Pāvesta vizītes laikā Latvijā būs brīvdiena (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MEGA/Scanpix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas paredz noteikt par brīvdienu 24.septembri, kad Latviju apmeklēs pāvests Francisks.

Pievienota 1.-5. rindkopa

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena norādīja, ka, pēc EM ieskatiem, vienai papildu brīvdienai no ir gan pozitīvās puses, gan negatīvās.

Atbilstoši EM speciālistu aprēķiniem, vidēji vienas papildu brīvdienas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību vērtējama no 0,08% līdz 0,1% no iekšzemes kopprodukta.

Vienlaikus EM norādīja, ka brīvdienas piešķiršana var palielināt administratīvo un finansiālo slogu uzņēmējiem. Atsevišķiem uzņēmējiem brīvdiena var palielināt izmaksas nodarbinātībai, jo par darbu svinamajās dienās ir paredzēta dubultā darba samaksa.

«Atsevišķos uzņēmumos var būt sarežģījumi ar darba organizāciju, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu tehnoloģisko un ražošanas procesu. Izmaksu pieaugums var negatīvi ietekmēt uzņēmēju konkurētspēju. Jāatzīst arī, ka pāvesta Franciska pastorālā vizīte varētu būt pamats tūristu pieplūdumam Latgales reģionā, kas savukārt rada papildu biznesa iespējas viesmīlības un ēdināšanas uzņēmumiem,» sacīja EM pārstāve.

Vienas valsts noteiktas brīvdienas (svētku dienas) ietekme uz valsts budžetu varētu veidot astoņus miljonus eiro zaudējumus, kas ir pietiekami ievērojami un būtu jāņem vērā pie lēmuma pieņemšanas, iepriekš uzsvēra EM, piebilstot, ka darba devējiem jau šobrīd ir iespēja vienoties ar darbiniekiem par vēlamajām brīvdienām Darba likumā noteiktajā kārtībā.

Šo priekšlikumu Saeima šodien vispirms nodeva izskatīšanai komisijās, bet vēlāk atbalstīja arī pirmajā un otrajā lasījumā, pieņemot likuma grozījumus steidzamības kārtībā.

Likuma izmaiņas galīgajā lasījumā atbalstīja 68 deputāti, pieci bija pret, divi - atturējās, bet vēl astoņi balsojumā nepiedalījās.

Šīs likuma izmaiņas Saeimā iesniedza Augusts Brigmanis (ZZS), Jānis Klaužs (ZZS), Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Aldis Adamovičs (V), Viktors Valainis (ZZS), Jānis Trupovnieks (ZZS), Juris Vectirāns (ZZS), Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), Laimdota Straujuma (V), Jānis Urbanovičs (S), Līga Kozlovska (ZZS), kā arī Andris Bērziņš (ZZS).

Klaužs šodien Saeimas sēdē sacīja, ka Latvija var lepoties, ka šeit septembrī viesosies pāvests. Viņš norādīja, ka debatēs tiek pieminēts vēlēšanu tuvums, tomēr noraidīja, ka tas būtu iemesls likuma izmaiņām.

«Dažam tas būs, acīmredzot, ļoti svarīgs notikums - oktobra vēlēšanas. Es saprotu, ka tas šeit nepārtraukti tiek pieminēts, bet es jums pateikšu godīgi - man šī pāvesta vizīte nozīmē vairāk, nekā šie te oktobra notikumi,» apgalvoja deputāts.

Savukārt parlamentārietis Andrejs Judins (V) norādīja, ka likumam par svētku, atceres un atzīmējamām dienām vajadzētu «pusgadu pirms vēlēšanām aizliegt pieskarties». «Jo būtībā tas, kas notiek, tas ir tīrais populisms, un visi to saprot,» sacīja parlamentārietis.

Kā ziņots, Krāslavas novada domes, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS) aģentūrai LETA pastāstīja, ka Latgales plānošanas reģions lūgs Ministru kabinetam Latgalē paredzēt brīvdienu pāvesta Franciska pastorālās vizītes laikā 24.septembrī.

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja, ka Latgales uzņēmēji paši var lemt par brīvdienu pāvesta vizītes laikā. Savukārt viena valsts noteikta svētku diena valsts budžetam rada astoņu miljonu eiro zaudējumus, norādīja EM pārstāvji.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu