57% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka dzīvo veselīgi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā 57% iedzīvotāju uzskata, ka dzīvo veselīgi, kamēr 38% atzinuši, ka dzīvo neveselīgi, liecina «Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss» jaunākie rezultāti.

Pētījumā secināts, ka sievietes dzīvo veselīgāk nekā vīrieši (attiecīgi 64% un 52%), kā arī 64% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 24 gadiem dzīvo veselīgi, bet 41% iedzīvotāju vecumā no 45 līdz 54 gadiem dzīvo neveselīgi.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SKDS direktors Arnis Kaktiņš trešdien žurnālistiem atzīmēja, ka visbiežāk Latvijas iedzīvotāji kā neveselīgāko ieradumu minējuši alkoholu. «Vairāk nekā puse jeb 52% aptaujāto mēdz pārsniegt pieļaujamo alkoholu normu, 27% - regulāri smēķē, bet 22% - neveselīgi ēd. Jāatzīmē, ka vismazāk neveselīgo ieradumu ir rīdziniecei ar augstāko izglītību vecumā no 55 līdz 74 gadiem,» skaidroja SKDS direktors.

Viņš atzīmēja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par diviem procentpunktiem ir pieaudzis smēķētāju īpatsvars. «Smēķētāju pieaugums norāda uz to, ka viņu mazāk nekļūs arī turpmāk. Taču arī bērnu aptaukošanās ir aktuāla problēma Latvijā, un tas ir saistīts ar to, ka bērni nepietiekoši kustās un neatbilstoši ēd,» skaidroja Kaktiņš.

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāju vidū diētas vairs nav aktuālas. Tostarp visbiežāk diētas ievērto iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem (22%), kamēr visretāk tās ievēro iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem (11%). Tāpat sievietes diētu ievēro divas reizes biežāk nekā vīrieši (attiecīgi 21% un 11%).

Vienlaikus «Mana aptieka» farmaceite, Tukuma centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene atzīmēja, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par 10% ir pieaudzis iedzīvotāju skaits, kas regulāri nodarbojas ar sportu. Pēc aptaujas datiem, ikdienā pietiekami daudz sporto 49% vīriešu un 41% sievietes. Ar sportu visaktīvāk nodarbojas jauns vīrietis vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Pētījumā arī atklāts, ka 60% Latvijas iedzīvotāju neguļ pietiekami. Tostarp nepietiekami guļ vairāk nekā puse aptaujāto vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Ar bezmiegu saskaras katrs piektais Latvijas iedzīvotājs, tostarp 22% sieviešu un 12% vīriešu.

«Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss» ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, kas top sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompāniju SKDS. Jaunākajā pētījumā, kas veikts aprīlī ar tiešajām aptaujām, aptaujāti 1008 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu