DP nesaskata kriminālpārkāpumus «Tēvijas sargu» paziņojumā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Drošības policija (DP) patlaban nesaskata Krimināllikuma pārkāpumus biedrības «Tēvijas sargi» paziņojumā par «lielās talkas» rīkošanu Latvijā un «īstajā laikā neizmantotiem ieročiem».

Organizācija nesen sociālajos tīklos ievietojusi paziņojumu: «Tik ļoti daudz no tā, kas šodien mūsu valstī ir greizi, ir nelikvidētas okupācijas sekas! Apsoli sev un saviem pēcnācējiem - nepieļaut to Nekad vairs! Dari savu daļu arī šodien - ir vajadzīga «pavisam lielā talka», lai Latvija kļūtu brīva no pagātnes varas sārņiem!»

Šim ierakstam pievienots attēls, kurā rakstīts «Īstajā laikā un vietā lietā nelikti ieroči noved pie lielākiem upuriem un grūti pārvaramām sekām nākamajām paaudzēm».

DP aģentūrai LETA atbildēja, ka iepriekšminētajā nav saskatāmas DP kompetencei piekritīgu Krimināllikuma normu iespējamu pārkāpumu pazīmes.

Vienlaikus DP norādīja, ka šādi izteikumi neveicina sabiedrības saliedētību un DP pievērš uzmanību šīs organizācijas aktivitātēm.

DP mājaslapā teikts, ka galvenie noziedzīgie nodarījumi, kuru izmeklēšanu atbilstoši kompetencei veic DP ir, piemēram, spiegošana, valsts noslēpuma izpaušana, uz valsts varas gāšanu vērsta darbība, aicinājums graut Latvijas teritoriālo vienotību, terorisms, noziegumi pret cilvēci un mieru.

Jau ziņots, ka «Tēvijas sargu» aktivitātes jau iepriekš pievērsušas DP uzmanību. Vēl šogad martā DP sociālajā tīklā «Facebook» izvietoto biedrības video ar šaujamieroču maketu izmantošanu vērtēja kā provokatīvu materiālu, kurš var tikt izmantots pret Latviju vērstās informatīvās ietekmes aktivitātēs.

Biedrība «Facebook» bija publicējusi video, kur kamuflāžas krāsas biksēs un melnās jakās tērpti organizācijas pārstāvji apsnigušā laukā demonstrē cīņas paņēmienus ar triecienšautenēm līdzīgiem priekšmetiem. Organizācijas pārstāvju priekšgalā redzams organizācijas līderis Jānis Sils. Tāpat video redzamas braucošas melnas apvidus automašīnas, kurām piestiprināti Latvijas karogi.

Pagājušā gada oktobrī organizācija 30.septembrī sociālajos tīklos ievietoja fotogrāfijas, kurās redzams, ka organizācijas atbalstītāji, tērpušies kamuflāžas biksēs un jakās ar kapucēm, atrodas pie patvēruma meklētāju izmitināšanas centra ēkas Muceniekos. «Pastaigājām pa Muceniekiem. Vēstījumu labi uztvēra gan pagalmā, gan ēkā esošie, arī personāls, ar kuru bija neliels dialogs par mūsu nodomiem šeit,» bija teikts organizācijas «Twitter» kontā.

Šī akcija pievērsa DP uzmanību, kas norādīja, ka akcijas mērķis bijis atgādināt par organizācijas esamību un vairot tās popularitāti. DP ir zināma šī organizācija un tās mērķi, kas sabiedrībā netiek uztverti viennozīmīgi un neveicina sabiedrības saliedētību.

«Tēvijas sargi» publiski iepriekš norādījusi, ka ir biedrība, kuras mērķis ir veicināt latviešu nodarbošanos ar militāro tuvcīņu un interesi par militārismu un Latvijas militāro vēsturi. Biedrība uzskata, ka «latviešu vīrietim ir jābūt spējīgam aizstāvēt gan sevi, savus tuviniekus, gan vajadzības gadījumā arī savu zemi un tautu».

Viens no organizācijas principiem esot kategoriski noraidīt jebkuru ārēju ietekmi, kas tiecas radikāli mainīt Latvijas etnisko sastāvu, saziņas valodu un morāles normas. Organizācijas pazīstamākais līderis ir Jānis Sils.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu