Pagājušajā nedēļā Baltijas reģionā turpināja augt elektroenerģijas cenas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagajušajā nedēļā visā biržas «Nord Pool» reģionā turpinājās elektroenerģijas cenu pieaugums, informē «Latvenergo».

Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas vidējā cena palielinājās par 3,9%, sasniedzot 54,09 eiro par megavatstundu (MWh), bet Igaunijā pieaugums bija par 4,7% - līdz 53,72 eiro par MWh. «Nord Pool» sistēmas cena pieauga par 4% - līdz 51,78 eiro par MWh.

«Latvenergo» pārstāvji skaidroja, ka cenu kāpumu galvenokārt ietekmēja siltais un sauis laiks, kā arī vēja staciju izstrādes straujš samazinājums.

«Nord Pool» reģionā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, patēriņš samazinājās līdz 6328 gigavatstundām (GWh), bet izstrādes apmērs samazinājās līdz 6051 GWh.

Vienlaikus elektroenerģijas patēriņa un izstrādes ziņā Baltijas valstu starpā bija atšķirīga izmaiņu dinamika, kā arī būtiskas izmaiņas ģenerācijas struktūrā, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Baltijas valstīs pagājušajā nedēļā kopumā patērētas 472,9 GWh elektroenerģijas, kas ir par 1,4% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, tostarp Lietuvā patēriņš audzis par 5%, sasniedzot 216,6 GWh, Latvijā - par 1,4%, sasniedzot 126,3 GWh, savukārt Igaunijā patēriņš samazinājies par 4% - līdz 130 GWh.

Baltijas valstu izstrādātais elektroenerģijas apmērs pagājušajā nedēļā sarucis par 5,9% - līdz 284,8 GWh, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde augusi par 7,1%, sasniedzot 84,3 GWh, kamēr Lietuvā un Igaunijā bijis kritums - attiecīgi par 17,2% - līdz 34 GWh un par 8,9% - līdz 166,5 GWh.

Izstrādes apmērs attiecībā pret patēriņu Latvijā bija 67%, Igaunijā - 128% un Lietuvā - 16%, bet Baltijas valstīs kopumā tika saražoti 60% no reģionā patērētās elektroenerģijas apmēra pagājušajā nedēļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu