Skatot bērnudārzu rindu jautājumu, Rīgas domē izceļas asas diskusijas (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Skatot jautājumu par bērnudārzu rindām Rīgā, šodien Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā starp Rīgas domes deputātiem kārtējo reizi izcēlās asas diskusijas, kas beidzās ar aicinājumu no amata atkāpties komitejas vadītājai Eiženijai Aldermanei (GKR).

Komitejā deputāti diskutēja par bērnudārzu pieejamību Rīgā un Izglītības, kultūras un sporta departamenta darbinieki vairāk nekā stundu tika iztaujāti par pašvaldības rīcību situācijas risināšanā.

Rīgas domes Izglītības pārvaldes direktors Ivars Balamovskis stāstīja, ka visobjektīvāk spriest par reālo bērnu skaitu rindā var reizi gadā - septembra vai oktobra mēnesī, kad tiek nokomplektētas grupas.

«80% rindu veido ģimenes, kuru bērni ir vecumā no 1,5 līdz trim gadiem. Taču situācija visur nav viennozīmīga, jo ir pilsētas apkaimes, kur brīvu vietu pietiek, bet ir arī tādas, kur pieprasījums daudzreiz pārsniedz piedāvājumu,» skaidroja Balamovskis.

Lai risinātu problēmu, pašvaldība attīstījusi aukļu pakalpojumu un šobrīd 1200 bērniem ir iespēja to izmantot. Katra auklīte var uzņemt līdz pieciem bērniem un pašvaldība šī pakalpojuma nodrošināšanai piešķir līdzfinansējumu 129 eiro mēnesī.

Tāpat tiek nodrošināts līdzfinansējums privātajos bērnudārzos.

Asākās diskusijas deputātu starpā izcēlās brīdī, kad komitejas vadītāja paziņoja, ka sēdē tiks izsludināts pārtraukums, jo daļai deputātu ir jāpiedalās direktoru konkursa komisijas sēdē, līdz ar ko sēde turpināta tiks plkst. 17. Tā kā sēdē piedalījās arī vairāki vecāki, kuriem tika solīts dot vārdu, opozīcijas pārstāvji uzstāja, lai vecākiem iespēja izteikties tiek dota uzreiz un viņiem «nav visa diena jāgaida», jo pretējā gadījumā tā būtu necieņas izrādīšana.

Komitejas locekļi piekrita vecākus uzklausīt. Viens no atnākušajiem tēviem pauda viedokli, ka pašvaldība rindu jautājumu nav spējusi atrisināt jau vismaz 15 gadus un arī pašreizējās diskusijas neliecina, ka kaut kādi uzlabojumi tuvākajā nākotnē būtu gaidāmi.

«21. gadsimtā es varu atvērt bankas kontu ārzemēs 15 minūšu laikā, bet jūs nespējat atrisināt bērnu rindu jautājumu.»

Cita atnākusī mamma sacīja, ka «uzzināt reālo bērnu skaitu rindā reizi gadā nav pieņemami». «Man sava ģimenes dzīve ir jāplāno katru dienu, man ir jāsaka darba devējam kā es strādāšu, man ir jāplāno ģimenes budžets, man galu galā ir jāatbild bērnam, kurš prasa vai viņš šogad jau varēs iet bērnudārzā, bet jūs gribat šo informāciju mums sniegt tikai reizi gadā,» kritiku neslēpa mamma. Viņa, un arī citi vecāki, pauda neizpratni, kādēļ pašvaldība nevarētu izveidot datubāzes, kur informācija par rindām bērnudārzos tiktu atjaunota regulāri.

Gan sēdes sākumā, gan pēc tam, kad vecāki bija izteikušies, Aldermane aicināja visus vecākus pēc sēdes doties uz blakus kabinetu, kur katrs savu individuālo situāciju varētu pārrunāt ar departamenta atbildīgajiem darbiniekiem. Brīdī, kad viens no vecākiem šim aicinājumam «atmeta ar roku», Aldermane izteica repliku, ka nevēlēšanās iet runāt par problēmu tagad, liecinot, ka vecāku ieinteresētība nav patiesa.

Šāds izteikums neatstāja vienaldzīgu deputāti Inesi Andersoni (V), kura norādīja, ka Aldermanes teiktais ir «kā spļāviens sejā vecākiem.» «Pēc šādiem pazemojošiem izteikumiem par nodokļu maksātājiem aicinu E.Aldermani atkāpties!», tviterī paziņojusi Andersone.

Aģentūrai LETA viņa apstiprināja, ka šādu rosinājumu kolēģei izteiks tad, kad sēde atsāksies. Vai iesniegt oficiālu pieprasījumu par atkāpšanos - Andersone vēl neesot izlēmusi.

Sēdes turpinājums plānots plkst.17.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu