Parādu piedzinēji no Latvijas piekļūst tautiešu banku kontiem Lielbritānijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Parādu piedziņas kompānijas no Latvijas atradušas veidu, kā piekļūt uz Lielbritāniju emigrējušo parādnieku banku kontiem, lai no mūsu tautiešu uzkrājumiem britu bankās vai ikmēneša algas atvilktu vajadzīgās summas parādu nomaksai Latvijā. Lai no tā izvairītos, latvieši izvēloties sākt privātpersonu maksātnespējas procesu Lielbritānijā, - šovakar vēstīja «LNT Ziņas».

No Latvijā ņemto nenomaksāto kredītu parādiem vairs nevar paslēpties Lielbritānijā. Arvien biežāk parādu piedziņas kompānijas no Latvijas slēdz līgumus ar Lielbritānijā reģistrētiem pāradu piedzinējiem, kuri jau tālāk Latvijas valsts piederīgos iesūdz Lielbritānijas tiesās. Tiesas lēmums var nozīmēt ļaut parādu piedzinējam piekļūt bankas kontam Lielbritānijā, lai naudu pārsūtītu kreditoram Latvijā, - tā LNT Ziņām stāsta Anglijas pilsētā Mančestrā strādājošais austrumeiropiešu un latviešu imigrantu kvalificētais parādu konsultants Andrejs Smoļenko no «Insolbaltika».

Šādus līgumus ar britu parādu piedzinējiem lielākoties slēdzot bankas par desmitos tūkstošos eiro mērāmiem parādiem, savukārt kā LNT Ziņām skaidro Latvijas Alternatīvo Finanšu Pakalpojumu Asociācijā, ātro kredītu devējiem tas nav izdevīgi. «Ņemot vērā, ka nebanku kredītdevēju parādnieku saistības ir relatīvi mazas, kā arī ārvalstīs esošo klientu skaits ir zems, nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi neizmanto iespēju sadarboties ar ārvalstu, tai skaitā Lielbritānijas, parādu piedziņas uzņēmumiem (gan caur Latvijas parādu piedziņas firmām, gan vēršoties pa tiešo),» sacīja asociācijas pārstāve Elīna Dobulāne.

Savukārt tajās lietās, kas tiek novestas līdz tiesām Lielbritānijā, sekas esot nepatīkamas, saka parādu konsultants A.Smļenko: «Līdzko ir izdots Lielbritānijas tiesas lēmums par personas parādiem Latvijā, tad britu tiesu izpildītāji vai juristi tiešām var iesaldēt Latvijas valsts piederīgo kontus šeit Lielbritānijā. Viņi var piekļūt cilvēku algām, kad britu tiesnesis būs noteicis novilkuma ikmēneša summu, ko sūtīt kreditoriem Latvijā.»

Tieši šajā brīdī ir svarīga parādnieka iesaiste, jo atvilkumi no algas Lielbritānijā būs noteikti samērojamā līmenī ar parādnieka mājsaimniecības ikmēneša izdzīvošanas izdevumiem.

«Viņiem tiks atstāta pietiekam summa, lai maksātu īri, rēķinus, izdevumi automašīnai, ar kuru jābrauc uz darbu. Tas atstājamais iztikas minimums ir diezgan liela summa, un tamdēļ rezultātā Lielbritānijas tiesneši daudzos gadījumos atstāj parādu piedzinējus pamatīgi vīlušos, jo no algas atļauj novilkt vien tikai vienu mārciņu vai tikai divas mārciņas mēnesī, lai gan kredīta summa ir 30 vai 40 tūkstoši eiro,» LNT Ziņām sacīja austrumeiropiešu konsultants Mančestrā.

Smoļenko arī skaidro - parādnieki nedrīkst ignorēt ne parādu piedzinēju brīdinājuma vēstules, ne tiesas pavēstes, pretējā gadījumā situāciju vairs nevarēšot glābt: «Tiesu izpildītājiem ir tiesības iekļūt jūsu mājoklī Lielbritānijā, uzlauzt durvis, atņemt vērtīgās lietas un tās pārdot izsolē, iegūto naudu nosūtot kreditoram Latvijā. Tiesu izpildītājiem ir plašas pilnvaras šeit un ar viņiem negribētos jokot!»

Daļa mūsu tautiešu Lielbritānijā jau savlaicīgi izvēlas citu ceļu – sākt privātpersonas maksātnespējas bankrota procedūru Lielbritānijā. Šī iemesla dēļ tāpēc arī apzināti emigrē uz turieni, jo privātpersonu maksātnespējas lēmums Eiropas Savienības vienā dalībvalstī ir saistošs arī citā.

Lai arī Latvijā bankrotēšanas procedūra ir atvieglota, taču vienalga Lielbritānijā iziet personīgo maksātnespēju ir daudz vienkāršāk. Samaksājot 680 mārciņas, to var izdarīt ar pieteikuma aizpildīšanu internetā un nav jāiet uz tiesu. Turklāt, salīdzinot ar Latviju, šeit nav jāmaksā atlīdzība maksātnespējas administratoram. Ar bankrota procedūru Lielbritānijā var pilnībā atbrīvoties no parādiem Latvijā viena gada laikā.

«Latvijas valsts piederīgajiem, kuri sāk bankrotu Lielbritānijā, ir kredītu parādsaistības vidēji starp 40 un 70 tūkstošiem eiro, taču 15% ir krietni lielākas parādsaistības - virs 150 tūkstošiem eiro. Visbiežāk bankrotēt Lielbritānijā izvēlas tie latvieši, kuri nespēj atmaksāt hipotekāro kredītu vai arī banka atsavināja viņu māju, pārdeva to izsolē, bet joprojām palika parāds – starpība starp ņemto kredītu un izsoles summu. Daudzos gadījumos bankrotēšana ir vienīgā iespēja atbrīvoties no problēmām,» skaidro «Insolbaltika eksperts.

Taču drīz tuvojas termiņš, kad vairs nevarēs bankrotēt Lielbritānijā un šo procesu piemērot Latvijai. Iemesls – Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības. 2020.gada 31.decembris kā Brexit pārejas perioda beigas ir pēdējais laiks, lai iesniegtu pieteikumu maksātnespējas uzsākšanai Lielbritānijā. Minimālās prasības – lai parādnieks no Latvijas būtu Lielbritānijā nostrādājis vismaz 6 mēnešus. Kā LNT ziņām stāsta parādnieku konsultants Mančestrā, Brexit tuvošanās tiešām palielinājusi Latvijas valsts piederīgo interesi par bankrotēšanu Lielbritānijā.

Cik kopumā mūsu tautieši Lielbritānijā ir veikuši bankrota procedūras precīzas statistikas nav ne Lielbritānijas, ne Latvijas pusei.

Taču ne vienmēr Latvijas parādu piedzinēji izvēlas tik kardinālas metodes, kā Latvijas valsts piederīgo iesūdzēšanu britu tiesās, kas tālāk jau noved līdz personas maksātnespējas procesam. Kā skaidro Smoļenko, visbiežāk parādu piedzinēji no Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes iegūst datus, kur konkrētie parādnieki ir deklarējuši savu dzīvesvietu Lielbritānijā, un tad uz šīm adresēm tiek sūtītas aicinājuma vēstules nokārtot parādsaistības. Cilvēki tiek aicināti tās arī neignorēt, jo pretējā gadījumā par nelielām kredītu atlikumu summām, kuras būtu spējīgi atmaksāt, personas nonāk kredītu reģistra «melnajā sarakstā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu