«No citu žēlastības...» Artilērijas ielas «miroņu nama» pagalmā problēmas turpinās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Lai iekļūtu pa durvīm, invalīdei Dzintrai Persidskai teju vai jārāpjas pāri desmitiem automašīnu, kas vakaros stāv pagalmā pie Artilērijas ielas 66. nama. Ātrā palīdzība pagalmā iebraukt nevar. Sievietei ir smagas veselības problēmas, tāpēc viņa baiļojas, ka nākamreiz mediķi var nepaspēt viņu nogādāt slimnīcā. «Rīgas namu pārvaldnieks» atbild, ka par iebraukšanas aizliegumu un pagalma sakārtošanu jālemj dzīvokļu īpašniekiem, kas kopsapulces neapmeklē un kopīpašumā naudu neiegulda.

Kad pa dienu aplūkojam apmēram 100 kvadrātmetru lielo pagalmu, tajā ir tikai dažas automašīnas. Artilērijas ielas namā TVNET jau pavasarī pētīja «spoku dzīvokļa» likteni. Toreiz noskaidrojām, ka dzīvokļa iemītnieks pirms vairākiem gadiem aizgājis bojā ugunsgrēkā, dzīvokļa īpašniece mirusi Amerikā, bet komunālie rēķini pienāk un tiek samaksāti.

Visiem nospļauties!

Persidskas kundze saka, ka pēcpusdienā pagalmā mašīnu ir tik daudz, ka kuplākam cilvēkam pat līdz ārdurvīm nokļūt nav viegli. Kundzei ir nopietnas veselības problēmas, tāpēc viņa pārvietojas lēnām, balstoties uz spieķa. Straujas kustības viņa izdarīt nevar, ik pa laikam apstājas, lai atvilktu elpu. Kundze jau daudzas reizes vērsusies «Rīgas namu pārvaldniekā» (RNP) un pašvaldībā ar prasību sakārtot šo jautājumu, ļaujot iebraukt pagalmā tikai ar atļaujām, bet nu ir pagurusi karot ar amatpersonām.

Dzintra Persidska saka, ka jau reizes sešas «ātrie» mīņājušies pagalmā, cenšoties pēc iespējas ātrāk sniegt viņai palīdzību, kamēr automašīnas pagalmā «izmētātas», domājot tikai par to īpašnieku ērtībām. Arī vienīgā pagalma koka – liepas saknes bojā mašīnas. Spēkratus kopīpašumā atstāj ne vien pretējās mājas iemītnieki, bet arī tādi, kas šajā Artilērijas ielas pagalmā vispār nedzīvo. «Mūsu mājā tikai vienam cilvēkam ir automašīna, pārējās pieder svešiem cilvēkiem, bet stāv pie mūsu ārdurvīm un cieši klāt ārsienai, nosprostojot ieeju,» stāsta kundze.

Turklāt pagalmu klāj šķembas un akmeņi, pa kuriem ne cilvēks ar kustību traucējumiem, kas pārvietojas ar palīglīdzekļiem, ne ātrās palīdzības brigāde ar ratiņiem nevar pārvietoties. Nē, tie nav dzīves sīkumi! No tiem atkarīgs ne vien viņas komforts, bet arī veselība un dzīvība.«Man kā īrniecei ir tiesības uz sakārtotu vidi, nevis jādzīvo auto stāvvietā, kas aizaugusi ar krūmiem. Man ir tiesības elpot svaigu gaisu!»

Es gribu dzīvot šodien!

«Rīgas namu pārvaldnieks» prātīgi atbild, ka Artilērijas ielas mājas ir ļoti sliktā stāvoklī, tās jāremontē, jāmaina konstruktīvie elementi un tā tālāk, bet naudas uzkrājumu mājām nav. Nelielās koka ēkas, kas pieder «koka Rīgai» un ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, ir diezgan nožēlojamā stāvoklī. Artilērijas 66 ir 12 dzīvokļi, apdzīvoti tikai daži, kontingents ar sociālām problēmām. Vairāki no mikroskopiskajiem dzīvoklīšiem stāv tukši. Vienu apmēram 23 kvadrātmetru lielu dzīvokli pašvaldība pārdod izsolē par 17500 eiro.

Pēc RNP domām, īpašniekiem jādomā par būtiskākām lietām – ūdens un kanalizācijas sistēmas sakārtošanu un lietus ūdens kanalizācijas remontu. Jautājums par pagalma labiekārtošanu tiks iekļauts īpašnieku kopsapulces darba kārtībā. Līdzšinējā pieredze gan liecina, ka uz sapulcēm īpašnieki neierodas un savu naudu kopīpašumā ieguldīt negrib.Sapulcē jūlija beigās arī tikšot uzdots jautājums par aizlieguma zīmes uzstādīšanu. RNP norāda, ka tā maksā 300 eiro.

«Es jūtos diskriminēta kā invalīde, jo pārvietoties man vajag šodien,» bēdājas Persidskas kundze. «Es labticīgi uzturu dzīvokli teicamā stāvoklī, godprātīgi maksāju visus maksājumus, neskatoties uz to, ka man sliktās veselības dēļ medikamentos aiziet puse no pensijas.» Persidskas kundze RNP un iecirknim «Centrs» prasa, lai pagalmā tiktu ieklātas gājēju betona flīzes pa kurām var pārvietoties ratiņkrēslā. Viņa uzskata, ka nav taisnīgi, ka no dzīvokļu īpašnieku lēmuma un labvēlības ir atkarīgas elementāras lietas, kas pieder pie cilvēciskām tiesībām dzīvot drošā, normālā vidē.Dzintra Persidska izpētījusi, ka flīzes maksā apmēram 200 eiro, apmales neizmaksātu vairāk par 100 eiro. Dārza elementi, kas ierobežotu auto novietošanu pie kaimiņu logiem, mazāk par desmit eiro viens. Pēc sievietes domām, pietiktu ar 350 eiro.

Dzintra Persidska saka, ka kādreiz rūpējusies par apkārtni un arī tagad visu nopirktu un izdarītu pati, bet to vairs nespēj slimības dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu