Aptauja: Pieaugusi Latvijas iedzīvotāju uzticība Eiropas institūcijām (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kopš 2017.gada rudens ir pieaugusi Latvijas iedzīvotāju uzticība vairākām Eiropas institūcijām, liecina 89.Eirobarometra aptaujas dati.

Par sešiem procentpunktiem kopš pērnā rudens pieaugusi aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzticība Eiropas Parlamentam (EP), un tagad tam uzticas 53% respondentu. Tikmēr Lietuvā un Igaunijā EP uzticas attiecīgi 67% un 57% aptaujāto. Visvairāk EP uzticas Zviedrijā - 71%, bet ES vidēji - tieši puse jeb 50% respondentu. Viszemākā uzticība EP ir Grieķijā, kur tam uzticas 39% aptaujāto.

Savukārt Eiropas Komisijai (EK) Latvijā uzticas 52%, kas ir par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Lietuvā un Igaunijā uzticība EK sasniedz attiecīgi 65% un 54%. Visvairāk EK uzticas Luksemburgā - 67%, bet viszemākā uzticība EK ir Grieķijā - 67%. ES vidēji EK uzticas mazāk nekā EP, proti, 46%.

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) Latvijā uzticas tieši puse jeb 50% respondentu, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā 2017.gada rudenī. Arī ECB Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji uzticas vairāk nekā Latvijas iedzīvotāji. Lietuvā ECB uzticas 59%, bet Igaunijā 52% aptaujāto. ES vidēji ECB uzticas 41%, tikmēr visvairāk ECB uzticas Somijā - 67%, bet vismazāk Grieķijā - 69%.

Savukārt Eiropas Padomei uzticas 46% Latvijā aptaujāto, kas kopš pērnā rudens ir pieaugums par 11 procentpunktiem. Lietuvā šis skaits ir identisks, bet Igaunijā Eiropas Padomei uzticas 45%. Skeptiskākie arī šajā jautājumā ir Grieķijas iedzīvotāji, jo 58% neuzticas Eiropas Padomei, bet visvairāk tai uzticas Luksemburgā - 57%. ES vidēji Eiropas Padomei uzticas vien 39%.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) Padomei Latvijā uzticas vien 39% aptaujāto, kas kopš 2017.gada ir pieaugums par diviem procentpunktiem, bet Lietuvā un Igaunijā attiecīgi 48% un 43%. Arī ES Padomei tieši Luksemburgas iedzīvotāji uzticas visvairāk - 57% un vismazāk uzticas Grieķijas iedzīvotāji - 56%. ES vidēji ES Padomei uzticības līmenis ir 35%.

ES Tiesai Latvijas iedzīvotāju uzticība kopš pērnā rudens piedzīvojusi kritumu par vienu procentpunktu un tagad sasniedz 52%. Tikmēr Lietuvā un Igaunijā ES Tiesai uzticas attiecīgi 58% un 52% respondentu. Skeptiskākie arī šajā jautājumā ir Grieķijas iedzīvotāji, jo ES Tiesai neuzticas 44%, bet visvairāk uzticas Dānijas iedzīvotāji - 75%. ES vidēji ES Tiesai uzticas teju puse jeb 48%.

89.Eirobarometra aptauja tika veikta laikā no 17.marta līdz 28.martam 34 valstīs vai teritorijās, tajā skaitā 28 ES dalībvalstīs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu