Vairākas partijas pieļauj atbalstu memorandam «par nesadarbošanos ar prokremliskām partijām» (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairākas partijas pieļauj iespēju atbalstīt «Jaunās Vienotības» memorandu «par nesadarbošanos ar prokremliskām partijām».

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) gan paziņojusi, ka neparakstīs memorandu. Atsevišķiem citiem politiskajiem spēkiem vēl paredzēts spriest par šo jautājumu.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšsēdētaja vietnieks Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA uzsvēra, ka partija vienmēr paudusi, ka nesadarbosies ar prokremliskajiem spēkiem. Lai arī «Jaunās Vienotības» aicinājumam varētu būt populistiska pieskaņa, VL-TB/LNNK to varētu atbalstīt, ja mērķis ir iezīmēt politiskos spēkus, kas varētu veidot valdību bez partijas «Saskaņa».

Savukārt LRA Pārstāvju sapulce pieņēmusi lēmumu neparakstīt memorandu, jo šo dokumentu vērtē kā pārāk vispārīgu, kas nenovelk «sarkano līniju» sadarbībai ar partiju «Saskaņa», aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā. «LRA skaidri definē, ka pēc Saeimas vēlēšanām nesadarbosies ar tādām partijām kā «Saskaņa» un Latvijas Krievu savienība, kā arī citiem prokremliski vai prokrieviski orientētiem politiskajiem spēkiem,» teikts politiskā spēka paziņojumā.

Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns sacīja, ka partija ir atsaukusies «Jaunās Vienotības» ierosinājumam un plāno iesniegt savus priekšlikumus memorandam.

Apvienības «Attīstībai/Par!» līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts aģentūrai LETA teica, ka šis jautājums vēl tiks vērtēts, tomēr viņam nešķiet, ka «Jaunā Vienotība» mēģina piedāvāt kaut ko jaunu un būtisku. Pavļuts uzskata, ka «Jaunā Vienotība» šādi mēģina pievērst sev uzmanību priekšvēlēšanu laikā, bet «šādi pliki pakti» neko nemainot politiskajā ainavā, ņemot vērā partiju jau pausto par nesadarbošanos ar prokremliskajiem spēkiem.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka viņam nav zināms piedāvātā memoranda saturs, tāpēc pagaidām nevar par to spriest. No vienas puses viņš neizslēdza iespēju to parakstīt, ja tā teksts atbilst politiskā spēka nostājai, taču no otras puses viņš norādīja, ka saistībā ar memorandu tik pat aktuāls ir jautājums, vai tā iniciatori vispār tiks iekšā Saeimā. Tajā pašā laikā politiķis atkārtoti uzsvēra, ka ZZS arī nākošajā Saeimā ar partiju «Saskaņa» koalīciju neveidos.

Partijas «Progresīvie» memoranda piedāvājumu pašlaik apspriež partijas biedri un lēmumu par to paredzēts pieņemt valdes sēdē 3.jūlijā, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka līderis Roberts Putnis. Paužot personīgo viedokli Putnis norādīja, ka attiecībā uz apdraudējumu Latvijas valsts drošībai nav atšķirības, vai «valsts izzagšanas fenomens» izpaužas ar «»Saskaņas» vai ZZS rokām». «Jaunās Vienotības» aicinājumam ir nacionālistiska pieskaņa, taču korupcijai nav tautības un nav atšķirības starp tiem, kas klanās Kremļa priekšā slēptu vai neslēptu labumu dēļ, norādīja «Progresīvo» līderis.

Kā ziņots, «Jaunā Vienotība» nosūtījusi partijām aicinājumu pirms 13.Saeimas vēlēšanām vienoties «par nesadarbošanos ar prokremliskām partijām».

«Jaunās Vienotības» valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš paudis, ka aicina līdzīgi domājošus politiskos spēkus pirms 13.Saeimas vēlēšanām pievienoties memorandam, kurā partijas vienojas par skaidru atbalstu proeiropeiskai, demokrātiskai, tiesiskas valsts vērtībās balstītai politikai, apliecinot pašreizējā Latvijas ģeopolitiskā kursa nemainīgumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu