Stūra mājas pagalmā pieminēs Baigā gada upurus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Stūra mājas jeb Tetera nama pagalmā šodien plkst.12 notiks Baigā gada upuru piemiņas pasākums, informē Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Inese Jansone.

Sarīkojumā par jaunākajiem atklājumiem stāstīs čekas noziegumu pētniece, Okupācijas muzeja vēsturniece Inese Dreimane un dziedās vīru kopa «Vilki». Pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt arī Okupācijas muzeja veidoto ceļojošo izstādi «Par mums vēl ilgi zeme skums», kas veltīta 99 komunistiskā terora upuriem, kurus Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģenti jeb «čekisti» nošāva un apraka Rīgas Centrālcietumā.

Latvijā padomju okupācijas pirmo gadu no 1940. gada 17. jūnija līdz 1941. gada 1.jūlijam mēdz dēvēt par Baigo gadu. Šī viena gada laikā komunistiskā VDK arestēja vismaz 3745 Latvijas pilsoņus, bet nogalināja aptuveni 400. Arestēto civiliedzīvotāju nošaušana bez tiesas Centrālcietumā bija viens no pēdējiem komunistiskā režīma noziegumiem 1941. gadā.

Jansone skaidroja, ka pirmās nozieguma pazīmes tika atklātas pēc padomju varas bēgšanas - 1941. gada 1. jūlijam, kad Rīgu pārņēma vācu karaspēks. Atrokot bedres, Centrālcietumā tika atrasti 98 nošauti vīrieši (vienu atrada vēlāk), no kuriem atpazīti 69. Jaunākās izpētes gaitā izdevies iegūt sīkākas biogrāfiskas ziņas par lielāko daļu bojāgājušajiem - vidū bija 79 latvieši, 7 krievi, 6 ebreji, 4 vācieši, 1 polis un 1 norvēģis. Vienā gadījumā tautība nebija nosakāma.

Pēc ekshumācijas, 1941. gada 6. jūlijā nogalināto mirstīgās atliekas guldīja Meža kapos, aizsākot «Balto krustu» kapulauka vēsturi. «Baltajos krustos» guldīti vēl līdz pat 1944. gadam masu kapos atrastie komunistiskā terora upuri. To skaits pēc aplēsēm ir aptuveni 120.

Savukārt Meža kapu «Baltajos krustos» šodien plkst. 17 notiks Rīgas Politiski represēto apvienības rīkotais piemiņas brīdis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu