Sektas «rotaļu formātā»: Gribi dāvanu? Vispirms palūdzies!

Viktorija Puškele, rus.tvnet.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Latvijas likumdošana aizsargā ticības brīvību. Citiem vārdiem - ikviens cilvēks var ticēt tam, kam vēlas ticēt. Un pat tad, ja baznīca, reliģiskā organizācija, «dievnams» vai garīgās prakses centrs neizdara uz jums emocionālo spiedienu un necenšas manipulēt, tas vēl nav iemesls atviegloti uzelpot. Iespējams, ka tā vai cita organizācija šādu spiedienu izdara uz jūsu bērnu. Operācija «Ziemassvētku bērns» nepilngadīgajiem «apmaiņā pret lūgšanu» dāvina kasti ar krāsainām uzlīmītēm, kosmētiku, kancelejas precēm un... Bībeli; koncerti un festivāli jaunu sektantu piesaistīšanai - tā ir tikai neliela daļa no plašā taktiku klāsta, ar ko destruktīvi kulti «rotaļu formātā» pievilina jauniešus. Portāls rusTVNET turpina rakstu sēriju «Uzmanību, sektas».

Latvijā ir vairāk nekā 100 destruktīvu kultu, ko bieži dēvē par sektām. Daži no tiem jaunos sekotājus meklē izglītības iestādēs, rīkojot skolēniem tematiskās nodarbības un pulciņus, citi - rīko sporta vasaras nometnes, radošās studijas un mūzikas festivālus.

Piemēri nav tālu jāmeklē. Piemēram, 2016.gadā biedrība «Laimes kalve», kas ir scientoloģijas sektas «filiāle», nokļuva Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas redzeslokā. Sektas pārstāvji Latvijas skolās lasīja lekcijas un dalīja bērniem nepiemērotos materiālus «Ceļš uz laimi» - tai skaitā arī sākumskolas skolēniem.

Daudzas sektas un arī nereliģiskās organizācijas iespaido nepilngadīgos, piesaistot tos savām labdarības organizācijām, vai tieši otrādi - apdāvina apmaiņā pret lūgšanu namu apmeklējumiem un piedalīšanos «baznīcas» dzīvē.

Operācija «Ziemassvētku bērns»

Latvijas iedzīvotāja Marta (vārds mainīts) uzauga nabadzīgā ģimenē. «Vecāku smagās finansiālās situācijas dēļ man un vēl vairākiem klasesbiedriem pienācās dažādi bonusi, piemēram, bezmaksas pusdienas skolā, dažreiz - īpašas dāvanas svētkos. Tāpēc uzaicinājums uz Ziemassvētku bērnu teātra uzvedumu nešķita nekas neparasts,» stāsta Marta.

Pasākums notika Jelgavas kultūras namā. Sanākušajiem skolēniem pēc izrādes piedāvāja ieejas biļeti apmainīt pret dāvanu.

«Kurpju kastes lieluma pakās bija daudz dažādu lietu - gan saldumi, gan rotaļlietas. Katras kastes saturs bija atšķirīgs,» stāsta sieviete.

Foto: TVNET

Dāvinātāju patiesos mērķus viņa saprata tikai pēc 15 gadiem, kad pati iesaistījās labdarības organizācijā, kura nebija saistīta ar reliģiju.

«Pirms svētkiem mēs gādājām dāvanas invalīdiem un bērniem no trūcīgām ģimenēm. Taču, lai sarūpētu tik lielu skaitu dāvanu, bija nepieciešami sponsori. 2015.gada janvārī mūsu organizācija saņēma piedāvājumu no potenciāla sponsora, kas solīja nodrošināt lielu skaitu sapakotu dāvanu bērniem. Mums tikai vajadzēs aiziet uz «labdarības» tikšanos «baznīcā», kur visu izskaidrošot,» stāsta Marta.

«Tikšanās notika kādā telpā Jelgavas rajonā. Sanākušie dziedāja dziesmas, stāstīja par «dieva brīnumiem» un pat rādīja bērnus, ko dievs esot izdziedinājis no slimībām.

Pēc tam jauna, simpātiska sieviete sāka stāstīt par «Operāciju «Ziemassvētku bērns»». No pirmā acu uzmetiena projekts ir ļoti interesants un labdarīgs - parasti ļaudis apavu kastes piepilda ar jaunām mantām un rotaļlietām, ko ziedo programmas organizatori. Visi ziedojumi tiekot sašķiroti un aizsūtīti uz dažādām valstīm.

Taču patiesībā kastes tiek izplatītas tikai reliģisko organizāciju ietvaros. Lai saņemtu šīs dāvanas, katrai «baznīcai» jāizdomā pasākums, kas kalpo, lai piesaistītu jaunus sekotājus - bērnus un pusaudžus. Galvenais nosacījums ir tāds, ka pasākumā obligāti jāstāsta par dievu. Tāpēc kopā ar kastēm bērniem dod ielūgumu uz «baznīcas» skolu,» skaidro Marta.

Dāvanu izdalīšana notiek reizi gadā, viņa norāda. Atsūtīto dāvanu skaits sakrīt ar to, cik daudzi bērni tiks mācīti «garīgajā centrā». Pēc reliģiskās organizācijas skolas pabeigšanas tiek sastādītas detalizētas atskaites par bērniem, kas noslēguši mācības «baznīcas» skolā.

«No vienas puses, nekā slikta jau tur nav - bērns var saņemt dāvanu un aiziet uz pasākumu, bet pēc tam pēc paša vēlēšanās var iziet garīgās apmācības. No otras puses, projektā ir iesaistīti bērni no nepilnām, nelabvēlīgām ģimenēm, kā arī tādi bērni, kuru vecāki visu laiku strādā, - ja bērnu neviens nekontrolē, tad ir liela iespēja, ka viņš piekritīs nesaprotamām mācībām, ir ļoti liela. Tāpēc organizatori vairākkārt atkārtoja, ka saņemt tādu kastīti bērnam ir tiesības tikai reizi dzīvē.

Protams, var gadīties, ka vienu un to pašu bērnu dažādos gados pie sevis pasauc dažādas «baznīcas», bet tādiem gadījumiem jābūt retumam. Tātad neviens nav ieinteresēts bērniem dot dāvanas tāpat vien,» prāto Marta.

Operāciju «Ziemassvētku bērns» daudzās pasaules valstīs rīko evaņģēlisko kristiešu nevalstiskā organizācija «Samaritan's Purse», kuras galvenā mītne atrodas ASV. Tur organizācija tikusi kritizēta par «robežu izpludināšanu starp baznīcu un valdību». 2013.gadā žurnāls «Forbes» rakstīja, ka labdarības organizācijas ieņēmumi esot 376 miljoni dolāru.

Latvijā «labdarības» projektā piedalās vairāki destruktīvi kulti - tai skaitā labi pazīstamā Ļedjajeva «Jaunā paaudze».

Sekotājus pusaudžu un bērnu vidū meklē arī citas organizācijas. Portāls rusTVNET jau iepriekš stāstīja par reliģiskā centra «Prieka Vēsts» vasaras festivāliem, kursiem, treniņiem un semināriem, kas paredzēti bērniem un pusaudžiem. Par to, ka bērns iesaistījies netradicionālā reliģijā un destruktīvā kultā, vecāki parasti neuzzina uzreiz.

Vairāki rusTVNET lasītāji dalījušies ar stāstiem, kā viņu bērni caur dažādiem kursiem, «piedzīvojumu klubiem», bezmaksas laivu braucieniem, pārgājieniem, semināriem un radošajām meistardarbnīcām nokļuvuši sektās. Visbiežāk pusaudži uzaicinājumus uz šādiem pasākumiem saņem skolā. Skolotāji un skolas vadība vairumā gadījumu nemaz nepārbauda «anonīmos labdarus, kas atnākuši septītās klases skolēniem pastāstīt par smēķēšanas kaitīgumu» un viņu mājaslapas. Taču, jo ilgāk bērni saistīti ar sektām un jo vairāk viņiem tajās ir draugu, jo grūtāk ir tās pamest.

Projekta «Uzmanību, sektas!» gaitā TVNET krievu valodas versija vairāku rakstu sērijā stāstīs gan par to, kas notiek aiz «garīgo centru» durvīm. Ja jūs vai jūsu tuvinieki kļuvuši par sektu upuriem un jums ir, ko pastāstīt, rakstiet uz e-pastu viktorija.puskele@co.tvnet.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu