Muskuļotam vīrietim dzīvē veicas – viņam ir dārgas automašīnas, skaistas meitenes, viņu apbrīno, mīl, apskauž. Lieli muskuļi un «sešpaka» ir ceļš uz panākumiem, naudu, karjeru, statusu. Ja tev nav skaisti iedeguša ķermeņa, kurā spēlējas muskuļu viļņi, tu esi nekas. Bāls, izstīdzējis, ar ļumīgu vidukli, apaļu vēderu. Lūzeris! Aizvien vairāk puišu un jaunu vīriešu ir apsēsti ar savu ķermeni. Viņu apsēstība ir nevis metafora, bet slimība – smaga, grūti ārstējama. Pie speciālista jaunie vīrieši nonāk reti un smagā stāvoklī, jo ne vien slēpj savu atkarību, bet to bieži vien neatpazīst pat ārsti.

Stereotips, ka ēšanas atkarības – anoreksija, bulīmija, kompulsīvā pārēšanās - saistītas ar iztēlotu skaistuma ideālu, ir meiteņu un sieviešu slimības, nav patiess. No ēšanas traucējumiem cieš aizvien vairāk puišu. Tā ir tendence, kas skar arī Latviju, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) speciālisti. Rietumu pasaulē meiteņu un sieviešu skaits, kuras cieš no ēšanas traucējumiem, saglabājas konstants, bet puišu vidū šie psihiskie traucējumi pieaug. Latvijā tos bieži vien neatpazīst ne vien paši jaunieši un viņu vecāki, bet arī ārsti.

Specifiska puišu slimība ir muskuļu dismorfija jeb bigoreksija, kas līdzīgi kā anoreksijas gadījumā izpaužas kā neadekvāta sava ķermeņa shēmas uztvere. Puisis pastāvīgi cieš no tā, ka viņa ķermenis nav pietiekami liels, spēcīgs, muskuļots, seksīgs. Viņš lieto steroīdus un visu brīvo laiku pavada trenažieru zālē, kur kačā muskuļus. Vienmēr par maz.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X