā» notiks jau sestdien, 19.maijā.

«Velna izdzīšana» Teikā

Bruņojusies ar diktofonu, dodos uz garīgā centra «Atdzimšana» sekotāju sanāksmi. Daudzās pasaules valstīs tā atzīta par totalitāru sektu.

Sektas sanākšanas notiek Āraišu ielā, Teikā. Novietoju automašīnu vairāku kvartālu attālumā un dodos uz brošūrā norādīto adresi.

«Nāciet šeit, šeit, viss pareizi,» man saka uz vakts noliktā sieviete. Paņēmusi mani aiz rokas, viņa ieved mani gaišā telpā,

kas, kā izskatās, tiek īrēta dažādām konferencēm.

Reliģisko veidojumu «Atdzimšana» Ukrainā nodibinājis Vladimirs Muntjans. Dažādos informācijas avotos pieejamā informācija liecina, ka tai ir 320 filiāles dažādās pasaules vietās. «Atdzimšanas» sanāksmju vietai līdzās pilotu skola un dažādu uzņēmumu biroji, kuri droši vien nemaz nenojauš, ka teju rokas stiepiena attālumā regulāri notiek «velna izdzīšana».

Sieviete saka, ka viņu saucot Ludmila. Vēlāk lasot pētījumus par destruktīvām sektām un ukraiņu žurnālistu pieredzi, dodoties uz «Atdzimšanas» sanākšanām, uzzinu - daudzi no viņiem saskārušies ar līdzīgām «ludmilām», kuras uzņēmušās saziņu ar jaunpienācējiem.

«Bratans» «Lacoste» polo kreklā, mākleris un citi sektanti

Apsēžos pēdējā rindā, kur sēž arī jauns vīrietis melnā polo kreklā ar «Lacoste» logo. Visa turpmākā «dievkalpojuma» laikā viņš lūgsies skaļāk par visiem pārējiem, kritīs ceļos, vārtīsies pa grīdu, ar rokām saķers seju. Bet pārtraukumos... Palīdzēs uzstādīt aparatūru, ieslēgt projektoru un noregulēt skaņu.

Tuvojoties pasākuma noslēgumam, tieši viņš atnesīs aploksnes, kurās dalībniekiem ielikt savus ziedojumus. Tieši viņš eksorcisma laikā stāvēs aiz sektas sekotāju mugurām.

Ludmila mani iepazīstina ar Mariku - jaunu sievieti, kuras telefona numurs bija norādīts glancētajā brošūrā. Marika atbild par tehniskajiem jautājumiem - pārslēdz prezentācijas slaidus, mūzikas videoklipus, salej glāzēs vīnogu sulu un salauž gabaliņos lavašu «maizes laušanas» rituālam, ienes centrā plastmasas spaini ziedojumiem. Uz Marikas vārda reģistrēta labdarības biedrība «Nāc gaismā». Saskaņā ar iesniegtajiem datiem, 2017.gadā «Nāc gaismā» saņēma ziedojumus 2665 eiro apmērā. Tas ir oficiāli reģistrētais ziedojumu apmērs, taču noskaidrot reālo saziedotās naudas daudzumu būtībā ir neiespējami.

Interneta meklētājā ievadot Marikas telefona numuru, var noskaidrot, ka viņa nodarbojas arī ar kosmētikas izplatīšanu, ir sertificēta nekustamo īpašumu aģente un nodarbojas ar elitāru nekustamo īpašumu pārdošanu.

«Finansiālās sfēras lāstu noņemšanas kalpojuma» beigās, velna izdzīšanas laikā, Marika krīt zemē. Viņu notver tas pats puisis «Lacoste» kreklā - Sergejs, kura profilu vēlāk atradu sociālajos tīklos.

Maijā Sergejs publicē «selfiju» Maltas viesnīcas fonā. «Dievnama pats aktīvākais sekotājs», kurš skaļāk par visiem kliedz «aleluja» un lūgšanu laikā stāv ceļos vai krīt zemē, fotogrāfijas komentāros ar draugiem apspriež atpūtu «pašos krutākajos kūrortos». «Bratan! Pietiek kost!,» raksta viens no draugiem.
Komentāri pie Sergeja fotogrāfijas sociālajā tīklā "Facebook"
Komentāri pie Sergeja fotogrāfijas sociālajā tīklā "Facebook" Foto: kadrs no video un Facebook

Jūnija sākumā Sergejs publicē fotogrāfijas no restorāna Barselonā. «Ārsts ieteica vairāk staigāt, tad nu es arī staigāju... uz ēdnīcu,» viņš raksta.

«Nekad nedomājiet, kur tērējat savu naudu! Ceļojumi vai Dievs, vēl kādi citi izdevumi vai Dievs. Lai jums nav ko ēst, bet dvēsele nedrīkst būt badā!» mikrofonā saka mācītāja Svetlana. «Āmen, āmen,» kliedz «Lacoste» kreklā ģērbtais Sergejs.

«Iestājies garīgajā koledžā un, iespējams, laimēsi automašīnu»

Pirms pasākuma sanākušajiem tiek parādīts videorullītis - koledžas «Gora Moiseja» reklāma. Dalība koledžā izmaksā vairāk nekā simt dolārus. 2017.gadā pasākumā piedalījās apmēram 12 000 cilvēku. Tas nozīmē, ka rīkotāji no «garīgā pasākuma» biļešu pārdošanas vien nopelnīja aptuveni miljonu dolāru.

«Atdzimšanas» sekotāji lūdzās, piedalījās «garīgajos kalpojumos» un... Arī «iPhone», «MacBook» un automašīnas izlozē.

Kadrs no garīgās koledžas "Gora Moiseja" reklāmas rullīša, kurā "Atdzimšanas" līderi izlozē automašīnu
Kadrs no garīgās koledžas "Gora Moiseja" reklāmas rullīša, kurā "Atdzimšanas" līderi izlozē automašīnu Foto: kadrs no video

«Dievs teica - es zinu, ka tev ir aploksne ar naudu, atdod to man»

Sākas lūgšana. Ļaudis savās vietās pieceļas kājās, vēzē rokas un paši sāk līgoties no vienas puses uz otru. Man kļūst baisi.

Mācītāja mikrofonā lasa lūgšanu, haotiski līgojas maina intonāciju - monotoni čuksti mijas ar kliedzieniem un veseliem teikumiem nesaprotamā, izdomātā valodā. Daži sāk raudāt.

«Ja visā valstī būs krīze, tad visi tavi bērni piedzīvos uzplaukumu, ausīs gaisma. Dievs, lai lai kaut visā pasaulē ir krīze, bet taviem bērniem viss būs vislabākajā līmenī. Un šodien tu pierādi, tu to pierādi caur savu baznīcu, caur visiem kalpotājiem, ko mēs redzam, to pierādi to, Kungs, ka, lai cik viņi būtu pazaudējuši, daudzi no viņiem ir ziedojušies, atdevuši visu savu laiku, atdevuši visu savu naudu, neēduši, nedzēruši, viņi uz altāra lika visu, un neviens no viņiem necieta,» saka mācītāja Svetlana no Ukrainas. Viņai esot bijusi atklāsme, ka «vajag kalpot Latvijā».

Ludmila man padod bloknotu, kurā ierakstu savu telefona numuru. Tajā pašā vakarā viņa man piezvana, lai pateiktu: «Dievs tevi mīl.»

Tikmēr Svetlana vairāk nekā stundu dažādos veidos stāsta, ka Dievam naudu žēlot nedrīkst. Viņas uzstāšanās centrā ir «personīgs stāsts» par to, kā viņa visu mūžu esot mācījusies un strādājusi dažādos darbos, bet «nabaga domāšanas» dēļ neesot varējusi neko atļauties. Svetlana stāsta, ka ilgu gadu laikā esot izdevies sakrāt dažus tūkstošus eiro, pēc kā viņa esot saņēmusi «atklāsmi no Dieva», ka viņai šī nauda jāziedo baznīcai. Dievs esot solījis, ka nauda vairošoties.

«Radītājs vērsās pie manis - naktsskapītī pie tavas gultas ir dzeltena aploksne, atdod to baznīcai. Vairākas dienas biju ne īsti savā ādā, bet mieru atradu tikai tad, kad aiznesu naudu mācītājam,» viņa stāsta. Sekotāji sajūsmināti aplaudē un kliedz «aleluja».

Pēc neilga laika vīrs esot dabūjis ievērojamu algas pielikumu, turklāt viņa pati atbrīvojusies no «nabaga domāšanas», rezumē Svetlana.

«Dievs izdarīja tā, ka banku, kam biju parādā, likvidēja»

Algas pielikums nav vienīgais «brīnums, ko man bija sagatavojis Dievs», turpina Svetlana. Kad Svetlana jau bija aizrautīga «Atdzimšanas» sekotāja, viņa paņēma hipotekāro kredītu mājas iegādei. Taču pēc dažiem mēnešiem vīrs zaudēja darbu, līdz ar ko ģimene kredīta maksājumus atļauties vairs nevarēja. «Pēc tam uzzināju, ka no 900 dolāriem, ko maksāju bankai, kredīta apmaksai aiziet tikai 400. Pārējie 500 ir procenti, ko šo uzblīdušo baņķieru bērni tērē cigaretēs, alkoholā un narkotikās,» emocionāli stāsta Svetlana.

«Āmen! Āmen!» piebalso Sergejs, kurš sociālajos tīklos apspriež «augu smēķēšanu un alkohola lietošanu labākajos kūrortos».

Notikumiem ar hipotekāro kredītu, kas Svetlanas dzīvē esot risinājušies pirms desmit gadiem, ir vēl kāds zemteksts. Svetlana esot lūgusies un ziedojusi Dievam, bet viņš esot izdarījis tā, ka kredītiestāde bankrotējusi. Svetlana saka, ka tas esot atrisinājis visas viņas problēmas - «kredīts pazuda līdz ar banku».

Patiesībā gan kredītiestāžu likvidācijas gadījumā tās kredītportfelis tiek nodots citai organizācijai un kredīti nekur nepazūd. Taču, neskatoties uz to, klausītāji eiforijā kliedz «aleluja». Bet Svetlana turpina:

«Kopš tā laika pagājuši desmit gadi... Desmit! Jūs jau saprotat, par ko es runāju!» Zāles centrā uzrodas plastmasas spainis desmitajai tiesai.

Sektanti cits pēc cita ver vaļā makus un liek naudu īpaši marķētās aploksnēs. Daži aploksnēs ber monētas, citi citu pēc citas liek dažādu nominālu banknotes. «Jūs varat pagaidām neko nedarīt,» man pačukst Ludmila. Es atviegloti uzelpoju, bet, kā vēlāk izrādās, vēl par agru.

"Atdzimšanas" sekotāji plastmasas spainī liek ziedojumus
"Atdzimšanas" sekotāji plastmasas spainī liek ziedojumus Foto: TVNET

Tos, kam ir konkrētas problēmas, uzaicina iznākt zāles priekšā. Svetlana vienam pēc otra uzliek uz galvas savu roku un kliedz mikrofonā: «Jēzus vārdā! Laukā, sātan!» Kāds vienkārši aizver acis, cits sāk raustīties, vairāki cilvēki raud un krīt zemē. Pusmūža sieviete sarafānā sākt kampt gaisu.

Nelielajā konferenču zālē paliek smacīgi.

Svetlana sauc mani iznākt zāles priekšā, lai veiktu «svētīšanas rituālu». Es pieklājīgi atsakos, un visi sanākušie pagriežas uz manu pusi...

«Sakiet, kad esat gatava, jebkurā gadījumā - mēs jau nevienu nespiežam,» saka Svetlana.

Kopš «finansiālās sfēras lāstu noņemšanas kalpojuma» sākuma ir pagājušas vairāk nekā divarpus stundas. Vairums sektas sekotāju paliek uz papildu lūgšanu par garīgo koledžu. Es sāku virzīties uz izejas pusi. Ludmila jautā, kur es dzīvoju un vai var mani aizvest. Kad atsakos, viņa man pakaļ kliedz: «Viktorija, es jums noteikti piezvanīšu! Dievs jūs mīl!»

Par to, kas notika pēc «Atdzimšanas» apmeklējuma, un interviju ar bijušajiem destruktīvu sektu sekotājiem un viņu tuviniekiem, lasi jau nākamnedēļ.

Portāla TVNET krievu valodas versija apmeklēja vairāku reliģisko kultu sanāksmes, redzēto uzfilmēja ar slēpto kameru un aprunājās ar sektās esošiem cilvēkiem. TVNET aprunājās arī ar ekspertiem.

Projekta «Uzmanību, sektas!» gaitā TVNET krievu valodas versija vairāku rakstu sērijā stāstīs gan par to, kas notiek aiz «garīgo centru» durvīm, gan par šādu pseidoreliģisko organizāciju darbības tiesisko regulējumu un metodēm, ar kādām šīs organizācijas iedarbojas uz cilvēkiem.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu